Rondreis India en Nepal dag 13

Rondreis India en Nepal dag 13

Donderdag 23 aug.

De wekker ging vanochtend om 5:45, na een douche en klein ontbijtje op onze kamer inclusief een kopje Hollandse thee (onze waterkoker doet al jaren trouw zijn dienst).

Om 6.30 zijn wij met een klein groepje vertrokken om iets bijzonders te gaan doen, alleen bleef het op het laatste moment spannend of het ook zou gaan lukken ivm de weersituatie. Maar het weer bleef prima, er was voldoende zicht. Want om rond 7.30 zaten wij in een klein vliegtuig op weg naar de Mount Everest.

Wat is dat gaaf om te zien, het vliegtuig steeg snel boven de wolken uit, vloog vervolgens richting de top van de hoogste berg van der wereld. Voor de top draaide hij zodat iedereen deze berg maar ook natuurlijk de andere bergen die bij de Himalaya horen. Iedereen mocht in de cockpit komen om zo een mooie foto te kunnen maken van de Mount Everest (8848 meter).

image

image

Terug in het hotel een stevig ontbijt gehad, een pannekoek met honing. Om 10.00 ging het programma verder met een stadstour door Kathmandu. Eerst lopend van het hotel door de smalle straatjes, maar het smalle straatje kwam al gauw uit op een groot plein genaamd: Durbar Square. Dit plein bestaat uit vele tempels en momumenten.

Zo staat er het oudste huis van Kathmandu uit de 12e eeuw. De stad heeft zijn naam te danken aan dit huis, want nu een tempel is, hier mogen ook mensen leven als deze geen onderdak hebben.

image

Wij hebben ook een bezoek gebracht aan een levende god, dat was een rare gebeurtenis. Ik zal het ff uitleggen: onder begeleiding van onze gids, bezochten wij Kumari Bahal; het huis van de levende godin.  Het is een huis met een binnenplaats, op de bovenste verdieping woont een meisje samen met haar vader. Het  meisje wordt gekozen door boeddhistische Shakya-clan, zij moet voldoen aan 32 kenmerken. Dit gaat al eeuwen zo, in 2001 is Kumari Devi aangewezen, zij was toen 4 jaar oud, zij blijft in het huis wonen tot zij haar 1e menustratie krijgt. Het bijzonder of het gekke… zij laat haar gezicht zien op commando.. zo ook aan ons.. er mogen geen foto`s worden gemaakt. Echt bizar.

image

Op het plein zijn zoveel mooie gebouwen te zien met elk haar bijzondere verhaal, maar dat is echt teveel om te vertellen.. gelukkig zijn er wel foto`s van..

Toen zijn wij naar de bus gelopen om een ritje naar onze volgende hoogtepunt van deze stad te zien, onderweg zagen wel dit nog, erg jammer dat een land zo smerig kan leven…

Onze volgende stop was de grote stoepa (grote halve bol, daarboven staat een kubus en daarboven zijn 13 vergulde ringen van de pits te zien) van Swayambhunath. Deze stoepa is gebouwd op een heuvel, je komt het tempelcomplex binnen en dan zie je wat kleine tempels.

image

image

Dan ga je trappen lopen en dan zien je ineens een mooi tempelcomplex.

image

image

Ook zijn hier ook weer apen te vinden, deze apen zijn niet agressief en vragen niet om eten, maar ook heeft deze tempel de bijnaam monkey temple gekregen door de aanwezigheid van apen.

image

Het uitzicht over de stad is prachtig, zelfs konden wij zien dat het regende bij het vliegveld.

image

Het was rond de klok van 13.00, onze volgende stop was bij een restaurant en een andere stoepa Boudhanath. Wij hebben als lunch lekkere dumpelings (hier momo genoemd) gehad, dumpelings zijn deegzakjes gevuld met groente, vlees of combinatie van beiden.

image

Toen zijn wij de Stoepa wezen kijken, je moet een Stoepa rond lopen dat brengt geluk, dat hebben wij 2 gedaan…. gelukkig dat wij!!

Onze laatste stop was wel erg bijzonder en apart, over geloven of relgie kun je discussiëren en van gedachten wisselen. Maar ik wil wel duidelijk stellen: de volgende  foto`s die ik heb gemaakt zijn met toestemming genomen. De tempel stelt haar deuren open om bezoekers te ontvangen en wij mogen op gepaste afstand toekijken.
Waar gaat het nu om… Tempel Pashupatinath.

Deze tempel is heilig en is enorm groot qua tempels en grond. Maar vooral bekend om crematies, in Nepal worden de mensen die sterven 3 uur na overleden  gecremeerd. Dit gebeurd in deze tempel 24 uur per dag, de lijken worden volledig verbrand. De 1e  zoon of de vader is in het wit gekleed en zal het vuur aansteken, voordat dat gebeurd wordt er een brandstapel gemaakt van verschillende lagen, maar vooraf de verbranding wordt het lichaam gewassen. Vrouwen en kinderen zijn welkom, zij spelen zelfs in het water. De sfeer is compleet anders dan in Varnassi, waar er een gespannen sfeer hing.

de volgende foto`s kunnen als schokkend overkomen!!!!

image

image

image

Terug in het hotel hebben wij ons opgefrist en zijn wij gaan koken samen met 6 anderen hebben wij een Nepalse maaltijd gemaakt, onder begeleiding van de chefkok. Het was reuze leuk en lekker en leerzaam. Er waren 4 gangen elke gang werd door een 2 personen klaargemaakt. Wij hebben samen soep gemaakt, erg lekker en pittig, soep met 7 soorten erten.

image

image

image

Het was erg lekker allemaal, maar of wij het nu zelf ook echt zo lekker kunnen koken blijft natuurlijk de grote vraag want dan is de chefkok er niet meer bij…

Zo nu lekker slapen, morgen geen programma, dus wij gaan lekker zelf op pad.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: