Rondreis Oost Europa, 13

Rondreis Oost Europa, 13

originele weblog Hans-Erik

Donderdag 21 juli

Onze rondreis door een gedeelte van oost Europa loopt op z’n eind, vandaag hebben wij Krakow bezocht. Na het ontbijt hebben wij de tram gepakt en zijn richting het centrum gegaan.

Krakow is goed door de 2 wereldoorlogen gekomen dus de gebouwen zijn nog in goed staat, om dit zo te houden staat het sinds 1978 als eerste Europese stad op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het was goed te merken dat deze stad in een prachtige staat is, de stad ademt een geweldige relaxte sfeer uit!! Ondanks de grote aantallen toeristen is de stad niet te vol, het scheelt ook wel dat er bijna geen auto’s in het centrum mogen rijden.

Wij hebben vandaag een route proberen te lopen, zoals deze in onze reisgids staat aangeven, maar het was gewoon te veel voor 1 dag, dus wie weet moeten wij nog eens terug hihi. Maar wat hebben wij vandaag wel gezien en gedaan:

St. Florianuskerk:

st. florianuskerk (1)

Grunewaldmonument

grunewaldmonument

Barbacane, dit is een restant van de verdedigingswerken van de stad en de grootste in zijn soort in geheel Europa.

barbacanebarbacane (3)barbacane (1) barbacane (2)barbacane (4)  barbacane (8) barbacane (9)

Toen kwamen wij in het echte oude gedeelte van de stad, met de grote markt waar de mooiste gebouwen staan zoals de Lakenhal, Mariakerk met haar Hejnaltoren.

 lakenhal lakenhal (4) lakenhal (2) lakenhal (3) 

De Mariakerk was erg mooi, vooral het altaarstuk wat volledig uit hout bestaat en is in 1477 gemaakt. In deze kerk werd in de ochtend nog een uitvaartdienst gehouden, toen was het erg druk ook door nieuwsgierig toeristen, wij zijn weggegaan om later als de dienst klaar zou zijn, dan terug te komen.

mariakerk buitenmariakerk binnen (15)mariakerk binnen (18)  mariakerk binnen (19)mariakerk binnen (17)mariakerk binnen (21) 

De Mariakerk heeft twee torens, een van deze toren hebben wij beklommen namelijk Hejnaltoren. Eerst ging het via een stenen wenteltrap en vervolgens via steile houten trappen. Boven hadden wij een mooi uitzicht over de stad, tevens konden wij live meemaken dat een trompetblazer elk uur op zijn trompet blaast, dit deed hij via de ramen.

Hejnaltoren (13)Hejnaltoren (19)  Hejnaltoren (14)  Hejnaltoren (16)  Hejnaltoren (18)Hejnaltoren (8) Hejnaltoren (12)

Vervolgens zijn wij verder gewandeld door de stad om bij De Wavel uit te kunnen komen, Dit is een heuvel met een Koninklijke Wavelburcht, Kathedraal. In de burcht hebben wij een rondleiding gemaakt door de koninklijke vertrekken van koning Zygmunt I. Helaas mochten wij daar geen foto’s maken.

wavel (5) wavel (7) wavel (6)

Wavel kathedraal, hier liggen veel koningen begraven. Hier mocht je binnen ook geen foto’s maken maar af en toe moet je een beetje stout zijn:-)

wavel (19)wavel (9)wavel (18)  wavel (11)wavel (15) wavel (14)wavel (13)wavel (16) wavel (17)  

Wij hebben nog meer prachtige gebouwen bezocht maar die zou ik jullie op dit moment wel ff besparen…. wel zijn eind van de middag naar de Joodse wijk gelopen want daar staat nog een oud stuk van de Joodse Getto. Oftewel alle joden werden in de 2 wereld oorlog daar opgesloten om te kunnen leven. In een klein restaurantje met een leuke binnentuin hebben een lekkere maaltijd gehad ik had een Poolse bietensoep met een heel ei erin.. schijnt een specialiteit te zijn: het was aardig!!

ghettomuur (1) eten in de joodse buurt (1) 

Daarna zijn wij met de tram naar ons hotel gegaan en om daar wat voor te bereiden op Auschwitz.Terug met de tram.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: