Vakantie 2019: aankomst in Praag

Vakantie 2019: aankomst in Praag

Zaterdag 17 augustus 2019

Voordat wij gaan ontbijten bellen wij met de vader van Martijn, die is vandaag 60 jaar geworden, natuurlijk zing ik het lang zal hij leven voor hem. Rob, van harte gefeliciteerd met je verjaardag.

Na het ontbijt rijden wij weg uit Olomouc, de weg voert ons langs het merendeel snelwegen maar soms moeten wij ook via wegen rijden waarbij wij veel dorpskernen zien. Je kunt soms erg ver weg kijken, mooi om te zien. Wij wisselen elkaar af qua rijden, het gaat om een afstand van 350 km. Rond 14:00 bereiken wij onze volgende stad. Het is een megastad met ruim 1 miljoen inwoners, dat valt al te zien als wij de stad binnen rijden. Vandaag komen wij aan in een stad die ik al een poosje hoog op mijn lijstje had staan, maar die ik helaas nog nooit eerder kunnen bezoeken. Wij komen aan in Praag!

Ons hotel ligt in de oude stad, wij hebben goed ons huiswerk gedaan en de reisbescheiden vertelde dat wij een parkeerplaats moesten reserveren, dat heeft Martijn ook gedaan. Ik weet uit eerder roadtrips dat parkeren in zulke steden een uitdaging kan zijn. Dat was ook voor dit hotel het geval, een kleine stadsparking onder het hotel van 10 plaatsen met weinig ruimte om de auto in te kunnen inparkeren. Martijn reed en heeft met aanwijzingen van mij het gered en met zijn eigen kalmte de auto op z’n plek gezet. Na een leuke incheck door een enthousiaste vrouw achter de balie, die echt goed Engels sprak. Haar welkom was erg hartelijk en het hotel bood ons de gelegenheid om in het restaurant een kop soep met een broodje te gaan eten.

Met een voldaan gevoel lopen wij de stad in en besluiten meteen om alles goed aan te pakken. Met onze eigen speurwerk en hulp van onze digitale hulpje genaamd Sophie hebben wij besloten om de Praag kaart aan te schaffen voor twee dagen. Met deze kaart krijg je toegang tot veel (top) bezienswaardigheden en ook nog extra korting op andere bezienswaardigheden. Wij kopen ook een driedaagse openbaarvervoerkaart erbij. Wij zijn klaar voor de stad, maar het voelt voor mij toch niet zo. Ik moet er even in komen, deze stad is zo massaal qua keuzes en toeristen.

Gelukkig veranderd het snel als wij door de stad gaan lopen, wij nemen de metro om bij een groot plein uit te komen. Wat een boel mensen zien wij daar staan, er staat een mega grote panda op het plein vrolijk te doen, nee natuurlijk geen echte. Maar eentje waarmee je op de foto kunt gaan. Gelukkig heeft de panda airco in zijn pak anders gaat het niet goed. Ook is er een tentoonstelling van om te herdenken dat de fluwelen revolutie heeft plaatsgevonden. Wij lopen lekker door en zien veel souvenirwinkels afgewisseld met terrassen.

Onze volgende stop is het marktplein en dat plein is echt groot. Rondom staan prachtige gebouwen maar de grote trekpleister is de klok van het oude stadsraadhuis. Deze klok is vergelijkbaar met de klok van Olomouc maar deze werkt wel. De klok, bestaande uit een astronomisch uurwerk, laat verschillende dingen zien. Op het hele uur gaan er twee luiken open en komt er een parade van apostelen voorbij. Wij gaan er ook staan en wij zijn niet alleen, ik doe een schatting van ongeveer 500 personen. Wanneer de luiken opengaan is het wel bijzonder om te zien, maar iedereen had natuurlijk iets meer spektakel verwacht. De klok is gebouwd in de 15e eeuw en de apostelen zijn er 1865 toegevoegd.

Via de smalle straatjes lopen wij door naar de Karelsbrug, dit is wel het bekendste van Praag. Deze brug verbindt de oude stad met de wijk genaamd Malá Strana, want de stad wordt gescheiden door een rivier met de naam Moldau. Op de brug, die is aangetast door de vervuiling van de stad, staan 30 standbeelden. Het is prachtig lopen en je krijgt een goed beeld van de stad. Natuurlijk is het hier ook druk, maar wij wennen langzaam aan de mensenmassa. Het hoort erbij en het valt mij op de brug wel mee hoeveel mensen er zijn.

De reisgids geeft een wandeling aan de wijk Malá Strana, lekker gericht is wel beter. Wij maken een stop bij de muur van John Lennon, deze muur is vol met graffiti. Dit is begonnen in 1988 tijdens fluwelen revolutie door studenten. Wij zien een aantal kerken, in een van die kerken zien wij het beeld genaamd heiligdom van het kindje Jezus van Praag en de Praagse burcht is aanwezig maar daar gaan wij morgen naar toe.

De stad kent vele winkels zoals de snoepwinkels, deze winkels kende ik al vanuit mijn vorige rondreis door voormalig Joegoslavië. Martijn kende de winkels nog niet en wij zijn beiden gek op zoet. In deze winkels ligt de snoep op grote tonnen uitgestald en het formaat van de snoepjes zijn enorm. Wij scheppen een zakje vol en rekenen even 20 euro af. Ja welkom in Praag!

Wij gaan eten bij de Karelsbrug, lekker uit de luwte bij een van de torens die over de brug uitkijken, het eten is er prima. Het betalen gaat in Praag niet met de Euro maar met kronen, dat is soms even omrekenen, want het lijkt wel of je soms het gehele restaurant hebt gekocht als je 2000 kronen hebt betaald, in werkelijkheid heb je dan 77 euro betaald.

In de stad wordt er veel ijs gegeten maar dan wel in een andere vorm genaamd trdelnik, dat gaat in Praag via een soort van rol met puntje aan de onderkant (vergelijkbaar met een wc rol qua formaat) gemaakt van deeg wat bestrooid is met suiker en walnootmix, deze rol wordt vervolgens opgevuld met ijs of andere creaties qua zoetigheid. Elke winkel verkoopt zijn eigen smaakvariaties. Natuurlijk nemen wij er ook eentje want wij hadden bewust geen dessert genomen. Het smaakt heerlijk zoet maar bij het laatste stukje gaat het fout, mijn t-shirt heeft een nieuwe decoratie gekregen in de vorm van een lange sliert van chocolade. Gelukkig komen de vochtige doekjes van pas, ja deze nemen wij mee op vakantie. Noem het gay maar ik vind het handig!

Voldaan en moe van de autorit maar vooral van de eerste indrukken van Praag lopen wij terug naar ons hotel. Wij maken de planning voor morgen en drinken een flesje wijn leeg. Proost, op Praag!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: