Vakantie 2019: Olomouc

Vakantie 2019: Olomouc

Vrijdag 16 augustus 2019

Onze hotel was voorheen een Ibis hotel, hun hotels zijn prima hotelkamers maar het zijn niet de meest luxe kamers, zo hebben wij een gezamenlijk dekbed, dus het was vannacht af en toe even vechten voor je eigen stukje dekbed. In Tsjechië is er een wielerronde bezig en deze ronde doet ook de stad Olomouc aan, in het hotel zitten allemaal wielerteams. Deze teams hebben de gehele ontbijtzaal in beslag genomen, dus de overige gasten moesten ontbijten in de conferentiezalen. Niet echt sfeer verhogend, het ontbijt was er gelukkig niet minder om. De wielerteams hebben veel spullen meegenomen voor zo’n ronde, elke ochtend en avond wordt alles klaar gezet voor de ronde. Mijn vader zou het allemaal erg interessant vinden, maar wij lopen er gewoon langs heen.

Uit de reisgids hebben wij dit keer ook een wandelronde gevonden, deze moet alles van Olomouc gaan laten zien. Voordat wij de wandeling gaan doen, besluiten wij een soort van bloemen festival te bezoeken, althans dat dachten wij. Het blijkt achteraf een soort van braderie te zijn met als thema bloemen en planten. Het gemiddelde leeftijd wordt door onze komst meteen fors naar beneden gehaald, het waren vooral veel ouderen die op zoek waren naar een goedkope plant voor thuis en af en toe werden ze gek als een standwerker hen iets gratis aanbood. Halverwege het terrein staan tuinkassen in het park, dit zijn kassen die hier een vaste plek hebben en deze kassen zijn volledig ingericht met allerlei tropische planten en zelf dieren zoals schildpadden, een witte meerval en veel planten en bloemen. Ik heb wel veel foto’s gemaakt, want de natuur blijft natuurlijk erg mooi. Maar achteraf ben ik gewoon vergeten dat ze in Gerona (Spanje) wel echt bloemenfestival hebben, dit festival heb ik al een aantal malen mee mogen maken.

Met een koffie in onze handen verlaten wij het bloementerrein en lopen naar de oude stad, onze wandeling begint bij het raadhuis, helaas wordt deze net gerenoveerd. Dat is echt wel jammer want ze hebben een grote klok, vergelijkbaar met een koekoeksklok. Als de klok om het hele uur slaat dan wordt de klok in werking gezet en verschijnen er allerlei items, zie een video van iemand anders.

Op het plein staat een 35 meter hoge Drievuldigheidszuil die zijn oorsprong kent uit 1754, ook hier zie je de aanslag op de stenen goed zitten. Gelukkig is de centrum nu wel autoluw geworden dus dat scheelt weer het aftakelingen van dit soort monumenten. In de andere hoek van het plein staat een fontein met verschillende diersoorten, zoals schildpadden. Natuurlijk hangen wij beiden de lolbroek uit, ach niemand kent ons hier toch. Wij lopen door op het volgende plein en brengen een bezoek aan het St. Moritzkerk, St. Michaels kerk en Sarkanderkapel. Maar wij eten wat op het grote plein bij de klok. Ook hier bieden de restaurants geen broodjes aan tijdens de luncht. Martijn kiest weer voor een pizza en ik voor een salade met warme kip.

Wij pakken de route weer op en komen uit bij het Aartsbisschoppelijk paleis. Wij openen de deur om kaartjes te kopen en het geluk is aan onze kant want wij kunnen meteen aansluiten voor de rondleiding. De groep voor de rondleiding staat klaar om te beginnen. Deze tour lijkt een beetje op de rondleiding van gisteren want ook hier moeten wij sloffen over onze schoenen aantrekken. Ook hier hebben de Habsburgers hun sporen nagelaten en hebben hier gewoond tijdens de revolutie. De vertrekken zijn rijkelijk versierd en laten zien dat het een gouden tijd qua luxe moet zijn geweest.  Gelukkig kregen wij bij deze rondleiding een audiotour aangeboden, want dat blijft toch wel erg prettig om alles te luisteren in eigen taal. De ruimtes zijn allemaal prachtig ingericht en deze keer mogen wij wel foto’s maken, de rondleiding gaat over twee etages en duurt ongeveer 1,5 uur. Leuk dat wij op tijd waren.

Buiten maken wij onze rondleiding af, door de kerken Maria-Sneeuwkerk en st-Wenceslauskathedraal te bezoeken en als laatste druk ik mijn zin nog even door om nog 2 km te gaan lopen naar een klooster dat iets buiten de stad ligt genaamd; Hradisklooster. Het klooster doet  nu dienst als een militair ziekenhuis. Het klooster ligt er prachtig bij met een grote binnenplaats, helaas worden er geen rondleidingen gegeven. Dus je kunt wel vrij rondlopen op de binnenplaats maar dat is het dan. Vervolgens lopen wij via een andere route terug naar het plein met zijn raadhuis. Op een terrasje gaan wij lekker zitten en laten ons verleiden tot een heerlijke gebakje, mmm. Wij relaxen verder nog wat op het terras en bekijken nog wat winkels en zoeken nog wat souvenirs uit, het is altijd lastig met een rondreis, wanneer koop je souvenirs? Ons motto is altijd; wanneer je iets op het oog hebt en denkt dat het morgen ook leuks is dan moet je het kopen. Gelukkig zoeken wij altijd twee typen souvenirs: eentje voor de “wall of holliday” memories of het is voor de kerstboom  die wij vol hangen met vakantiedecoraties. De winkels in Olomouc zijn niet echt super te noemen althans in het centrum, De meeste steden hebben in Polen, Slowakije en Tsjechië  hebben in de binnenstad een beperkt winkel assortiment en buiten de stad zijn de grote winkelcentrums te vinden, dat zal voor Olomouc niet veel anders zijn.

Het loopt tegen etenstijd, wij zoeken een restaurant op, Martijn opent Google Maps en bekijkt de verschillende restaurants met hun bijhorende menukaarten. Ik ben meestal niet zo moeilijk qua eten, Martijn heeft soms iets meer wensen, maar tot op heden kunnen wij elke avond lekker en goed eten. Deze keer gaan wij eten bij het restaurant genaamd Rode Os, het restaurant heeft aan de voorkant geen tafels meer, maar verder het restaurant inlopende zien wij gelukkig een vrije tafel. Het is erg druk in het restaurant, vol met toeristen. Het zijn wel vaak toeristen uit eigen land, want hier wordt nog niet veel Engels gesproken. Het eten smaakt weer prima en wij drinken er een glas bier bij. Proosten op weer een mooie dag erbij.  Voldaan gaan we weer terug naar het hotel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: