Vakantie 2019; Uitstapje naar Wenen

Vakantie 2019; Uitstapje naar Wenen

Dinsdag 13 augustus 2019

In Bratislava is genoeg te zien maar het is wel redelijk overzichtelijk, bij het inchecken in Bratislava zei de man bij de hotelreceptie ook al dat het erg beknopt was. Dat hadden wij zelf ook al gezien in onze reisboeken, aangezien wij twee dagen in Bratislava verblijven hebben wij besloten om een uitstapje te boeken. Wij gaan naar Wenen toe, lekker met de trein. Om 8.45 nemen wij de trein naar het hoofdstation van Wenen, het is een uurtje reizen. Maar de tijd het vliegt voorbij, trouwens binnen 10 minuten zijn wij al in Oostenrijk, zo dichtbij ligt Oostenrijk. De afgelopen dagen heeft Martijn alle kaartjes geregeld, dus wij rijden meteen door met de tram naar Schloss Schönbrunn.

Dit Schloss diende als zomerpaleis voor de Habsburgers, de Habsburgers hadden de landen Oostenrijk, Hongarije maar ook Spanje en Portugal in hun bezit. Zelfs Nederland heeft een periode deel uitgemaakt van het Habsburgers koninkrijk. Ondanks alle koningen die het koninkrijk hebben bestuurd, is Sisi natuurlijk het meest bekend. Zij heeft er mede voor gezorgd dat er vandaag de dag miljoenen mensen naar Wenen komen om een stukje van dat leven te kunnen zien. Welke meisje wilde vroeger geen prinses zijn? Maar goed terug naar het Schloss, het is een drukte van belang, het scheelt weer dat wij kaartjes online hebben gekocht. Wij kunnen meteen doorlopen om onze geboekte tour te gaan doen, dit gaat via een audiotour, zonder gids. Wij lopen door het Schlosss op onze eigen tempo, althans dat wordt mede bepaald door de overige bezoekers. Wij krijgen veel vertrekken te zien, wat luxe hebben de Habsburgers in hun leven gekend. Prachtige kamers om te zien, gelukkig is het allemaal bewaard gebleven. Het is prachtig allemaal, ook de tuinen zijn mooi aangelegd en onderhouden, wij zouden er uren rond kunnen lopen zo groot, maar helaas wij moeten door. Helaas mochten wij er binnen geen foto’s maken.

Voor de liefhebbers hierbij nog een link met alle informatie over Habsburgse monarchie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Habsburgse_monarchie

Met de tram rijden wij terug naar Stephansplatz, om de Stephansdom te bezichtigingen, helaas was het erg druk en door werkzaamheden aan de kandelaars was het middenschip beperkt bereikbaar. Wij hebben er wel wat rondgelopen maar door de drukte en werkzaamheden zijn wij snel weg gegaan. Met de metro zijn wij naar de halte genaamd Karlsplatz gereden, In de buurt van de halte staat de Karlskirche, deze kerk heeft prachtige plafondschildering, in de kerk hangen twee grote ballen met spiegels om zo kerk anders te laten zien. Maar ook is er een panoramalift zodat de plafondschildering goed kunt zien. De lift viel mij enigszins nog wel mee (ik heb hoogtevrees), maar ze hadden een stelling geplaatst rondom de lift zodat je onder de plafondschildering kon lopen maar deze stelling bewoog mijn iets te veel. Dus ik was heel snel weer beneden….. blij met vaste grond onder mijn voeten.

We halen een lekker broodje bij een bakker, Martijn is geen liefhebber van kaas, dus die verkoper moest de kaas uit het broodje zien te halen. Mooi om te zien hoe enthousiast hij begon aan dit klusje, maar hoe langer hij bezig hoe minder enthousiast hij werd, want het ging natuurlijk niet zo makkelijk. Maar goed het broodje smaakte heerlijk, trouwens reizen kan best vermoeiend zijn, Dat bleek wel toen wij onze broodje aten op een bankje want naast ons sliep een toerist. Het blijft mooi om mensen te bekijken!

Wij lopen verder de stad door en bezoeken allerlei gebouwen maar het is gewoon te veel voor 1 dag. Halverwege de dag geeft Martijn al te kennen, wij moeten echt terug om alles over meerdere dagen te gaan bekijken. Ik zeg dat kan allemaal geregeld worden, maar eerst moet ik mijn opleiding afronden. Martijn zucht en zegt glimlachend: ja, ja, schiet dan ook eens een keer op met die school van jou.

Wij besluiten als laatste het Hofburg te gaan bezoeken, dit was ook een paleis van de Habsburgers, maar deed dienst als winterpaleis. In het paleis kun je ook verschillende rondleidingen doen, wij kiezen er voor om de rondleiding genaamd Imperial Appartementen (Sisi Appartementen) te doen. Ook deze rondleiding gaat via een audiotour, dat is erg prettig want zo kun je eigen tempo bepalen. Dit keer in Nederlands, dat maakt het nog weer iets makkelijker. Het tempo moest ook wel omhoog want anders gingen wij de trein niet halen. Eerst zagen wij het serviesgoed en bijhorende bestek en glazen. Maar wat een pracht en praal in het paleis en wat wordt het leven van Sisi goed uitgelegd en zo kun je zien dat een film niet altijd de volledige waarheid kan vertellen maar het kan wel als de waarheid worden gezien. Stiekem heb ik wat foto’s genomen toen de zaalwachten de andere kant opkeken, ik kon het niet laten. Volgens Martijn was ik een stout jongetje! Ik kon mij niet herkennen in dat beeld, zei ik onschuldig.

Rond 17.15 rijden wij terug naar Hauptbahnhof Wenen en eten nog snel wat op het station en nemen plaats in de trein. Rond 18.15 vertrekt de trein naar Slowakije, wij hebben genoten van Wenen en willen nog een keer terug. In Bratislava lopen wij door het oude historische centrum terug naar ons hotel. Wat een verschil qua omgeving bij het station, bij het station leek het wel of de tijd had stilgestaan uit tijd van Oostblok.

Morgen gaan wij de historische binnenstad verkennen. Dat wordt morgen weer een mooie dag.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: