Rondreis Zuid-Afrika, dag 4

Rondreis Zuid-Afrika, dag 4

Vrijdag 25 juli

Wij worden vandaag gewekt door het alarm van mijn telefoon, dit keer om 07.00 uur. Na een heerlijke douche eerst een goed ontbijt.

Tijdens het ontbijt wat gepraat met het echtpaar, waarvan de vrouw gisteren tijdens het eten met de muziek meezong. Zij reizen maar liefst vijf weken Zuid-Afrika. Luxe hoor, wie weet, later als wij groot zijn, kunnen wij dat ook hihi. Het ontbijt begon met een heerlijke fruitcocktail, vervolgens een bordje roerei met een worstje en toast. Prima om te doen. Het is een leuk hotel met de mooie tuinen en de vogels maakten al volop geluid.

Wij zijn om 09.00 uur vertrokken uit Dullstroom, ons volgende hotel ligt in de omgeving van Hoedspruit, een kleine 300 km rijden. Deze dag zullen wij niet zo snel vergeten, wij zijn weer een ervaring rijker. Onze autorit verliep voorspoedig, de wegen werden wel wat slechter, er zaten steeds meer gaten in de weg, zogenaamde  “potholes”.

Ik probeerde deze gaten in de weg te ontwijken, sommige waren wel soms 10 cm diep. Helaas ging het fout! Henri had nog gewaarschuwd maar dat mocht niet baten. Een lekke band! Ik voelde het meteen, mijn stuur was uit balans. Henri had de schrik te pakken en ik baalde als een stekker. Maar goed we moesten door, dus snel de band gewisseld, wel een gedoe met die koffers en een klote krik. Na 20 minuten zat onze reservewiel erop en konden we onze weg vervolgen.

Ik wilde het liefst zo snel mogelijk de band gerepareerd hebben. In het dorp/stadje Lydenburg vonden we al snel een garage, wel grappig om te zien dat bandenzaken wereldwijd er hetzelfde eruit zien. De hele garage vol met banden, auto’s die af en aan rijden om nieuwe banden te krijgen en als middelpunt van het geheel is er een mannetje die alle voorraden uit zijn hoofd weet en de boel aanstuurt. Ook bij ons is het zo, in mooi Zuid-Afrikaans praat hij tegen ons en wij in het Nederlands terug. We hoeven ons geen zorgen te maken, hij gaat het regelen. Hij belt naar een magazijn en zegt tegen ons: “binnen 20 minuten hebben jullie een nieuwe band, goed?” Zo gebeurde het ook, onze reservewiel wordt ook weer gewisseld, wij verlaten Lydenburg tevreden en 65 euro armer.  Van de gelegenheid gebruik gemaakt en wat broodjes gekocht bij de Spar, voor onze lunch.

We vervolgen onze weg, beiden super gefocust op de weg, maar het is lastig om alle gaten in de weg te omzeilen, soms moet ik slalommend over de weg rijden en tegelijk natuurlijk ook het verkeer achter en voor in de gaten houden, met andere woorden: zweethandjes achter het stuur. De weg is echt slecht en als toppunt moet ik nog een keer keihard remmen voor een plotselinge overstekend schaap,  

Gelukkig bereiken wij zonder verdere problemen het plaatsje Pilgrim’s Rest, dat werd in 1873 door goudzoekers gesticht. Nu is het stadje in oude stijl herbouwd en een soort van openlucht monument. Wel volledig operationeel voor de huidige inwoners. Wij hebben een bakje koffie gedronken op het terras, het weer is vandaag lekker. Ik heb nog een nieuwe hoed gekocht en natuurlijk samen met verkoopster op de foto.

image

image

Bij terugkomst is onze auto gewassen door de lokale mensen, die wassen alle auto’s van de toeristen die Pilgrim’s Rest bezoeken. Henri is tevreden en geeft beiden heren wat geld, de auto ziet er weer schoon uit.

Wij rijden weer door, onderweg zien wij prachtig landschappen aan ons voorbij schieten, het is lastig om landschappen op een foto te krijgen, vaak mist de diepte. De wegen gaan slingerend door het landschap en heuvels en dalen wisselen elkaar af. Je kunt lekker ver weg kijken op de uitgestrekte stukken grond, ook vandaag zien en ruiken we weer overal bermen die in de brand zijn gestoken. 

Het landschap tussen Dullstroom en het Krugerpark is prachtig. Er is een watervalroute, een panoramaroute en je kan door de canyon een lange route maken. Wij doen een beetje van alles. Na Pilgrim’s Rest rijden we een stukje van de watervalroute en bezoeken er een, Berlin Falls. We vervolgen de route langs de Blyde River Canyon en komen bij onze volgende stop God’s window, God’s raam, de naam is niet helemaal mijn keuze maar dat terzijde, Wij lopen een aantal stappen en kunnen genieten van een mooi uitzicht over het gebied. Het wordt al laat en onze laatste stop is bij Three Rondavels, drie rond uitgesleten bergen die lijken op traditionele Zulu hutten. Een mooie fotostop.

image

image

image

Het is al na vijf uur en de zon is bijna onder. In hoedspruit aangekomen vragen we de weg naar het hotel. blijkt een stukje uit het dorp te liggen in een private reserve dat aan het krugerpark grenst. We komen net voor donker daar aan.

We krijgen een warm welkom van de Duitse eigenaresse met een welkomsdrankje. Het is een gezellige lodge in de natuur. Ze hadden verwacht dat we Mr en Mrs. zouden zijn en dus had ze voor ons de bruissuite geboekt 🙂 Dat was lekker luxe met een bubbelbad. Na een heerlijke douche konden we aanschuiven voor het eten. Bobotie deze keer, een traditioneel Zuid-Afrikaans gerecht. Na het eten even bloggen en slapen, morgen gaat de wekker vroeg voor een mooie dag safari in het Krugerpark.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: