Rondreis door voormalig Joegoslavië, dag 5

Rondreis door voormalig Joegoslavië, dag 5

Zaterdag 27 juli 2013

Vandaag weer een auto dag oftewel wij mogen weer reizen.. wij verlaten Opatija en gaan naar Split, maar onderweg stoppen wij in de stad Zadar.

Wij hebben rond 08.30 het hotel verlaten, toen was het al 30 graden omdat het toch een grote reisafstand zou gaan worden hebben wij besloten om de eerste 300 km via de snelweg af te gaan leggen. Dat was een goede keuze, rond het middaguur waren wij in Zadar, Zadar en ook Split liggen in Dalmatië dat is een streek in Kroatië.  Trouwens volgens de receptioniste van het hotel Opatija was de zee in Zadar en Split mooier en helderder van kleur… dat is wel leuk dat wij deze reis dan in de goede volgorde reizen hihihi.

Wij hebben onze auto snel kunnen parkeren vlakbij de haven. Voor het eerst een zonnescherm voor de voorruit gedaan, dat werkt een beetje zo bleek bij terugkomst. Onze eerste lunch vandaag waren nog wat druiven van gisteren die door de minibar van het hotel lekker fris zijn gebleven. Maar we hadden nog meer trek… veel koffiezaakjes, helaas geen restaurants. De aanhouder wint dus wij hebben een leuke pizza tent kunnen vinden. Daar een pizza wezen eten, vervolgens de warmte in.. want het was ondertussen boven de 36 graden gekomen. Nu weet ik ook waarom ik het liefst in het najaar op vakantie wil.. maar mij HBO ambitie maken dat wat lastiger.

image

Zadar is een mooie stad met brede straten, een mooie boulevard waar vandaag een soort recordpoging werd gedaan. Wij denken, een poging om met zoveel mogelijk mensen tegelijk in het water te springen. Zadar heeft veel te beiden, in de oude binnenstad komen we al rond dwalend uit bij Het Forum (binnenplaats/ plein) uit de Romeinse tijd aangelegd door de eerste keizer Augustinus, aan dit forum staat ook de Donatuskerk. Dit zag er in onze reisgids mooi uit, helaas viel het wat tegen.. tja een toerist is nooit te tevreden:-) Zadar heeft verschillende poorten die ingang geven tot het oude gedeelte van de stad, ook zijn op bepaalde gedeelten de oude stadsmuren zichtbaar. Bij gedeelte van deze stadsmuur is een kleine pleintje met vijf bronnen/waterputten.

image
image

image
image
image
image
image
image

Heel toevallig lopen wij tegen een parade van oude auto’s aan zoals kevers, Mercedes en andere modellen. Ook Zadar heeft iets met zonne-energie, bij de zee ligt een enorm rond plateau met zonnecellen, met zoveel zon iets te warm met blote voeten, maar het schijnt avonds een geweldige licht show te geven.
image
image

image
image

Helaas tikt de tijd door… en wij moeten Zadar verlaten voor onze laatste 125 km richting split, Henri rijdt bijna deze laatste 100 km, want voor mij is het klaar voor vandaag, ik val langzaam in slaap. Maar ik wordt weer op tijd wakker om te genieten van dit stukje Kroatië, wij rijden op wegen met vergezichten op bergen met in de verte een dorpje met een kerktoren, dan zien wij weer een stuk van de zee. De temperatuur blijft rond de 35 graden en rond 17.00 komen wij aan bij onze oase. Ik bedoel daarmee ons hotel in Split dat is een super mooi hotel met alle gemakken voorzien, wij checken in, droppen onze koffers op de kamer… en hop het zwembad in.

Daar hebben wij lekker anderhalf uur gelegen aan het zwembad met ligbedden, inclusief leuk uitzicht :-P. Daarvan krijg je honger… Snel het zwembad uit en en na een frisse douche het restaurant op gezocht. Dit keer geen half pension, maar wij besloten om te kiezen voor het hotel restaurant, daar was een buffet met BBQ en dat was super. Omdat het lekker warm was, konden wij lekker op de dakterras gaan zitten, inclusief live muziek, het was een lekker relaxte avond die wij afsloten met koffie en nog drankje op de loungebanken met uitzicht op de sterren. Het leven is GOED!!

image
image

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: