Vakantie 2019, Dresden, dag 1

Vakantie 2019, Dresden, dag 1

zondag 4 augustus 2019


Max verstappen vertrekt eindelijk van Poleposition, het is een spannende formule 1 race in Hongarije, helaas kan hij het niet afronden met een nummer 1 positie. De wedstrijd was pas op het laatst echt spannend, maar af en toe ben ik ook met mijn gedachten elders, want ik ondertussen in mijn hoofd ook bezig met de laatste voorbereidingen voor onze reis.


Wanneer wij rond 1800 thuis zijn gekomen, duik ik meteen achter de strijkplank, want ik moet en zal die wasmand leeg krijgen. Gelukkig gaat dit wel lekker snel, want rond 2100 heb ik alles weg gestreken. Daarna begint het grote memory spel: wat heb ik nodig? Neem ik niet teveel of te weinig mee, natuurlijk hebben ze daar ook winkels. Ik ben natuurlijk van de technische snufjes in ons huis, terwijl Martijn zijn tas allang klaar heeft ben ik nog bezig met de camera spullen. Gelukkig heb ik sinds kort een nieuwe cameralens, de tijd voor wisselen van cameralenzen is nu voorbij. Dat scheelt ook weer gewicht in de camera rugzak.
Rond middernacht heb ik alles ingepakt en plof ik bij Martijn op de bank en samen drinken wij een biertje, proosten op onze vakantie.

Maandag 5 augustus 2019.
Vandaag gaan wij echt op vakantie, met onze roadtrip gaan wij vijf landen bezoeken. Onze start is rustig en wij besloten pas rond 0900 weg te rijden uit Deventer. Wij hoeven vandaag maar 650 km te rijden. De reis verloopt prima, wij wisselen elkaar af qua autorijden hierdoor zijn wij beiden nog lekker fit als wij om 15.00 Dresden binnen rijden. Dresden is onze eerste stad waarbij wij twee overnachtingen hebben. Na een snelle incheck besluiten wij direct de tram te pakken naar het centrum van Dresden. Dresden ligt in Oost-Duitsland en is in de 2e Wereldoorlog bijna compleet verwoest door de geallieerden met hun bombardementen. Na de 2e wereldoorlog is men begonnen om de stad weer in oude glorie te herstellen en na de val van Berlijnse muur in 1989 zijn de laatste gebouwen afgebouwd. Dresden is onlangs ook door vrienden van ons bezocht en deze waren erg enthousiast over deze stad. De verwachtingen zijn dus hoog gespannen.


Na een korte tramritje stoppen wij uit in het oude gedeelte van de stad, Martijn regelt dat soort dingen altijd, ik ben altijd zoekende in het begin. Welke kant moet je instappen/uitstappen en welke kant loop je de juiste richting op… ach ja ik heb andere kwaliteiten zullen we maar zeggen. Maar ik voel wel dat dat deze stad prettig is, ondanks dat het een stad is met bijna 600.000 inwoners merk je dat niet. Alles is ruim opgezet door brede straten te gebruiken, verkeer is er wel maar het valt niet op. Wel wordt er overal in de stad gewerkt aan renovatie van wegen of gebouwen. Dat is ook wel nodig want alle historische gebouwen zijn zwart gekleurd door de aanslag van auto’s. Wij lopen het oude stadsgedeelte in en stoppen bij De Zwinger, dit paleis is gebouwd in 1709-1732 en bestaat uit verschillende gedeelten. Wij lopen al snel de grote binnenplaats in en zien een grote binnentuin en daar omheen zijn alle prachtige gebouwen gebouwd in een barok stijl. Deze gebouwen hebben ook de mogelijkheid om over het dak te lopen zodat je een goed beeld krijgt van de binnentuin. Het prachtige Nymphenbad bekijken wij ook, vervolgens lopen wij verder de stad in, langs het operagebouw.

In de Hofkiriche lopen wij naar binnen en deze Katholieke kerk is stijlvol gedecoreerd.

Ondertussen hebben wij een restaurant suggestie gekregen van onze digitale reisgids Sophie, Sophie reist met ons mee en wij communiceren met haar via Whatsapp. Dit technische hulpmiddel past natuurlijk helemaal in mijn straatje, dus ik ben erg nieuwsgierig hoe goed Sophie eigenlijk is. Want iedereen kan natuurlijk een reisgids voorlezen. Maar goed, Sophie zegt dat er een leuke restaurant in het nieuwe gedeelte van Dresden is, dus wij lopen de augustusbrug over en na een kleine wandeling van 20 minuten bereiken wij het restaurant wat Sophie ons heeft aangeprezen. Het blijkt een schot in de roos te zijn. Het is een restaurant met een Duitse keuken maar dan wel in een trendy jasje. Het restaurant is gevestigd in een hof waarbij allerlei kunstzinnig projecten worden gedaan. Het eten word geserveerd op een terras waarbij de muren zijn gedecoreerd met mozaïek figuren. Het eten komt zelf op tafel in allerlei verschillende soorten weckpotten. Het ziet er speciaal uit en het smaakt allemaal erg lekker. Helaas treft Martijn een stukje plastic in zijn weckpot, de gastvrouw schrikt zich enorm en biedt meteen haar excuses aan. Later krijgt Martijn ter compensatie een dessert aangeboden. Prima oplossing. De temperatuur is prima te doen in de stad, middags heeft het nog wat geregend maar het mag geen naam hebben.

Voldaan lopen wij weer terug naar het oude gedeelte van Dresden en komen nu via een andere route de stad binnen en nu zien wij de restaurants die je veel ziet in grote steden. Op het oog zijn het prima restaurants maar het is een groot verschil qua toerisme vergelijken met het nieuwe gedeelte van de stad. We besluiten om een witbiertje te nemen op de vele terrassen rondom de Vrouwenkerk. Deze kerk zullen wij morgen zeker gaan bezoeken, want dat heeft Sophie ons ook gezegd dat wij deze kerk zeker moeten gaan bekijken. Wij nemen de tram richting ons hotel en gaan lekker slapen.

De vakantie is nu echt begonnen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: