Pinksteren 2015

Pinksteren 2015

zondag 24 en maandag 25 mei 2015 Henri had voor mij een verrassing geregeld door een aantal weken geleden een weekendje weg te boeken, deze keer hebben wij bezoek aan Dordrecht gebracht. Deze stad kenden wij beiden eigenlijk niet, maar door het bezoek van Koning Willem Alexander op Koningsdag aan Dordrecht zagen wij, hoe mooi Dordrecht was. Natuurlijk zagen wij het op televisie, ik had nog een beetje een zwaar hoofd van de mooie avond toen wij met onze vrienden op stap waren tijdens Oranjenacht in Apeldoorn. Wij zeiden toen wel tegen elkaar, dat wij de oudste stad van Nederland ook maar eens moesten gaan bezoeken, niet wetende dat het zo snel zou zijn. Henri had zaterdag voor ons vertrek nog gebeld met de eigenaar van onze appartement, omdat het Pinksteren was konden wij vrij parkeren in de stad. Zondag zijn wij rond 10.30 vertrokken met onze auto, het was ff zoeken in de stad waarbij delen van de stad afgezet waren. Maar na een aantal malen verkeerd gereden te hebben, konden wij onze auto parkeren vlakbij de Groothoofdspoort. Na een korte wandeling kwamen wij aan bij ons slaapplek voor deze nacht, wij werden vriendelijk welkom geheten door de eigenaars, wij hadden een appartement op de begane grond, met uitzicht over de haven. 2015-05-25 11.36.50 Omdat het lekker weer was zijn wij snel naar buiten gegaan, om op het terras koffie te gaan drinken. Het was wel erg relax, uitzicht op de verschillende boten die voorbij vaarden. Henri had al een wandeling gevonden, door het oude gedeelte van Dordrecht.

Het was een leuke wandeling, met uiteraard veel oude prachtige gebouwen, het was lekker lopen door de straatjes, langs het water en over de vele bruggetjes. Het zonnetje deed goed zijn werk, het was erg relaxt #thegoodlife. Wij hebben nog een tussenstop gemaakt in het vernieuwde museum: Het hof van Nederland, dat Willem Alexander heeft geopend tijdens Koningsdag. In het museum werd in 1572, toen was het een hof, de basis gelegd voor een onafhankelijk Nederland. Het museum laat een kleine selectie zien hoe Nederland is ontstaan en verteld ook op hedendaags manier hoe Nederland is ontstaan qua vrijheid van geloofsovertuiging.

Wij hebben onze wandeling door de stad vervolgd, maar eerst hebben wij op een gezellige terras een kopje verse muntthee gedronken.

Wij hebben onze wandeling afgesloten door onder de Groothoofdspoort door te lopen om vervolgens bij het naast gelegen terras een lekker een biertje/wijntje en portie bitterballen te bestellen. Het blijft leuk om mensen te bekijken op zo’n terras. Wij hebben de avond afgesloten met een etentje bij Citroenen & Knollen, een restaurant met eten uit grootmoeders tijd, het was prima eten. Ouderwets lekker! Moe en voldaan vallen wij snel in slaap in onze appartement. De volgende ochtend heb ik het ontbijt klaargemaakt, zoals sinaasappelen geperst, gelukkig had Henri allerlei lekkere dingen gekocht. Na een goed ontbijt hebben wij Dordrecht verlaten en wij zijn met de auto naar een grote attractie van Nederland. Het is vooral bekend bij de vele buitenlands toeristen die onze land bezoeken en dan graag klompen, dijken en molens willen zien. Kinderdijk…. een stukje folklore van Nederland maar wel mooi om een keer gezien te hebben. Erg bijzonder om 19 oude molens uit o.a. 1792 te kunnen zien, sommige werken ook nog steeds, de techniek van het verplaatsen/pompen van water wordt nu nog steeds gebruikt.

Wij hebben een leuke wandeling gemaakt langs alle molens en twee molens hebben wij aan de binnenkant gezien. Het was ook erg leuk om twee vrijwilligers te praten, over hun werk en ervaringen in Kinderdijk. Als afsluiter hebben wij een heerlijke pannenkoek gegeten, hoe Hollands kun je het hebben. Het was een top weekend, waarbij ik in gedachten stil heb gestaan, bij de werkelijke betekenis van Pinksteren.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: