Rondreis Oost Europa, 9

Rondreis Oost Europa, 9

originele weblog Hans-Erik

Zondag 17 juli

Zo wij hebben de wekker niet gezet maar rond 07.00 was ik wakker maar goed ik lag er ook om 22.00 in, met andere woorden ik heb lekker uitgeslapen. Na het ontbijt hebben wij fietsen gehuurd bij het hotel, plus daar een fietsroute van 21 km meegenomen.

Want wij zijn in Bialowieza, dat is het grootste oerbos van Europa dat is verdeeld over Polen en Wit Rusland. In Polen ligt een klein gedeelte, het grootste gedeelte ligt in Wit Rusland en is niet toegankelijk vanuit Polen. Omdat Wit Rusland geen open grenzen heeft.

Onze fietstocht begon door de straten van Bialowieza, toen gingen wij via de hoofdpoort het Nationale Park binnen. Na een korte fietstocht kwamen wij bij het informatiecenter uit, wij hadden al gelezen dat je een wandeling kunt maken in het echte oerbos maar dat gaat alleen onder begeleiding van een gids. Helaas was deze wandeling niet meer beschikbaar, maar 5 min. later was deze alsnog beschikbaar met een Engels sprekende gids. Dat was een mooie meevaller!!! Deze wandeling hebben wij samen gemaakt met twee andere Nederlanders die dezelfde reis maken en ook heel toevallig bij het informatiepunt stonden. De wandeling duurde drie uur en had een lengte van 8 km, tijdens de wandeling kregen wij veel verschillende bomen te zien, waarbij sommigen een lengte van 35 meter haalde. Het was erg leuk om te doen, vooral als een gids je attent maakte op de bijzondere dingen van een boom.

IMG_2842 IMG_2730IMG_2734IMG_2752 IMG_2754IMG_2749 IMG_2762  IMG_2765

IMG_2784 IMG_2780 IMG_2783IMG_2807 P7170045

Rond 14.00 waren wij weer terug bij het informatiecenter, daar hebben wij ook de lunch gedaan, vervolgens zijn wij weer op de fiets gestapt om onze ronde af te maken. Ook zijn wij toen door bossen gefietst op de grote wegen maar ook de kleine zandweggetjes. In dit park leven ook Wisenten (Europese Bizon) deze wilde ik graag zien. Helaas zijn ze niet zo makkelijk te zien in het 1500 km2 grote park, maar in wisentenfokkerij zijn ze wel te zien. Deze beesten kunnen wel 1000 km wegen.

IMG_2827 IMG_2825 IMG_2826

Ook hebben wij nog in een kleine openluchtmuseum een aantal oude boerderijen en molens gezien. Hoe deze gebouwen vroeger gebouwd werden in de oude Poolse wijze.

 IMG_2837 IMG_2838 IMG_2839

Daarna zijn wij weer naar het dorpje Bialowieza, daar staan de hedendaagse Poolse gebouwen, boerderijen zijn er haast niet meer in dit gebied want de toerisme heeft het nu overgenomen.

P7170067 P7170068

Hier staan ook twee kerken in het dorpje namelijk een katholieke en orthodoxe kerk:

P7170070 IMG_2843 IMG_2844P7170065

Daarmee hadden wij genoeg sportieve inzet gedaan en waren wij weer bij het hotel, waar ik lekker een biertje heb besteld (je krijgt meteen een halve liter), die ik op ons balkon heb opgedronken. Daar werd ik toen wat slaperig van, dus lekker een half uurtje geslapen om vervolgens daarna een lekker hapje te eten in het restaurant.

Zo nog ff relaxen en mijn weblog updaten en dan gaan wij morgen vertrekken naar de hoofdstad van Polen: Warschau.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: