Rondreis door voormalig Joegoslavië, dag 3

Rondreis door voormalig Joegoslavië, dag 3

donderdag 25 juli

Zo de wekker ging lekker vroeg vandaag maar dan heb je ook het meeste aan de dag zullen wij maar zeggen. Vertrek naar Opatija, in Kroatië.

Na het ontbijt onze auto ingepakt, hier moeten wij nog wat handig in gaan worden. Het is een hele opgave om alle spullen op een zo handige manier in te pakken. Eenmaal aan het rijden ligt Duitsland al gauw achter ons en rijden we verder dwars door Oostenrijk via Slovenië naar onze bestemming in Kroatië. De reis verloopt voorspoedig, geen files gehad. Af en toe een stop, voor kop koffie en benzine voor de auto.

In Slovenië maken wij een grote stop in het plaatsje Postojna, Henri had in de reisgidsen gelezen dat dit een mooie stop zou kunnen zijn, achteraf had hij gelijk. Wij hebben nu ruim 300 km gereden dus eerst ff relaxen met een bakje koffie en een broodje, op het terras in Postonja. Postonja heeft mega toeristische attractie want het plaatje staat bekend om zijn grote grotten, dat was ook te merken aan de enorme aantallen bezoekers.

image

Om 14.00 mochten wij de grot in, gelukkig hadden wij een jas meegenomen want het is in de grot maar 10 graden toch wel een verschil met buiten waar het zo’n graad of 28 is. Wij moesten plaats nemen in kleine wagentjes vergelijkbaar met een soort achtbaan-wagentje, vervolgens werden wij de grot in gereden, het leek wel of wij op het centraal station van Utrecht waren zoveel mensen in deze wagens werden gezet.

image
image

De rit in de grot was wel grappig, op een lekker tempo door de smalle doorgangen van de grot heen, vervolgens moesten wij uitstappen op een soort platform, aansluitend kregen wij lopend een rondleiding door een gedeelte van de grot zo’n 2 km. In totaal is dit deze grot 20km groot! Het was erg mooi om te zien maar wij vonden onze bezoek aan de grot in Frankrijk van 2011 leuker, die was een stuk kleiner en gaf meer rust om alles te bekijken. In de grot van Postonja moest alles op een hoog tempo, maar wel alles kunnen zien en het is ook erg bijzonder om een grot van deze omvang te bekijken.

image
image
image
image

Na dit uitstapje zijn wij weer de auto ingestapt voor het laatste stuk van onze reis van zo’n 125 km, wij laten Slovenië achter dat land bezoeken wij later in onze vakantie. Bij de grenscontrole naar Kroatië moeten wij onze paspoorten laten zien, heel toevallig lagen die niet binnen handbereik, zo`n Kroatische ambtenaar vond dat maar raar, dus wij onze auto snel parkeren om daarna terug te lopen naar het hokje waar die kerel zat, wij geven onze paspoorten. Die beste man begon tegen ons in het Kroatisch te praten maar helaas zijn wij die taal nog niet machtig 🙂 maar goed alles was goed althans hij gaf ons, alles behalve vrolijk, onze paspoorten terug.

Kroatië vormt samen met nog 6 andere landen het oude Joegoslavië. De eerste streek die we aandoen in Kroatië, is Istrië, het dorpje Optaija. Het was ff zoeken naar ons hotel want dit lag min of meer verscholen tussen de smalle straatjes met hotels en oude herenhuizen.

Het is een groot hotel met een overdekte parkeergarage met smalle paden, maar gelukkig hebben wij op het laatste parkeerdek een parkeerplaats kunnen vinden, gauw inchecken, lekker douchen en gebruik maken van het diner buffet, want dat is deze avond en morgenavond inclusief.

Na een volle maag zijn wij de omgeving gaan verkennen, lekker langs de boulevard gelopen. De boulevard is zo’n 12 km lang, wij hebben er een mooie wandeling van ruim 1,5 uur van gemaakt. De boulevard gaat echt langs de zee en aan de andere kant hotels, terug naar ons hotel lopen wij via de winkelstraat van Optaija.
image
image

Op onze hotelkamer met airco bedenken wij hoe wij de dag van morgen gaan invullen, want Opatija is wel leuk maar niet leuk genoeg voor een volle dag.

Wat wij hebben bedacht, lees je in het reisverslag van dag vier.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: