Rondreis Oost Europa, 10

Rondreis Oost Europa, 10

originele weblog Hans-Erik

Maandag 18 juli

Vandaag hebben wij het oerbos van Bialowieza achter ons gelaten en zijn naar de hoofdstad van Polen gereden oftewel Warschau. Het is weer een reisdag, de combinatie 1 reisdag en dan een hele dag op 1 plek bevalt prima.

Wij moesten 250 km af leggen en dat hebben wij gedaan in een tijd van 4 uren, onderweg zijn wij nog wel een paar keer gestopt maar dat zat niet in de reistijd. Ons 1e stop was in het plaatsje Chiechanowiec, hier is een openluchtmuseum gevestigd. In dit museum hebben ze een geheel dorpje neergezet zoals het rond 1850 tot aan 1900 op het platteland eruit zou hebben gezien. Het kopen van een kaartje ging wat moeilijk; Henri in het Engels “Hello, Two tickets please” meteen ging de kaartverkoopster aan de telefoon hangen. Terwijl zij belt gaf een andere verkoopster ons een blaadje met Engelse informatie over de entreeprijzen. Wij hadden deze informatie al kunnen ontcijferen uit de Poolse infoborden die er al hingen. Toen hoorde wij eens een stem achter ons: Hello, i’m (ben z’n naam kwijt) en wij kregen een hand van hem. Hij vertelde dat er geen gidsen meer waren, geen probleem dan lopen wij zelf wat rond. Hij weer overleggen met de andere twee dames, even later zegt hij ineens. “Good news, vandaag vrije toegang. Vreemd allemaal, maar wij vinden het wel goed… het was voor ons meer bedoeld als een kleine stop:-)

IMG_2861  IMG_2852 IMG_2848 IMG_2846IMG_2847IMG_2849 IMG_2851       IMG_2858 IMG_2860

Daarna zijn wij doorgereden naar Treblinka, wie weet hebben jullie weleens gehoord van dit plaatsje. Maar het is een kleine dorpje waar in 1,5 jaar 800.000 mensen zijn vermoord door de Nazi’s dit gebeurde in twee kampen. Het 1e kamp was het echte vernietigingskamp en het 2e kamp was het werkkamp waar ongeveer 2000 gevangen hebben gewekt in een mijn. In 1943 hebben de Nazi’s beiden kampen met de grond gelijk gemaakt en er een boerderij opgezet om alles te maskeren. De directe aanleiding daarvoor een ontsnapping van 60 gevangen. Een monument staat tegenwoordig op de plek waar het vernietigingskamp was. Dit Monument is een grote stenen toren met 17.000 granietblokken erom heen die de slachtoffers symboliseren. Het is erg raar om daar te lopen in een prachtige bos en je probeert je in te denken hoe het moet zijn geweest: Vreselijk dus!!! 80.000 mensen in 1,5 jaar vergassen dat betekent dus per week meer dan 10.000 doden.

IMG_2862 IMG_2876 IMG_2872 IMG_2873 IMG_2874 IMG_2875 IMG_2877

Vervolgens zijn wij doorgereden naar Warschau, hier waren wij rond 16.30. Dit keer slapen wij in een luxere hotel oftewel in het Marriot en dan wel hartje centrum van Warschau, in een toren van 40 etages. Erg mooi allemaal hoor!! Wij zijn na het inchecken lekker het zwembad ingedoken voor een frisse duik, lekker ff relaxen.

badkamer zwembad slaapkamer marriot

Na het diner zijn wij nog een klein stukje de stad ingelopen, het morgen erg druk allemaal om alles te kunnen zien, dat gaat dus ook niet lukken maar wij gaan een poging doen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: