Vakantie 2019, Praag 2.

Vakantie 2019, Praag 2.

Zondag 18 augustus 2019

De wekker gaat vroeg, wij hebben lekker geslapen, niets gehoord van het stadsleven, ondanks dat wij aan een drukke straat slapen. Het ontbijt is prima, alleen de warme gerechten zijn zonder passie klaar gemaakt, jammer maar gelukkig liggen er genoeg andere producten. Om 09:00 stappen wij de tram in, deze halte ligt 5 minuten van het hotel af. De tram brengt ons in ongeveer 20 minuten naar de Praagse Burcht. Het bekendste complex van Praag, je kunt het bijna van alle hoeken van de stad zien liggen, omdat het bovenop een heuvel is gebouwd.

De Praagse Burcht bestaat uit verschillende historische gebouwen en pleinen, er werd voor het eerst gebouwd in 880, vervolgens hebben hier verschillende prinsen, prinsessen en koningen gewoond en tegenwoordig heeft de Tsjechische president zijn residentie in de Burcht. De Praag kaart geeft ons tot veel gebouwen in de Burcht toegang, zo bezoeken wij: het Oud Koninklijk Paleis (bestaande uit verschillende vertrekken gebouwd in de 12e eeuw zoals de Vladislavzaal, deze zaal werd gebruikt voor kroningen en nu nog steeds worden presidenten hier geïnaugureerd), Sint-Joris basiliek (bekend om haar 16de-eeuwse schilderijen), Gouden straatje (hier woonden goudsmeden in kleurrijke huisjes), Kathedraal St. Vitus (men is 1344 begonnen met de bouw van deze kathedraal maar door allerlei oorlogen en machtswisselingen kon men de bouw pas in 1929 afronden), Lobkowiczpaleis (privé bezit van de familie Lobkowicz en hier kun je hun privé kunstcollectie zien zoals composities van Beethoven, de audioguide is ingesproken door de Prins Lobkowicz zelf), Daliborkatoren (bekend om zijn martelingen). Alle gebouwen zijn prachtig om te zien en ze worden verbonden met verschillende pleinen en straatjes, je kunt er echt in verdwalen. Het is een stad op zichzelf.

Rond 14:00 verlaten wij de burcht via de hoofdingang en zien dan twee musea, het eerste museum trekt mijn aandacht omdat er aan de buitenkant de naam van Keith Haring staat afgebeeld, in het verleden heb ik met Henri een tentoonstelling van deze Pop-art kunstenaar in Nederland bezocht. Martijn en ik besluiten om dit museum genaamd National Gallery Salm Palace te gaan bezoeken. In het museum is de volgende tijdelijke tentoonstelling te zien; Options of Dialogue. Deze tentoonstelling is samen met een museum uit Dresden opgesteld, over toeval gesproken. Het is een bijzondere tentoonstelling en heel wat anders dan het werk wat wij de afgelopen weken hebben gezien qua kerken. Ik vind het wel grappig en prikkelend, maar Martijn is al snel uitgekeken en denkt bij zichzelf: kunst is mooi maar ik moet het wel kunnen zien. Het schilderij van Keith Haring vindt hij in elk geval wel mooi genoeg. Bekijk de foto’s van het museum hieronder en oordeel zelf; kunst of gekte?

Aan de overkant de weg zit ook een museum, dit museum heet Sternbergpaleis, hier is een tentoonstelling van de oude meesters te zien, zoals Rembrandt en Rubbens. Het museum kent een aantal schilderijen van de oude meesters, maar het is niet te vergelijken met het Rijksmuseum in Amsterdam. Maar beiden musea hebben wij via de Praag kaart kunnen bezoeken en dat maakt het ook leuk om iets nieuws te gaan bekijken.

Wij laten de Burcht achter ons en lopen terug naar de stad, gisteren konden wij de Sint Nicolaaskerk niet meer bezichtigen omdat de kerk eerder ging sluiten i.v.m. avondconcerten. Deze concerten laten vooral composities van Mozart horen, omdat hij veel in Praag heeft gewerkt en concerten heeft gegeven. Gelukkig zijn wij nu wel op tijd en bezoeken deze kerk, de kerk heeft op de 1e etage een balustrade die een blik geeft over de kerk.

Via de Karelsbrug, die ook wel Charlesbrug wordt genoemd lopen wij terug naar de oude stad. Onze volgende stop is een boottocht over de Moldau, dit gaat in bootjes die er vroeger hebben gevaren. Het is een mooie tocht, inclusief een drankje en ijsje. Vanaf het water ziet Praag er ook schitterend uit en wij worden bijgepraat over de historie en de historische gebouwen van Praag. Mooi om te doen. Aansluitend bezoeken wij het museum over de bekendste brug van Praag, Karelsbrug museum. Hier lopen wij snel door heen, het is niet bijster interessant, althans het enige feit wat ons opvalt dat de brug tegenwoordig uit 15 lagen bestaat, zoals steen, beton en staal.

In de oude stad gaan wij op zoek naar souvenirs, het lastig om iets te vinden, wij vinden het al gauw rommel, althans niet de moeite waard om het te laten zien in onze huiskamer op speciale vakantie muur. Maar uiteindelijk vinden wij iets wat de moeite waard is; drie kleine huisje van het Gouden straatje uit de Praagse Burcht.

Het is ondertussen 19:00 geworden, tijd om wat te gaan eten. Gelukkig kunnen wij al snel wat vinden, op een soort van binnenplaats, weg van de horde toeristen. Het is lekker zitten en de kaart ziet er goed uit. Het eten smaakt ons erg goed en wij nemen voor de eerst keer in deze vakantie een drie gangen menu. Overdag hebben wij geen tijd gehad om te kunnen lunchen omdat wij steeds bezig waren om alles te bekijken. Het is een relaxte manier om de dag af te sluiten.

Morgen wordt het ook weer een mooie drukke dag. Praag wat ben jij mooi!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: