Rondreis Oost Europa, 14

Rondreis Oost Europa, 14

originele weblog Hans-Erik

vrijdag 22 juli

LET OP, DIT GAAT OVER AUSCHWITZ!!

Vandaag zijn wij om 06.30 opgestaan en na het ontbijt vertrokken uit Krakow. Na een ritje van een uur zijn wij aangekomen bij Museum Auschwitz. Het was gelukkig rustig dus wij konden om 09.30 al beginnen met de rondleiding. Wij zijn bewust vroeg gegaan want de afgelopen jaren is het erg druk geworden met bezoekers, afgelopen jaar zijn er 1,3 miljoen bezoekers geweest en vooral tussen 10.00 tot 15.00 uur.

Wij hebben een bezoek gebracht aan het voormalig concentratiekamp Auschwitz, wat eigenlijk uit drie kampen bestond: Auschwitz I, Auschwitz II-Birkenau en Auschwitz III-Monowitz. Naar deze kampen zijn 1,3 miljoen mensen gedeporteerd en daarvan zijn er 1,1 miljoen vermoord (vergast, doodgeschoten, ziektes, honger, kou, medische experimenten) door de Nazi’s.

400px-Nl.Interessegebied_Auschwitz

Onze rondleiding was onder begeleiding van een Engelsprekende gids, wij begonnen onze rondleiding in Auschwitz I met de bekende poort: “Arbeit macht frei”, Als de joden hadden gewerkt en weer terug in het kamp kwamen dan hoorde de Joden een orkest spelen. De Nazi’s wilden de Joden het idee geven dat het allemaal goed zou komen.

IMG_3657 IMG_3505

In Auschwitz I, staan allemaal stenen barakken ook wel blokken genoemd, dit kamp was al een bestaand complex maar is verder uitgebouwd door de Nazi’s. Wij hebben een aantal blokken bezocht, door foto’s en bewijsmaterialen kregen wij een idee hoe de Nazi’s te werk gingen. Dat was gruwelijk… bijvoorbeeld er is een blok waar medische experimenten werden gedaan bijvoorbeeld op jonge kinderen het liefst tweelingen.. bizar. Daarnaast is er een doodsblok met o.a. speciale cellen waar je met z’n vieren in moest staan, zittend of liggend kon niet qua ruimte. Deze straf kreeg je extra naast de normale werkdag van 10-12 uren.

IMG_3508 IMG_3536 IMG_3608

In het begin werden de joden doodgeschoten dus nog niet vergast, maar dat doodschieten had een te zware impact op de SS-soldaten. Maar bij de doodsblok is wel de Doodsmuur nog te zien. Ook staat daar een paal met haak eraan, daaraan werd dan een jood aan opgehangen met alleen z’n handen en dan met de rug richting de paal. Alles was zo ingesteld om de joden, maar ook Russische soldaten zo te vernederen en dan af te slachten.

IMG_3625 IMG_3624 IMG_3623

Wanneer de gevangen voor het eerst in de kampen kwamen dan moesten ze alles afgeven zoals hun koffers, kleding, tandenborstels enz. Al deze spullen werden dan uit gesorteerd door gevangen die er al werkten, later zijn er pakhuizen vol gevonden met deze spullen. Want iedereen droeg gevangeniskleding met een bepaald logo. In het begin werden alle gevangen op de foto gezet maar dat werd later te duur en toen werd er gewerkt met tatoeage. Dit geld alleen voor de werk gevangen want als je niet kon werken dan werd je meteen vergast bij binnenkomst.

IMG_3563IMG_3567 IMG_3568 IMG_3575IMG_3569 IMG_3571IMG_3589 IMG_3587 IMG_3588

Nadat de gevangen waren vergast werden ze kaal geschoren en alle waardevolle spullen zoals goud (ook uit tanden) werden van het lichaam ontdaan. Deze waardevolle spullen werden weer terug gestuurd naar Duitsland. Toen de Russen in 1945 Auschwitz bevrijden, vonden ze 7 ton aan mensenharen, dit werd in Duitsland gebruikt voor kleden. Maar ook vonden zijn protheses voor o.a. benen en brillen.

IMG_3557 IMG_3558

IMG_3553IMG_3554

In Auschwitz I zijn de nazi vanaf herfst 1941 begonnen met vergassen van de gevangen, de gevangen moesten zich dan uitkleden een ruimte inlopen met douchekoppen. De gevangen dachten dat ze een douche zouden kregen maar helaas de Nazi’s gooide het gas Zyklon B via het dak in de ruimte. (Zyklon zijn gif korrels en door warmte komt het gas vrij).

IMG_3538IMG_3539IMG_3648 IMG_3643

Na deze rondleiding zijn wij met de bus naar Auschwitz II gereden, dit kamp is aangelegd omdat er steeds meer ruimte nodig was om de gevangen op te sluiten maar ook om te vergassen. In totaal hebben er in Auschwitz II 5 gaskamers gestaan en er waren nog plannen voor 2 extra gaskamers. Dit kamp was ingedeeld in sectoren voor mannen en vrouwen apart. In het begin werden er nog stenen blokken gebouwd maar de bouwmaterialen werden de oorlog steeds schaarser, daarom werd er later voor houten paardenschuren gekozen. In zo’n paardenschuur konden 52 paarden in, de Nazi’s stopten er 500 a 600 gevangen in. De gevangen sliepen in een 3 etage bed: beneden, midden en boven en met per persoon mocht je 2 planken gebruiken qua liggen, dus dat betekent strak tegen elkaar aanslapen.

IMG_3660IMG_3697 stenen blokkenIMG_3690 IMG_3691 IMG_3693 IMG_3694 IMG_3695

IMG_3726IMG_3717 de houten blokkenIMG_3718  IMG_3720  IMG_3722

Ook sanitair was het ook slecht geregeld er was een houten blok met wc’s nou ja een gat in een betonnen bak. Daar mocht je alleen morgens en avonds naar toe want overdag waren de blokken dicht en nachts slaap je in de slaapblokken.

IMG_3710 IMG_3709

Hier zie je de ruïnes van gaskamer en crematorium II, hier werden de Joden vergast. De nazi’s hebben dit zelf opgeblazen op zo bewijslast te vernietigen toen zijn in de gaten kregen dat de Russen eraan kwamen.

IMG_3675 IMG_3672 IMG_3673 IMG_3674

Ik heb nog meer foto’s gemaakt, die kun je hieronder terug kijken.

Auschwitz 2011

het was een daag vol met indrukken en zeker ook met ongeloof.  Hoe hebben die Nazi’s dit allemaal kunnen doen.. ongelooflijk.

Hierna zijn wij doorgereden naar Wroclaw, maar daar later meer.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: