Rondreis Zuid-Afrika, dag 16

Rondreis Zuid-Afrika, dag 16

Woensdag,  6 augustus 2014

Vandaag verlaten wij Stellenbosch, of eigenlijk toch niet. We gaan de omgeving verkennen, Stellenbosch is bekend om de wijn.

In en rond Stellenbosch zijn veel wijngaarden en wijnhuizen, deze wijnhuizen zijn ook te bezoeken. Bij zo’n bezoek hoort vaak een bezichtiging van de wijnkelder en een wijnproeverij. Maar het is nog vroeg dus wij bezoeken eerst een oud landgoed, Boschendal Manor House.

Dit huis/landgoed is rond 1700 gesticht en het huis is gebouwd rond 1812, het huis is gebouwd in een H-vorm. Het is prachtig ingericht met authentieke meubelen uit die tijd. In de tuinen voor het huis wordt volop gewerkt door werklui, alles wordt opnieuw ingericht. Ook nu kun je merken dat wij niet in het hoogseizoen op bezoek zijn.

image

image

image

Wij maken een wandeling door het huis en de tuin, vervolgens zien wij heel toevallig dat het landgoed Boschendal ook een wijngaard heeft, deze ligt aan de andere kant van het landgoed. Wij besluiten om daarheen te rijden en te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Met als gevolg dat wij om 10.30 aan een proeverij van vijf verschillende wijnen beginnen. Ik geef als advies om maar te beginnen met witte wijnen, want anders redden wij het eind van de dag niet hihi. Het is leuk en interessant om de wijnen te proeven. Ik krijg weer een flashback naar mij horeca tijd, toen had ik ook weleens wijnproeverijen. Maar dit was toch anders, omdat je direct bij de bron zit. Na de proeverij gaan wij, onder begeleiding van een medewerker, de wijnkelder in. En krijgen uitleg over hoe wijn wordt gemaakt en welke handelingen er worden gedaan. Het blijft natuurlijk erg bijzonder om die vaten met wijn te zien liggen, in een grote naar wijn ruikende hal.

image

image

Omdat wij vandaag naar Kaapstad gaan, kiezen wij een route uit waar nog meer wijnhuizen zullen zijn. Dat is makkelijk want er zijn meer dan 200 wijn bedrijven in de omgeving. Onze volgende stop is het prachtig gelegen wijnhuis Tokara. Wat een verschil met Boschendal, hier is alles super strak ingericht. Dit wijnhuis bestaat pas sinds 2000. Het restaurant kijkt uit over hun eigen wijngaard en biedt een fantastisch uitzicht over de omgeving. In Zuid-Afrika wordt al heel lang wijn gemaakt. De Nederlanders hebben hier de wijnbouw geïntroduceerd in de 17e eeuw en deze is daarna door de Fransen verder verfijnd. Na een schimmelinfectie is jarenlang fruit in plaats van druiven verbouwd. Pas de laatste 40 jaar wordt er weer volop geproduceerd en worden er ook verschillende wijn prijzen door de wijnhuizen gewonnen. Omdat Tokara zo mooi gelegen is, besluiten wij een hapje te gaan eten in het restaurant, wat een verwennerij! Wij kiezen beiden voor een biefstuk van een springbok en natuurlijk nemen wij er een glas rode wijn bij. Subliem!

image

image

Met een vol buikje gaan wij verder met onze Stellenbosch wijnroute, onze laatste stop is bij het wijnhuis: Spier 1862. Hier hebben wij een wijnproeverij met 6 wijnen: twee rode, twee witte, rosé en bubbeltjes wijn (het mag geen champagne heten, dat mag alleen als het uit het gebied Reims (dat in Frankrijk ligt) komt.
Deze wijnen drinken wij in combinatie met chocolade. De chocolade is speciaal hiervoor gemaakt. Het is een bijzondere combinatie qua smaken.  Het is lastig proeven omdat wij deze combinatie niet gewend zijn. Het is wel geweldig om dit te mogen doen, lekker wijnen proeven, in leuk proeflokaal.

image

image

Helaas moet ik stoppen met het proeven van wijn omdat ik ook nog moet autorijden en wij willen ook voor het  donker wordt in Kaapstad aankomen.  Dat lukt allemaal, ons laatste hotel ligt vlakbij het Waterfront en voor de voetballiefhebbers ook dichtbij het voetbalstadion van Capetown Ajax en natuurlijk van de halve finale WK 2010.

Wij checken in en relaxen wat op onze kamer. In een restaurant vlakbij bij ons guesthouse gaan we een hapje eten. Als voorgerecht nemen wij traditionele boere wors, het is een soort van verse worst. Wel lekker om geprobeerd te hebben. Als hoofdgerecht had ik lamkotletjes, het waren vier grote stukken, erg lekker gebakken en volop vlees.

image

Op de kamer sluiten wij de dag af, natuurlijk met een glas wijn, proosten op Zuid-Afrika.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: