Rondreis door voormalig Joegoslavië, dag 10 (18)

Rondreis door voormalig Joegoslavië, dag 10 (18)

Donderdag 1 augustus

Zo wij hebben lekker geslapen in ons kleine bedje hihi. Henri leek wel niet meer te vinden in dat grote bed.

Trouwens wakker worden onder een lekkere stortdouche is helemaal niet vervelend! Na het ontbijt zijn wij de auto ingestapt.

Even buiten de stad Sarajevo is een klein dorpje daar is tegenwoordig een museum gevestigd; Tunnel museum. In de balkan oorlog heeft de stad Sarajevo flink te lijden gehad met meer dan 11.000 dodelijke slachtoffers. De Serviërs wilden Sarajevo innemen daarom hadden zij de gehele stad omsingeld met een vuurlinie van tanks, mortieren en kanonnen. Zelfs de belangrijkste straat werd door scherpschutters in gaten gehouden, iedereen die deze straat over stak had de kans om het niet te overleven. Deze straat werd in de oorlog “Snipper Alley” genoemd, tegenwoordig als je deze straat over wilt steken kun je worden overreden door auto’s.

image

Maar nu terug naar het tunnel museum. Vlakbij het vliegveld van Sarajevo hadden de Bosniërs een tunnel onder het vliegveld gemaakt van 800 meters lang, 1 meter breed en 1,60 cm hoog. Via deze tunnel konden de inwoners van Sarajevo even ontsnappen aan de oorlog en evt. eten kopen. De andere kant van de tunnel was een vrij gebied, het vliegveld stond onder controle van Verenigde Naties. De tunnel is in 4 maanden tijd gegraven heeft 7 ton aan goederen zoals voedsel illegaal ingevoerd want de Serviërs hadden de stad afgesneden van invoer van goederen.

image

image

image

image

image

Wij zijn ook de tunnel in geweest, helaas maar een klein stukje omdat de oorspronkelijke tunnel is ingestort, maar het moet indrukwekkend zijn geweest om door deze smalle tunnel gebukt te hebben gelopen, terwijl bovengronds de geweren bleven schieten.

Na een korte break in ons hotel zijn wij met de tram de stad Sarajevo wezen verkennen. De meeste trams zijn echte klassiekers, zelfs oude trams uit Amsterdam krijgen hier een tweede leven, maar het blijven ideale vervoersmiddelen. Wij zijn dus ook zo in het oude gedeelte van de stad uitgestapt. Als eerste zien wij de Latijnse brug, helaas voor ons, inpakt ivm restauratie. Daarna maken wij het wassen voor het middaggebed mee in de moskee, dit geval militairen.

image

image

image

image

image

Wij hebben vandaag besloten om geen enkele moskee te gaan bezoeken (binnenkant), het is altijd zo’n gedoe en wij hebben in het verleden al mooiere moskeeën kunnen bezoeken met andere reizen.

Maar eerst drinken wij een lekkere espresso, die hier altijd met longdrink glas water wordt geserveerd, lekker verfrissend.

Daarna lopen wij verder, naar de City Hall, deze is in de Balkan oorlog helemaal vernietigd, inclusief haar collectie oude documenten/geschriften.

image

image

image

Na een stevige klim naar een soort plateau wat een mooie uitkijk geeft over de stad en daar is ook een enorme eeuwenoude begraafplaats voor moslims.

image

image

Wij lopen de bazaar op, kopen wij wat fruit, helaas heeft de verkoopster niet genoeg wisselgeld dus wij moeten wat extra kopen, geen punt hoor. Dit wordt beloond door twee gratis pruimen, vakantie! Ik hou ervan!!

image

Wij hebben een leuke souvenir kunnen kopen, deze krijgt een mooie plek in ons huis.

Verder gewandeld, de sfeer van de stad geproefd. Het is geen mooie stad zoals wij in Polen, Letland en Litouwen hebben gezien. De oorlog van 20 jaar geleden heeft diepe sporen nagelaten die nog overal tastbaar zijn. Het is ook zeker (nog) geen toeristische trekpleister. Maar biedt wel mooie kerken en moskeeën.

image

image

image

image

image

image

Het bezoek aan de oude orthodoxe kerk deed ons verbazen. Een mooie kleine kerk ingericht met de bekende iconen achterwand, het geheel werd aangekleed met mooie muziek. Helaas was het daar verboden om foto’s te maken.

image

Daarna de tram gepakt naar het hotel, mede door aanbevelingen van de receptioniste van het hotel, hebben wij het wellness center bezocht. Henri ging even lekker fitnessen in de sportschool en ik dook het zwembad in om baantjes te gaan zwemmen daarna lekker bijkomen op de ligbedden. Ik ben nog een kwartiertje in de sauna geweest.

image

image

Daarna op de hotelkamer ff gedoucht, om daarna de tram te pakken om naar een restaurant in het oude gedeelte van Sarajevo te gaan. Wij bestellen een schotel met verschillende gerechten uit de Bosnische keuken, onder een genot van biertje en een wijntje genieten wij. De temperatuur is lekker op dit moment rond de 22 graden en de moskeeën roepen op tot gebed. Dit klinkt als een soort echo door de stad.

image

Wij nemen de tram naar het hotel terug, het was een geslaagde dag.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: