Rondreis door voormalig Joegoslavië, dag 9 (18)

Rondreis door voormalig Joegoslavië, dag 9 (18)

Woensdag 31 juli 2013

Een nieuwe dag een nieuwe bestemming, we verlaten vandaag Kroatië en verblijven de komende vier dagen in Bosnië en Herzegovina. Eerste stop is Sarajevo via Mostar.

Na het ontbijt zijn we vertrokken via dezelfde weg als we gekomen zijn, langs de Adriatische kust. Dat blijft mooi maar om in Mostar te komen gaan we het binnenland van Bosnië in. Ik dacht dat ons navigatie systeem in de auto geen kaarten van Bosnië bevatte, dus had ik de TomTom speciaal hiervoor meegenomen en aangesloten. Onderweg bleek dat de Audi navigatie cd ook Bosnië kent, helemaal fijn! Vlak voor de grens bij de Lidl inkopen gedaan, dezelfde producten als in Nederland zijn er verkrijgbaar, erg handig. Water, broodjes en fruit mee en vervolgens aansluiten in de file bij de grenspost. Deze keer wordt het paspoort wel echt gecontroleerd, de beambte vraagt zelfs de groene kaart van de auto.

Na de controle op naar Mostar om de in 2004 (meer dan 10 jaar na de oorlog) herbouwde beroemde brug te bekijken. Deze brug heeft al twee wereldoorlogen overleeft maar tijdens de Balkan oorlog is de brug expres verwoest. Tijdens ons bezoek werden toeristen overgehaald om van deze brug af te springen, ik heb bedankt voor deze eer :P.

image

image

image

image

image

image

image

Mostar is een compleet andere wereld dan Kroatië. Het is armer (eerste kennismaking met bedelaars deze vakantie) en de schade van de oorlog is nog overal zichtbaar. In Bosnië wonen veel moslims, in het oude centrum twee moskeeën en een oud Ottomaans huis bekeken. Na de bezienswaardigheden lekker relaxen met espresso in een koffiebar.  Overal mag nog binnen gerookt worden. Het viel ons op dat alle aanwezige gasten dat ook deden, de zaak stond er blauw van ondanks dat de deur en ramen open stonden.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Daarna verder gereden naar Sarajevo, opvallend rustig op de weg.  Ondanks de rust vraag ik Henri om toch het laatste gedeelte te gaan rijden, dat wil hij gelukkig doen. Het laatste stuk van deze dagtrip zien wij meer huizen verschijnen die op en tussen de bergen staan, ik zie meer geraniums op de balkons hangen. Het lijkt wel of wij in Oostenrijk rijden, maar nee want hier zijn geen kerktorens te zien maar minaretten.
Henri rijdt lekker door en zorgt er voor dat wij rond half zes aankomen in het hotel… wat een luxe 🙂

image

image

Ons hotel is alweer erg luxe, de hotelkamer is van alle gemakken voorzien, zelfs een stortdouche, muziek op de badkamer, een ledlampje die vanuit je bed aan kan doen zodat je in het donker vanuit je bed de weg naar de badkamer kunt vinden. Twee telefoons, ruim bed, mooi ingerichte kamer, 11 handdoeken in verschillende maten, enz.

image

image

image

image

image

Het eten was dit keer inclusief, dus lekker een vier gangen menu gehad met lokale Bosnische gerechten. Het hotel heeft eigenlijk maar een nadeel, nou ja een nadeel; er wordt geen alcohol geschonken. Dit vanwege het moslim geloof. Omdat het momenteel Ramadan is wordt het eten pas na het ondergaan van de zon geserveerd. Dit moment werd live op de tv schermen in het restaurant weergeven, daarna gingen de schermen weer uit. Maar ook zonder alcohol hebben wij lekker kunnen eten. Na het eten hebben wij onze kamer opgezocht.

Henri heeft geen reisgids voor Bosnië gekocht, ook zat er geen gids bij de reisbescheiden en recente gidsen zijn ook bijna niet te koop. Dus in het hotel een kaart gevraagd. Ook een tip van een reisgenoot (die nu ook in de omgeving rondreist, dankjewel Lucas) van onze reis door India en Nepal nemen we mee in de voorbereiding voor morgen; Sarajevo verkennen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: