Rondreis door voormalig Joegoslavië, dag 6

Rondreis door voormalig Joegoslavië, dag 6

Zondag 28 juli 2013
Vandaag staat in het teken van Split en onvermijdelijk in de middag op het strand liggen.

Ons hotel bevindt zich op twee kilometer van de oude stad. Omdat lopen met 35 graden geen pretje is, hebben we mountainbikes gehuurd. Een vriendelijke dame van het hotel heeft ons een leuke route geschetst. Die brengt ons via de kust langs het paleis van dioclitanus via een natuurpark naar een uitkijkpunt over de stad en weer terug via de kust.

image

Na korte tijd en met een temperatuur van alweer dik boven de 30 graden zijn we het paleis binnengekomen via de zuidpoort. Daar ook het stel weer even gezien dat dezelfde reis doet als wij. De man is wat fors en afgaand op haar haar is de vrouw is blijven steken in haar alto periode.
Terug naar onze belevenissen. In de romeinse tijd heeft Keizer diocletianus dit paleis complex laten bouwen. Na zijn overlijden is hij bijgezet in een speciaal gebouwd mausoleum. In de middeleeuwen heeft met hier een kerk van gemaakt, die helaas pas om half een middags opengaat. De tempel gewijd aan Jupiter is omgebouwd tot een doopkapel. Die hebben we voor 10 kuna p.p. bezocht. Ook hebben wij, in een andere kerk, een snelle doopdienst meegemaakt. Prachtig om te zien hoe de bouwwerken in de loop der tijd zijn verbouwd en andere functies hebben gekregen. Na wat te hebben rondgedwaald door de vele smalle staatjes hebben we ons genesteld bij een barretje met bankjes op een trap. Wederom genieten van een heerlijke espresso en een vruchtencocktail.

image

image

image

image

image

image

image

Nu was het tijd om onze fietsroute te vervolgen. Eerst direct langs het strand waar we vanwege de zondagsdrukte soms moesten gaan lopen. We zijn vervolgens lekker koel een stuk door het bos gefietst waar we ook de lunch hebben gebruikt. Dat duurde ons allemaal te lang en het eten miste een stukje liefdevolle bereiding helaas. onderweg zag Henri nog een eekhoorn in de boom klimmen.

image

image

image

image

Vlak bij de bosrand kwamen we bij een mooi uitkijkpunt. Wat foto’s gemaakt en toen de terugweg naar het hotel genomen. We zijn langs het hotelstrand gefietst en hebben de verkeerde afslag genomen waardoor we een flinke omweg en klim hebben moeten maken 🙂 Bezweet en vermoeid aangekomen in het hotel meteen tas gepakt en het privé strand met bar bij het hotel opgezocht. heerlijk een paar uur aapjes kijken….hihi. Ohw ja en nog ff in de zee gezwommen natuurlijk.

image

image

image

Zo en nu is het tijd voor een opfrisbeurt en lekker samen eten met een wijntje en de laatste avond van ons verblijf in Split afsluiten op de lounge bank met de iPad, tablet en telefoons om te lezen en bloggen en plan de campagne voor morgen te maken. Ik maak nog snel wat foto’s van dit mooie hotel. Wordt vervolgd.

image

image

image

image

image

image

image

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: