Rondreis Schotland, dag 13 en 14

Rondreis Schotland, dag 13 en 14

Maandag 10 oktober en dinsdag 11 oktober 2022

Na het ontbijt stappen we de auto weer in, helaas is onze vakantie bijna voorbij. Gelukkig hebben wij vandaag nog wel iets op de planning staan voordat wij vanavond met de boot vertrekken naar Nederland.

Martijn rijdt nog steeds, al snel laten wij Edinburgh achter ons. We kiezen er bewust voor om via de M en A wegen te rijden om sneller bij onze volgende stop aan te kunnen komen. Na een ritje van 1 uur en 45 minuten (88 miles) komen wij om 11.00 uur aan bij Alnwick Castle.

Dit kasteel ligt in Engeland, vlakbij Newcastle in de streek Northumberland. Alnwick Castle is de residentie van de Hertog van Northumberland. De hertogen van Northumbeland behoren sinds 1766 toe aan de familie Percy. Op dit moment heet de 12de Hertog van Northumberland: Ralph Percy. Zijn familie woont nog steeds op het kasteel. Het kasteel is na Windsor Castle het grootste nog bewoonde kasteel van Engeland. Maar de meesten van jullie zullen het kasteel wel herkennen van de Harry Potter films want Zweinstein is hierop gebaseerd. Hier is bijvoorbeeld de scene opgenomen waar Harry en zijn klasgenoten leerden vliegen op bezemstelen met als achtergrond het kasteel. Maar ook andere films en series hebben hun opnames gehad zoals Downton Abbey in 2015.

Het kasteel is prachtig om te zien, we lopen er rond en je kunt wel zien dat de familie Percy er alles aan doet om het kasteel te behouden voor de toekomst. Op dit moment is er een restauratie bezig aan de achterkant van het kasteel. De familievertrekken waar bijvoorbeeld de scenes van Downton Abbey zijn opgenomen zijn prachtig. De prachtige ingerichte eetzaal, maar ook de bibliotheek waar de familie Percy nu o.a. televisiekijkt. In bijna alle vertrekken kun je opgezette dieren zien staan of liggen, zo ligt er een hondje op de bank of een hond ligt voor de openhaard. Wij denken dat dit de honden van de familie zijn geweest. Helaas mogen wij binnen geen foto’s maken.

Het blijft toch bijzonder om iets wat je eerder hebt gezien via televisie zoals Downton Abbey en Harry Potter nu in het echt kunt zien. Althans ik heb de Harry Potter films nog nooit eerder gezien maar Martijn herkende meteen veel dingen van deze films. De familie Percy heeft een aantal delen van het kasteel ingericht als museum. Zo is er een museum wat de historie laat zien van de 350-jarig Infanterieregiment van Northumberland. In de Porter Tower is een verzameling van archeologische items te zien, deze verzameling is gestart door de 4e hertog van Northumberland.

In het restaurant van het kasteel drinken we een koffie en als laatste bezoeken we het winkeltje van het kasteel. Natuurlijk hebben we weer last van koopdrang, Martijn koopt twee Harry Potter souvenirs voor de kerstboom. We wilden nog wel naar Alnwick Gardens maar mede door het tijdsgebrek en de hoge entreeprijs hebben wij dat niet gedaan.

We rijden door naar Newcastle, de reis verloopt prima. In de haven kunnen wij snel inchecken ondanks dat de Britse politie ons vraagt om de kofferbak te openen en dat wij op hun verzoek een rugzak moeten openen. We zijn natuurlijke brave burgers en hebben geen wapens of drugs bij ons. Martijn kan daarna doorrijden en parkeert onze auto netjes op het autodek van de veerboot.

Net als op de heenreis hebben we nu weer een hut met uitzicht op de zee, het blijkt dat wij niet dezelfde boot hebben als op de heenreis. Deze veerboot lijkt wat luxer. Ik ben al eerder begonnen met het slikken van de medicijnen tegen zeeziekte, hopelijk helpt dat allemaal.

Deze boot heeft geen voordek maar aan de achterkant op het hoogste dek is er een skydek. Vandaag hebben we echt geluk gehad met het weer en in de avond blijft het nog steeds mooi. Daarom besluiten wij op het skydek lekker te gaan genieten van de ondergaande zon en daarbij drinken wij een lekker biertje. Martijn raakt aan de praat met een Nederlands echtpaar, zij hebben ook rondgereisd door Schotland. Het blijft leuk om te zien hoe zij hun ervaringen van de rondreis met elkaar delen.

Pas om 19.15 uur verlaten wij skydek, de boot is dan al meer dan een uur onderweg naar Nederland. Om 19.30 uur lopen wij naar het restaurant, de sfeer in dit restaurant is een stuk relaxter dan op de heenreis. Dit komt ook mede door de indeling van het restaurant, alles gaat via een buffetvorm maar de tafels zijn beter geplaatst in het eetgedeelte en dat geeft meer sfeer en ruimte tot wat privacy.

Het eten smaakt ons prima, maar na een uurtje ben je wel klaar met het buffet. We gaan lekker naar onze hut: ik werk nog wat aan mijn blog en Martijn leest een boek. De avond is relaxt maar op de boot gebruiken ze de Nederlandse tijd, hierdoor verliezen wij een uurtje en dat breekt ons op. Tijd om te gaan slapen. Martijn klimt weer in het bovenste bed en valt meteen in slaap. De boot vaart gelukkig een stuk rustiger dat komt mede door het betere weer dan op de heenreis. Ik kijk nog even een serie via Netflix en val daarna ook in slaap.

Om 07.00 uur worden we wakker, we hebben prima geslapen. Het weer is nog steeds rustig en dat merk je ook aan het varen van de boot. In onze hut is er een badkamer met een douche maar die is erg krap maar gelukkig is de waterstraal van de douchekop prima. We kunnen nu echt wakker worden door de waterstraal.  Nu is het tijd voor het ontbijt, Ik kies ervoor om licht te eten. Martijn pakt voor de laatste keer van deze vakantie een Engels ontbijt van het buffet en geniet daarvan. Rond 10.15 uur rijden we de boot af, gelukkig ben ik mede door de medicijnen niet zeeziek geworden. We zijn weer terug in Nederland. We rijden direct door naar huis en komen daar om 12.00 uur aan.

We hebben genoten van onze rondreis door Schotland. Natuurlijk hebben we niet alles gezien maar we hebben een mooi beeld gekregen van dit land. De natuur is puur, er is veel rust, het land kent een lange geschiedenis en daarvan hebben wij een klein stukje gezien. Dat kleine stukje heeft wel veel indruk op ons gemaakt en dat geldt ook zeer zeker qua natuur. We hebben in totaal 1850 km gereden (inclusief de ritten in Nederland). Qua kiespijn kan ik jullie nog vertellen dat het goed is verlopen en dat ik binnenkort een afspraak heb staan bij de tandarts.

Bedankt voor het lezen en voor jullie reacties.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: