Rondreis Zuid-Afrika, dag 5

Rondreis Zuid-Afrika, dag 5

zaterdag 26 juli 2014

Vandaag gaan we op safari in het krugerpark.

Na een heerlijke nacht in onze bruidsuite, moeten wij wel erg vroeg opstaan, de wekker ging om 05.00. Snel een douche nemen en warm aankleden. We nemen een kopje thee op de kamer, om 06.00 staan wij klaar in de hotellobby. Gelukkig heeft onze gastvrouw Nicole, de koffie klaar. We drinken voor vertrek nog snel een bakje koffie Ondertussen komen de andere hotelgasten er ook bij. Om 6.30 zitten wij in de speciale jeep voor de safari. Ja, wij gaan wilde dieren spotten in het Krugerpark.

Een aantal feiten over Krugerpark:
– Even groot als Israel;
– 352 km lang;
– gemiddeld 60 km breed;
– Het grootste natuurpark van Zuid-Afrika.

Wij moeten wel een uurtje rijden voordat bij de Orpen poort zijn, dat is een van de ingangen van het krugerpark. Het is koud in de jeep, gelukkig zijn wij warm aangekleed, alleen worden wij er niet knapper op…

Wij rijden met drie jeeps van het hotel het park in. Al snel zien wij de eerste leeuw, hij steekt gewoon de weg over. Het gaat zo snel dat wij geen tijd hebben om er een foto van te maken. Hopelijk volgt er vandaag een herkansing.

Misschien vraag je jezelf af; hoe werkt dat nou in zo’n natuurpark? Iedereen met een auto, jeep mag er binnen komen, je koopt gewoon een kaartje bij een van de poorten en gaat rijden. In het hele park zijn asfalt wegen waar je maximaal 50 per uur mag rijden, daarnaast zijn er  zandwegen (maximaal 40 per uur.). De dieren leven echt in het wild en bepalen zelf waar ze gaan zitten, lopen of liggen. Soms zie je dieren in de verte, soms steken ze de weg over of liggen ze in de berm. Je mag de auto niet verlaten, dit mag alleen op speciaal aangegeven plekken. De dieren mogen niet worden geaaid of gevoerd, het is erg bijzonder om te zien dat de dieren niet bang zijn voor mensen (in de auto). Ze beschouwen ons niet als een bedreiging, volgens onze gids kunnen olifanten weleens wat vervelend zijn. Ondanks dat het park groot is, hebben wij ervaren dat je genoeg dieren kunt zien. Het is soms wel een kwestie van geduld hebben.

Terug naar onze game-drive, zo heet het als je met een jeep dieren gaat spotten. Wij zijn dus begonnen bij de Orpen poort, hebben geluncht bij de Satara rustplaats en zijn vervolgens weer terug naar Orpen gereden. In totaal ruim 100 km door het park afgelegd, op asfalt en op zandwegen. Dit alles onder begeleiding van een gids, die via een walkie-talkie  contact had met andere gidsen, zodat wij snel de dieren kunnen spotten.

Welke dieren hebben wij nu gezien. Van de Big Five:
Afrikaanse Olifant, Leeuw, Neushoorn en Buffel, Fantastisch!!
Qua leeuwen hadden wij geluk, een groep was bezig een Impala op te eten. Daarbij was ook de rol van de Witkopgier en Witruggier mooi om te zien. Deze komen alleen in actie als de leeuwen dat toestaan. Van de leeuwen hebben we vrouwtjes en welpen gezien, ook hebben wij in de verte een mannetje leeuw gezien. Af en toe werd er wat strijd geleverd onderling en hoorden we flink grommen.
image

Natuurlijk hebben we nog veel meer gezien. In het park zijn veel Impala’s (150,000 stuks), dus die konden we niet missen. Van de volgende dieren die we zagen zijn er minder, Waterbokken, Bosbokken, Gnoe, Nyala, Giraffen, Nijlpaarden, Zebara’s, Bavianen, Struisvogels, Vorkstaartscharrelaar en Roodschouder glansspreeuwen.  We hebben enorm veel foto’s gemaakt, het gaat een hele klus worden om de mooiste eruit te halen. Helaas lukte het soms niet omdat het te ver was of het beest dacht “nu ben ik er klaar mee”.

Het was een prachtige dag, mooi om dit te mogen zien. Wat heeft God de wereld toch mooi gemaakt! Om 16.30 waren we weer terug bij onze lodge, tijd voor een biertje op het terras bij ons hotelkamer en natuurlijk maken wij gebruik van onze jaccuzi.

Een gedeelte van de overige foto’s zijn te zien via de volgende link, helaas zijn de foto’s wel in klein formaat, maar dan hebben jullie een idee:-)

https://picasaweb.google.com/101644473882902245715/ZuidAfrikaRondreisDag5Krugerpark

Wij zijn lekker fris als wij kunnen aanschuiven voor het dinner, lekker buiten eten op een terras dat rondom met een stenen muur en rieten matten is beschut. Middenin is een groot vuur dat brandt. Onze eerste braai is een feit, oftewel een barbeque. Wij worden tijdens het eten verwelkomt door Nicole (gastvrouw van het Lodge). Zij vraagt naar onze belevenis van deze dag, erg bijzonder omdat zij 60 gasten heeft. Zij neemt de moeite om tafels langs te gaan. Het eten is prima, te beginnen met een appel/aardappel/ui soep, daarna lekker stukjes vlees van de braai, als nagerecht een cake met custard.

Het was een prima afsluiting van de mooie, bijzondere dag! Morgen reizen we verder naar Hazyview.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: