originele weblog Hans-Erik

Dinsdag 12 juli,

De wekker ging vanmorgen om 07.00, wij hadden een drukke dag voor de boeg namelijk weg uit Klaipeda om naar Letland Riga te rijden. Dus na het ontbijt zaten wij om half negen in de auto en na een reis van een kleine 400 km zijn wij om 18.30 in Riga aangekomen. Natuurlijk hebben wij deze reis in kleine stops opgedeeld.

Onze 1e stop was in het plaatsje Kretinga, daar wilde hij het Kretingamuseum gaan bezoeken, deze museum beschikt over een wintertuin met 600 planten. Maar helaas op dinsdag gesloten:-S maar gelukkig hebben wij de foto nog:-)

Dus snel doorgereden naar de omgeving van Plunge, want daar is het nationale park Zemaitija.

 

Eerst 12 km het park ingereden, onderweg prachtige bossen gezien, die werden afgewisseld door grote meren. Want het bezoekerscentrum is gevestigd in het plaatsje Plateliai, want daar kun je de kaartjes kopen voor de voormalige Sovjetraketbasis Plokstine. In deze basis stonden in het diepste geheimen de rakketten van de Sovjet Unie, die waren gericht op West Europa. Maar helaas was deze basis nu gesloten wegens onderhoud.. Maar wij wilden wel zeker weten of er niets te zien zou zijn… dus toch maar ff kijken. Na een grindweg van 5 km zagen wij dus niets…… nou ja.. bijna niets: een hekwerk met in de verte wat vage gebouwen. Maar ook voor hier geld; gelukkig hebben wij de foto’s nog:

Vervolgens het park uitgereden om een kop koffie te drinken bij een soort Van Der Valk van Litouwen en bij dit soort restaurants hoort een gebakje hihi. Bij dit restaurant liep ook een ooienvaar, dus het beeld was compleet…

  

De volgende stop was in de omgeving van Siauliai en dan wel bij de Kruizenheuvel. Dit was een bijzondere ervaring namelijk een heuvel vol met duizenden kruizen en rozenkruizen. In 1831 werden de eerste kruizen hier neergezet maar in het verleden zijn deze meerdere keren verwijderd, de laatste keer was in 1975. Sindsdien mogen ze blijven staan, in 1993 bracht Paus Johannes Paulus II een bezoek aan deze werk, daardoor kreeg het nog meer erkenning. Overal waar je keek stonden kruizen, de rozenkransen danste in de wind dat gaf een speciaal geluid: Erg Mooi!!!

      

In Litouwen en Letland zijn de wegen op zichzelf wel goed, maar verwacht geen super snelwegen, wat wij in Nederland een provinciale weg noemen, heet hier een snelweg met een maximum snelheid van 90 km per uur. Maar vaak kun je dat niet rijden omdat je door een dorpje heen rijdt of er zitten teveel gaten in de weg. Vele wegen zijn ondertussen door subsidies van de Europese Unie verbeterd, overal zie je grote borden staan van de EU om zo aan de bevolking te laten zien waar het geld vandaan komt. 

Na een ritje van 50 km en de grens van Letland te zijn gepasseerd komen wij aan bij een paleis namelijk het Rundalepaleis, dit paleis is een van de mooiste paleizen van het Baltisch gebied. De bouw is in 1736 begonnen, in 1795 aangepast en toen een hele poos als paleis gediend. Maar in de 20ste eeuw werd het gebruikt als overheidskantoren, werkplaatsen en graanschuren… maar in 1972 is begonnen met de restauratie en deze loopt nog steeds… Het is een prachtig paleis met veel verschillende prachtige vertrekken en zalen.

 

         

Ook de prachtig aangelegde tuin was mooi om te zien…

 

Daarna hebben het laatste stuk gereden zo’n 1,5 uur voordat wij in Riga aankwamen, Riga is de hoofdstad van Letland, dit valt ook wel te merken qua drukte op de wegen. Het was weer een typische gevalletje ogen voor en achter hebben, maar gelukkig konden wij snel ons hotel vinden. Na de  het inchecken en een snelle douche konden wij al weer naar het diner, deze was op de 6e etage van het hotel op het dakterras. Geweldig om zo de dag af te sluiten… het lijkt wel vakantie.

Tot morgen en dan de verhalen van Riga.

Geef een reactieReactie annuleren

Recent posts

juli 2011
M D W D V Z Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Designed with WordPress

Ontdek meer van Hans-Erik vertelt...

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Mobiele versie afsluiten