Bronzen Pad

Bronzen Pad

Zaterdag, 06 september 2014

Zoals vele wel weten ben ik geboren in Wapenveld, ik ben dus een echte Pad! Dat is een soort van (scheld)bijnaam voor mensen die in Wapenveld zijn geboren.

Elke jaar wordt er begin september een Padd’ndag georganiseerd, hierbij wordt er geld ingezameld voor het behoud van de Molen, genaamde Molen de Vlijt. Tijdens Padd’ndag wordt er ook lokale verbouwde rogge verwerkt , ook wel dorsen genoemd. Mijn opa, (Hans Boeve) de vader van mijn vader heeft dit ook jaren gedaan. Hij kreeg daar in het verleden al eens een Bronzen Pad voor. Padd’ndag wordt tegenwoordig ook bij de Molen gehouden. Zie onderstaande foto’s van mijn opa, helaas zijn het internetfoto’s dus erg klein.

2268_1220300286 7212_1220300272

Anno 2014 kun je iemand voordragen om deze Bronzen Pad te mogen ontvangen. Je moet dan iets gedaan hebben voor het dorp Wapenveld. Mijn broer heeft mijn vader voorgedragen en de commissie heeft zijn verzoek gehonoreerd. Volgens de commissie heeft mijn vader zich erg ingezet voor Wapenveld, door verschillende bestuursfuncties bekleed te hebben:

 • Pinkeltje, speeltuinvereniging
 • De Laatste eer, uitvaartvereniging
 • Máxima, Oranje verenging
 • De zingende Padd’n, piratenkoor.
 • Ds. Wesseldijk, christelijke basisschool
 • Coordinator KWF collectie Wapenveld

Zijn vrijwilligerswerk bij twee zorginstellingen: De Hezenberg te Hattem en Rehoboth te Wapenveld.

Met zijn sportcarrière heeft hij veel hoogtepunten bereikt zoals bij Skeeleren:

 • Gelders kampioen, in de B-categorie.
 • Nederlandse kampioen, bij de veteranen.
 • Vele marathon overwinningen, bij de veteranen.

Maar ook bij schaatsen:

 • 3x de Elfstedentocht gereden, 2x als toerrijder en 1x als wedstrijdrijder.
 • Winnaar van de alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk, Weissensee (open categorie).

Hij heeft de actie van Alpe d’Huzes nog meer op de kaart gezet in Wapenveld met een sponsoropbrengst van dik 13.000 euro voor de KWF en zes keer de Alpe D’Huez te beklimmen op 1 dag. Door zijn sportcarrière heeft hij Wapenveld op een sportieve manier gepromoot.

Met zijn 43 dienstjaren bij de Berghuizer Papierfabriek, was hij tot aan de sluiting van de fabriek een vaste waarde.

Maar hoe krijg je vader mee naar Padd’ndag zonder dat hij argwanend wordt, dus mijn broer en ik moesten een list bedenken. Al gauw hadden wij iets bedacht: een dagje Amsterdam met ons drieën, onze vader had dat al een geruime tijd op zijn wensenlijstje staan. Mijn vader vond het geweldig! Helaas zou het voor hem anders gaan lopen hihi. Wij hadden in het geheim Trudy ingelicht en verder wilden wij het niet te groot maken want dan was de kans wel erg groot dat iemand zich zou kunnen gaan verspreken.

Vanochtend heb ik Henri bij mij broer afgezet, vervolgens zijn mijn broer en ik naar mijn vader gereden. Daar moesten wij een half uur wachten want anders waren wij te vroeg bij de Molen. Dat was wel een opgave: de ene smoes was nog niet geweest of de andere kwam al weer: nog even plassen, de telefoon vergeten zodat wij weer terug moesten rijden naar mijn vaders huis. Toen moesten wij iets bedenken om mijn vader naar de molen te krijgen. Dat lukte erg snel: want ik zei dat ik een keer bij padd’ndag wilde kijken.

Aangekomen bij de molen moest mijn broer zich melden bij de organisatie, dus ik moest mijn vader bezig houden en William moest voor zoveelste keer plassen hihi.. Ik liep met mijn vader over het terrein van de Padd’ndag bij de Molen, hier stonden allerlei kraampjes met o.a. oude ambachten. Om tijd te rekken ging ik maar veel vragen stellen over de berging van oud vliegtuigwrak uit de 2e wereldoorlog. Ondertussen zag ik dat Henri, Petra, Trudy, Klaas en Fennie ook op het terrein waren aangekomen. Maar die mochten nog niet gezien worden, dus die gingen achter een grote auto staan. Ondertussen liep mijn vader onrustig rond op het terrein, hij wilde weg.. maar dat kon natuurlijk niet. De uitreiking zou pas om 10.00 zijn, dus weer tijd rekken. Op een gegeven moment liep mijn vader richting de auto waar o.a. Trudy, Petra stonden. Mijn vader heel verbaasd: “Ohw zijn jullie hier ook?” Petra: “Ja wij wilden ook even kijken bij Padd’ndag en zagen dat Hans-Erik z’n auto hier ook stond”. Mijn vader vond het vreemd maar nog steeds geen idee dat het voor hem was. Gelukkig werd het 10.00 uur, de burgemeester van Heerde begon te spreken. Zij begon haar speech over de bronzen Pad die mijn opa ook had gekregen en dat je tegenwoordig ook Wapenvelders kunt voordragen voor deze Pad. Daarbij noemde zij ook de naam van William, dat was voor mijn vader een teken dat het eventueel over hem kon gaan.

Dat bleek ook zo te zijn!!! Wat was hij verrast, hij had het niet zien aankomen. Prachtig om te zien. De Burgemeester maakte haar speech af en roemde mijn vader voor zijn inzet voor het dorp Wapenveld. Zij reikte de Pad uit en mijn vader nam de microfoon over. In zijn toespraak vertelde dat hij erg verrast was en dat hij onder indruk was. Hij bedankte de commissie voor deze grote eer om een bronzen pad in ontvangst te mogen nemen.

IMG_20140907_085334

 

IMG_3264

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

2 REACTIES

comments user
Aad Eilander

Van harte gefeliciteerd Derk, dik verdiend en bij ons in de familie zeggen ze “proud te be a pad”. Maar ik zou de jongens wel aan de afspraak houden en snel een keertje naar Amsterdam willen.

  comments user
  Hans-Erik

  Bedankt voor de felicitatie, datum is al geprikt! Dus komt helemaal goed😃

Geef een reactie

%d