Vakantie 2019, Dresden, dag 2

Vakantie 2019, Dresden, dag 2

Dinsdag 6 augustus

De rugzakken zijn weer ingepakt, wij zijn weer op pad, wij nemen de tram richting de binnenstad van Dresden. Wij hebben prima geslapen maar wij zijn nog wat zoekende, als wij rond 9.00 in de binnenstad aankomen is het erg rustig. De meeste bezienswaardigheden zijn pas vanaf 10.00 geopend, dus eerst maar een goede bak koffie op het terras. Deze smaakt beter dan onze koffie bij het ontbijt, het ontbijt was verder goed te doen.

Onze eerste stop is de kruiskerk, deze kerk is na de 2e wereldoorlog gerestaureerd alleen hebben ze besloten om het interieur niet te herstellen ter nagedachtenis. Het geeft de kerk een strakke maar sobere uitstraling, wel bijzonder om te zien. Helaas mogen er geen foto’s worden gemaakt. De kerk heeft een toren, deze is opengesteld voor publiek, de klim naar de toren viel op zichzelf wel mee. Boven op de toren hadden wij een fantastisch uitzicht over de stad.

Vervolgens zijn wij naar de Vrouwekerk gelopen, deze kerk is erg bekend in Dresden en komt op vele afbeeldingen van de stad Dresden voor. De kerk is pas in 2005 teruggebracht in haar oude staat zoals deze ook voor de oorlog was. Het is mooi om te zien hoe deze oude kerk die oorspronkelijk in 1743 is gebouwd er nu uit kan zien. Op een gegeven moment liepen wij in de gewelven van de kerk en kregen wij het verzoek om dit gedeelte van de kerk te verlaten. In de kerk zelf snapte wij waarom, om 1200 werd er een kerkdienst gehouden; op dinsdag. Dit was wel erg bijzonder, gelukkig wilde Martijn ook deze dienst meemaken. Zoals jullie weten ben ik gelovig en daar ben ik erg blij mee. Het geeft mij de rust die ik soms nodig heb, daarom ben ik enorm blij dat Martijn met mij mee gaat als ik op zondagochtend naar de kerk ga. Maar nu weer terug naar de kerkdienst op dinsdag. De kerk is ondertussen goed gevuld met mensen, de organist speelt een muziekstuk op het grote orgel. Het klinkt erg goed! De kerkdienst wordt geleid door een vrouwelijke dominee, haar manier is min of meer hetzelfde als onze eigen dominee. Vriendelijk en los maar wel duidelijk, de preek van vandaag was speciaal gemaakt voor de vakantiegangers; Hoe je soms kunt zoeken in een vreemde stad, hoe je bepaalde gewoontes anders moet gaan doen in een andere omgeving, dat je de taal niet altijd begrijpt. Allerlei zaken die erbij komen als je met vakantie gaat, dat is ook de charme van vakantie vieren. Maar stel je eens voor dat het geen vakantie is zoals de vele vluchtelingen die nu over de wereld zwerven op zoek naar nieuw huis, een nieuw leven! Denk dan maar eens wat Jezus heeft gezegd: Behandel andere mensen net zoals je zelf behandeld wilt worden. Lucas 6:31 Ik vond het erg treffend! De dienst hebben wij gezamenlijk afgesloten door het Onze vader gebed, staand voor te dragen in de kerk, in het Duits. Maar gelukkig is de taal van het geloof niet afhankelijk van stadsgrenzen.

Na deze dienst was het tijd voor iets actiefs, wij hebben de toren van de Vrouwekerk beklommen, het was een mooie klim. Wij konden zelfs in de koepel lopen, hier was een pad gemaakt, dat langzaam omhoog/omlaag cirkelde. Ook hier hadden wij weer een fantastisch uitzicht over de stad.

Na geestelijke voer en lichamelijke inspanning was het nu tijd voor een hapje, in Dresden is er genoeg keuze qua terrassen, uiteindelijk hebben wij er eentje gekozen. Zijn wij trouwens de enige de kunnen twijfelen welk restaurant het beste bij je past? Maar onze keuze bleek achteraf een prima keuze, een heerlijk zomerdrankje en lekkere gerechten erbij.

Wij laten de stad achter ons en wij nemen de tram richting het grote stadspark van Dresden, hier staat een prachtig paleis, de dierentuin heeft er ook zijn plek. In het park rijdt ook een treintje met vijf stations. Het is een mini-trein, deze trein wordt gerund door vrijwilligers en ook kinderen mogen er treintje spelen. Dat is een keer wat anders dan spelen met kersttrein onder de kerstboom. Mooi om te zien hoe deze kinderen zich kunnen inleven in hun rol als conducteur. Natuurlijk rijden wij een rondje mee, lekker weer een groot kind zijn hihi. Terwijl wij mee rijden zien wij dat er ook roeibootjes worden verhuurd, natuurlijk wil ik dat ook gaan doen. Martijn heeft nog zijn bedenkingen maar ik kan hem al snel overtuigen. Na onze treinritje lopen wij naar de bootjes, even later varen wij weg. Althans dat denken wij zelf… het is wel even wennen om de juiste slag te vinden. Martijn denkt hij het beter kan en dat klopt ook wel. Lekker varen in het park, heerlijk het lijkt wel vakantie.

Sophie laat ook weer iets van haar horen, wij hadden haar gevraagd of zij nog een suggestie weet qua eten. Sophie heeft ons twee suggesties gedaan, Martijn beslist om te gaan kijken bij een restaurant in de omgeving van het winkelcentrum.

In Dresden stikt het van de winkels, er is een groot winkelcentrum met alle bekende ketens. Wij hebben toch een rondje door het winkelcentrum gedaan, uiteindelijk hebben wij haast niets gekocht, want de koffer zit nog vol met kleren vanuit Nederland. Wij lopen vanuit het winkelcentrum naar het restaurant, genaamd Hans in Gluck.  Het blijkt het een goede avond te zijn voor de eigenaar van het restaurant, alle tafels zitten binnen en buiten vol. Gelukkig krijgen wij een tafel aan de bar, de barmedewerkers maken cocktails en maken hun drankbestellingen af. Het eten is prima, een goede burger met verse producten en goed stuk vlees. Heerlijk goed eten. Wij nemen een lekker nagerecht erbij.

Dresden was onze eerste stop en wij hebben genoten van deze stad.

Geef een reactie

%d