Rondreis Oost Europa, 5

Rondreis Oost Europa, 5

originele weblog Hans-Erik

Woensdag 13 juli

Vandaag zijn wij in Riga, de hoofdstad van Letland, na het ontbijt zijn wij vertrokken met de tram richting het centrum. Ons hotel ligt iets buiten het oude stadscentrum, dan is een ritje met de tram wel makkelijk. Dit vinden wij beiden wel leuk hoor, lekker eruit trekken en een nieuwe stad gaan verkennen.

Nadat wij de tram hadden verlaten zijn wij nog een stukje gaan lopen, Henri heeft in een nieuwe stad vaak een beter oriëntatie gevoel althans hij kan goed een reisboek lezen hihi.. Maar wij liepen zo het oude stadshart binnen en wat is deze stad mooi… prachtige gebouwen, kerken enzovoort. Riga heeft veel te lijden gehad door de twee wereldoorlogen en in de Sovjettijdperk zijn veel gebouwen verwoest geraakt maar in de afgelopen jaren heeft Riga veel gebouwen opnieuw laten herbouwen of er heeft een restauratie plaatsgevonden.

Maar als je zo in de stad loop, proef je de sfeer van zo’n stad. Overal zie je smalle straatjes met mooie doorkijken. Ik zal jullie alle details besparen want wij hebben hebben vandaag een flinke wandeling door deze prachtige stad gemaakt en bijna alle bezienswaardigheden bekeken, stuk of 17 stuks. Tevens nog een wandeling gemaakt door een stuk van een andere stadswijk waar veel Jugendstilarchitectuur is. Hier onder zijn wat foto’s van deze bezienswaardigheden:

IMG_2307 IMG_2304  

IMG_2318 IMG_2317  

 IMG_2349 IMG_2351

IMG_2354 IMG_2356 IMG_2361IMG_2357 IMG_2358  IMG_2364 

IMG_2376 IMG_2447 IMG_2421

Ook mochten wij af en toe een break nemen zoals bij Costa Coffee, de Letse versie van Starbucks… wat wel goed gelukt is. Deze zaak was vandaag voor het eerst open (op deze locatie dan). Henri bestelde een grote kop koffie maar kreeg een soepkom.. die trouwens wel erg lekker was hihi.

  IMG_2352

Ook een bezoek aan een museum kon natuurlijk niet ontbreken namelijk het Museum van de bezetting van Letland, wij konden gelijk meelopen voor een rondleiding met een Engels sprekende Letse gids. Tijdens deze rondleiding kregen een korte rondleiding over de bezetting van Letland. Vooral in de 20e eeuw was het niet makkelijk eerst de Russen, dan de Duitsers en later weer de Russen. Vaak begonnen ze als hun bondgenoten maar later werden er veel duizenden Letten naar Siberië gestuurd om verschillende motieven maar levend terugkomen was een wonder. Maar in 1986 werd een begin gemaakt met een opstand en in 1991 is Letland onafhankelijk geworden. Klik hier voor meer info over de geschiedenis Letland. 

IMG_2365

Wij hebben de stad ook vanuit de lucht bekeken via de toren van de St. Petruskerk, deze toren is 123 meter en biedt mooie uitzichten over het oude gedeelte van de stad.

 IMG_2322   IMG_2325 IMG_2326 IMG_2327 IMG_2328 IMG_2332IMG_2329 IMG_2330 IMG_2331   IMG_2334    IMG_2338 IMG_2339

Nog wat foto’s van Jugendstil gebouwen:

  IMG_2457IMG_2456   IMG_2460 IMG_2476 IMG_2477

P7130067P7130068 P7130066 

Na dit alles waren wij wel toe aan een lekker etentje, wij zijn terug gelopen naar het oude stadshart, dit hebben wij gedaan via de vele parken die in Riga zijn. Op een van de pleinen zijn wij gaan zitten bij een steakhouse op hun terras. Daar lekker wezen eten onder het genot van een rode wijn.

Daarna zij wij teruggegaan naar ons hotel, wij kijken op de tram vertrektijdenbord. Onze tram zou later komen dan de eerstvolgende tram maar deze zou ook onze straat aan doen waar het hotel aan ligt. Dus ingestapt bleek dat hij er langs reed dus wij weer uitgestapt en gewachte op de volgende tram, weer uitgestapt om vervolgens een flinke wandeling te maken naar ons hotel. Dat vonden wij niet erg hoor.. maar wij denken zelf dat wij tussen de 6 a 8 km totaal vandaag gelopen hebben.

Dat was het alweer.. Morgen weer een lange dag voor de boeg… namelijk naar Vilnius rijden zo’n 300 km en onderweg willen wij stoppen bij een kasteel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: