Rondreis Oost Europa, 7

Rondreis Oost Europa, 7

originele weblog Hans-Erik

Vrijdag 15 juli

Vandaag zijn wij in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen en heeft een half miljoen inwoners. Na het ontbijt zijn wij gaan wandelen, wij zitten een kwartiertje lopen vanaf het centrum.

Onze 1e stop was het voormalig KGB gebouw, een groot statig gebouw aan de buitenkant te zien maar binnen in is nu het Museum van de Genocideslachtoffers gevestigd. Dit museum heeft een tentoonstelling gemaakt in het oude gebouw maar heeft wel alles oude staat gelaten. Deze tentoonstelling vertelt de persoonlijke verhalen van de Sovjetterreur, hoe de KGB te werk ging. Helaas konden wij geen foto’s maken van deze tentoonstelling. In de kelder van het gebouw waren de gevangenissen gevestigd en dat was erg bizar om te zien. Zoals een geluidsdichte cel zodat de gevangen gemarteld konden worden of een cel waarin een laag water van 10 cm stond om zo de gevangen onder druk te zetten. Erg indrukwekkend… van de cellen heb ik wel snel wat foto’s konden maken en van het gebouw zelf.

IMG_2537 P7150038  P7150035 

Daarna zijn wij verder de stad ingelopen en lekker rondgelopen en zo alle prachtige gebouwen gezien. Vilnius heeft veel verschillende maar prachtige kerken en vaak zijn deze kerken in de Sovjet periode niet gebruikt als kerk. Maar bijvoorbeeld als opslag of administratie gebouwen,  dus de meeste kerken zijn rond 1990-1992 weer opnieuw in gebruik genomen. Dat betekent dat er veel kerken er redelijk goed uitzien, het speelt ook mee dat de paus in 1993 een bezoek heeft gebracht aan Vilnius. Hier volgen nu wat foto’s van deze kerken:

IMG_2549 IMG_2551 IMG_2550IMG_2556 Kathedraal van Vilnius

IMG_2578  IMG_2586 IMG_2589 St.-Annekerk

IMG_2612 IMG_2607IMG_2609Heilige Moeder Godskerk

Tevens hebben wij het bovenkasteel bezocht, hier heb je uitzicht over de stad Vilnius. Op een muurtje heb ik nog een nieuw poging gedaan om te planken (planking) hihi.

IMG_2577IMG_2563 IMG_2564 IMG_2565  IMG_2568 IMG_2569 IMG_2570 IMG_2571 IMG_2572 IMG_2573  IMG_2575P7150050

 IMG_2621 IMG_2622 Basilliaanse poort

IMG_2631   IMG_2628 IMG_2629Heilige Geestkerk

Openlucht kerkdienst? Daar liepen wij dan op straat, in de verte stonden een groepje mensen, wij lopen er langzaam naar toe. Zie dan de Poort der Dageraad, dit is een kapel op de stadspoort. Dan wordt er op een gitaar gespeeld, er word gezongen, nu ook door het groepje mensen wat er staat. Boven op de stadspoort word begonnen met een korte dienst. Prachtig om mee te maken, vooral als er gregoriaanse wordt gezongen, dan krijg ik kippenvel.

IMG_2647  IMG_2645

Nadat wij verder zijn gelopen, zie wij bij de St.-Casimirkerk allemaal jonge mensen staan. Het blijkt dat zij net hun diploma in ontvangst hadden genomen.. iedereen in het nette pak althans de heren, de dames hadden meer gekozen voor een korte versie.. ik noem het bijna p…o zo kort.

IMG_2653 IMG_2650 IMG_2651 

Onze laatste bezichtiging was de universiteit van Vilnius, die behoort tot de oudste van Oost Europa. Bestaat uit dertien binnenplaatsen en vele gebouwen waaronder de st.-Johanneskerk waar ook een bijeenkomst werd gehouden voor de examenkandidaten.

IMG_2686 IMG_2685

IMG_2696

Trouwens in Litouwen hebben ze een gewoonte om bij een brug een slot op te hangen en dan het liefst zoveel mogelijk… rare jongens hoor die Litouwers.

IMG_2616

Na een pizza als diner te hebben gehad op een terrasje in de stad zijn wij weer richting ons hotel gelopen.. onderweg liepen wij in de winkelstraat van Vilnius, Die prachtig was qua sfeer, af en toe een winkel ingelopen en ook nog wat leuks kunnen kopen…

Maar dat was het dan alweer Vilnius, prachtige stad veel gezien en zeker ook weer veel gelopen maar erg mooi allemaal… nu op naar Polen, morgen meer dan 6 uur rijden, dus nu slapen.. Tot morgen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: