Vakantie 2019, Praag dag 3.

Vakantie 2019, Praag dag 3.

Maandag 19 augustus 2019 Praag

Gelukkig hebben wij nog een volledige dag in Praag, wat kun je ongelofelijk veel dingen zien in Praag, het blijft keuzes maken. Vandaag beginnen wij in de Joodse wijk, wij nemen de metro naar deze wijk. Het valt mij erg op dat veel toeristisch trekpleisters een oproep doen om de Joodse wijk te gaan bezoeken. Of het nu schuldgevoel is over de 2e wereldoorlog weet ik niet maar het valt mij wel op. Wij lopen de metro uit en gaan op zoek naar de Spaanse Synagoge, deze weten wij al snel te vinden. Maar helaas is deze sinds juni van dit jaar gesloten voor een tweejarige verbouwing word ons verteld door een vriendelijke vrouw die toeristen opwacht die naar de Spaanse Synagoge willen. Jammer voor ons, maar wel goed dat historische gebouwen zo bewaard kunnen blijven. Het blijft een uitdaging om historische gebouwen te kunnen laten bestaan in hun originele staat, maar men heeft toeristen nodig om de kosten te kunnen betalen. In Praag komen jaarlijks 6 miljoen toeristen en deze maken min of meer allemaal hetzelfde rondje door de stad. Het lijkt mij een grote uitdaging om alle historisch gebouwen hun unieke kenmerken te laten behouden zonder dat de toeristen het stuk maken door hun bezoek.

Maar terug naar de Joodse wijk, wij lopen verder de wijk in en komen uit bij Roze synagoge, deze synagoge is helemaal gewijd aan de Joden die in Praag woonden ten tijde van de 2e wereldoorlog en door de Nazi’s zijn vermoord. Hun namen staan in deze synagoge op de muren geschreven, er worden Joodse gebeden afgespeeld. Het voelt apart en ik krijg steeds meer respect voor de Joden die in deze wijk hebben geleefd. Zij hebben altijd in grote angst geleefd toen de nazi’s hun levens gingen bepalen en zelfs de macht hadden om hen te vermoorden. Het gevoel wordt alleen maar sterker als wij de Joodse begraafsplaats binnen lopen. Het aantal joden dat hier stierf in de 2e wereldoorlog was zo groot dat men de doden zelfs 7 hoog/diep op elkaar moest gaan begraven, hierdoor ontstonden een soort van heuvels. Joden hebben strikte regels over het begraven van hun doden en het ruimen van oude graven mag niet worden gedaan. Vandaar dat deze begraafplaats er zo op het eerste oog; slordig uitziet maar dat heeft alles te maken met het ruimtegebrek.

Na de begraafplaats lopen wij door met onze route, gelukkig kunnen wij deze route met een audioguide doen. Onze volgende stop is het gebouw genaamd: Ceremoniezaal, vanuit dit gebouw worden de joden begraven. Je kunt hier veel historisch attributen zien die gebruik werden bij een uitvaart. Nu moeten wij een klein stukje verder de wijk in lopen om te stoppen bij de Klausensynagoge, dit is de grootste synagoge van Praag en is gebouwd in 1694. Deze synagoge wordt niet meer gebruikt en dient nu als museum. In de Joodse wijk zijn meerdere synagogen gebouwd en onze volgende stop is de Oud/Nieuw synagoge. In de synagoge worden nog diensten gehouden en daarmee is het de oudste actieve synagoge van Europa. Onze laatste synagoge die wij bezoeken in de Joodse wijk is de Maiselsynagoge. Deze synagoge is vernoemd naar een oude rabbijn genaamd Mordechai Maisel. Deze rabbijn heeft veel voor Joden in Praag betekend.

Snel brengen wij de audioguide weer terug en zien een lange wachtrij staan bij de ingang van de Joodse wijk, blij dat wij op tijd zijn begonnen met het bekijken van de Joodse wijk. Wij laten de Joodse wijk achter ons en lopen naar het concertgebouw genaamd: Rudolfinum, wij maken er snel een foto van en besluiten om het gebouw niet te gaan bezoeken. Dit gebouw valt niet onder de Praagse kaart, dit is een kaart waarmee je veel historisch gebouwen in Praag kunt bezoeken. Gelukkig vallen er wel veel gebouwen onder, dus wij geven de voorkeur aan de andere gebouwen. Onze buikjes hebben zin in wat eten want onder tussen is het alweer 13:00 geworden, tijd voor een panini broodjes met lekkere koffie.In de app van Praag kaart maak ik een voorkeur keuze van dingen die ik nog wel zien en gelukkig is Martijn met de keuze eens, want je moet keuzes maken anders wordt je gek. Met de metro zijn wij naar de Kruittoren gegaan, deze toren behoorde tot de 13 toegangspoorten die Praag had. Oorspronkelijk is de bouw gestart in 1475. Met een smalle stenen wenteltrap kun je de toren beklimmen en over de stad heen kijken. Bovenop de toren is er een smalle balustrade zodat je rond kunt lopen. Vandaar lopen wij verder de stad in en komen langs vele winkels, dit zijn luxueuze winkels waaronder een speciale speelgoedwinkel genaamd: Hamleys. Ik kende het niet maar Martijn wordt meteen enthousiast omdat ik het niet ken. Het blijkt een Engelse speelgoedwinkel te zijn. Martijn is verschillende malen in Engeland geweest en ik ook, maar blijkbaar heb ik toen niet alles gezien. Ik ben nieuwsgierig geworden en wil deze winkel wel gaan bekijken. Ik stap binnen en weet niet wat ik zie: een draaimolen binnen in de winkel, een glijbaan vanaf de 3 etage. Personeel rollerskate ons voorbij en drones vliegen door de winkel en zo kan ik nog wel wat opnoemen. Dit is pas een belevenings winkel!

Lang kunnen wij niet spelen want wij moeten door, onze volgende stop is nog een synagoge, deze ligt niet in de directe buurt van andere synagogen, maar het is wel de moeite waard qua decoratie; het gaat om de Jeruzalem synagoge, gebouwd in 1906. In de avonduren hadden we het National Museum al gezien en nu besloten wij om het gebouw te gaan bezoeken. Het is een prachtig gebouw gelegen aan het Wenceslausplein, het museum is onlangs compleet gerenoveerd en dat kun je ook zien, helaas zijn de huidige tentoonstellingen niet echt bijzonder te noemen. Vanaf 21 augustus start er een tentoonstelling over Egypte, jammer maar wij moeten weer door. Het Wenceslausplein is een historisch plein want hier speelde in 1989 de fluwelen revolutie zich af, deze revolutie luide het einde van een communistisch tijdperk in.

Op de app van de Praag card zien wij dat wij om 1600 nog mee kunnen met een bustour. Deze rondrit gaat langs vele historisch hoogtepunten van de stad Praag. Snel nemen wij de metro en lopen vervolgens in de mensenmassa naar het vertrekpunt van deze rondrit en wij zijn op tijd. Snel stappen wij de bus in en nemen plaats. Via een koptelefoon krijgen wij allerlei informatie over de historisch gebouwen, het gaat in het Nederlands. Het is prettig zitten, lekker met een open raam en een fris windje, wij rijden door de stad en maken een rondrit van twee uur. Af en toe vallen onze ogen dicht en wij zien meer mensen vechten tegen de slaap. Praag maakt slaperig en dat komt niet door saaiheid van de stad maar door de hoeveelheid qua geschiedenis. Bij de Praagse Burcht is een kleine stop, wij lopen snel nog wat rond en maken een foto van het Loreto klooster, helaas is het al gesloten voor bezoekers. 

Rond 18:00 zijn wij terug in de oude stad en wij besluiten nog wat rond te lopen en heel toevallig zie ik een tentoonstelling van Andy Warhol, dit trekt mij aandacht. Ik overtuig Martijn om met mij mee te gaan, Ik heb wel een zwak voor Warhol zijn werk. In ons huis staat ook schilderij van hem (namaak). Martijn trekt dit museum beter dan het museum van gisteren, dat is ook mooi van zo’n vakantie, je leert elkaar nog beter te kennen. Het is ondertussen tijd geworden om wat te gaan eten, Martijn heeft zijn oog laten vallen op een terras bij een kerk, niet in het directe zicht. Het is een Italiaans restaurant, het is lekker eten en wij nemen lekker drie gangen, want die Panini broodjes hebben niet echt gevuld. Samen drinken wij een glas rode Merlot erbij. Het is een mooie afsluiting van een prachtige dag en helaas moeten wij morgen Praag verlaten. Wat zouden wij nog graag meer van deze stad willen zien, maar helaas de tijd is om.Geef een reactie

%d bloggers liken dit: