Rondreis Zuid-Afrika, dag 14

Rondreis Zuid-Afrika, dag 14

Maandag, 4 augustus 2014

Rond 9.30 hebben wij ons guesthouse in Knysa verlaten, op weg naar Oudtshoorn, onze volgende bestemming.

Het is een autorit van ongeveer twee uur, onderweg rijden wij langs de kust en bij de plaats George gaan we weer het binnenland in. Wij passeren een bergpas, de wegen zijn goed.

In Zuid-Afrika zijn weinig tweebaanswegen, vaak zijn de wegen anderhalve baan breed. Een normale rijbaan, met daarnaast een soort vluchtstrook, deze wordt ook gebruikt voor langzaam verkeer. Bij het inhalen gaat de auto voor jou naar die vluchtstrook, zodat jij kunt passeren, als bedankje doe je dan even de waarschuwings-knipperlichten aan.

Rond Oudtshoorn zien wij in de  weilanden de eerste struisvogels staan. De omgeving van oudtshoorn is bekend om haar struisvogel- boerderijen.  Wij rijden door Oudsthoorn, het is een gezellig stadje met veel café en restaurants, maar dat gaan wij later bekijken.

Eerst brengen wij een bezoek aan een struisvogel boerderij, wij krijgen daar een privé rondleiding. Ook mogen wij de struisvogels eten geven, aaien en Henri heeft zelfs op een struisvogel gereden. Nou ja hij heeft ruim 10 meter op de rug gezeten :-). Ik mocht helaas niet, omdat een struisvogel maximaal 75 kg kan dragen. Gelukkig hebben wij wel beiden een struisvogel nek massage gekregen.  Het was een leuke rondleiding met interessante weetjes over het leven van de struisvogels.
image
image
image
image

Onze volgende stop is ongeveer 20 km verderop, op een mooie slingerweg, de Cango cave/grotten.

Wij eten een broodje met struisvogel vlees voor de lunch, voordat wij aan de rondleiding van een uur beginnen. Helaas moeten wij snel het broodje opeten omdat onze tour om 14.00 gaat beginnen en Henri geen zin heeft om een uur te wachten. Henri heeft altijd veel geduld… hihi.

Maar nu weer terug naar de grotten, wij gaan lopend de grot in, geen gedoe met een  treintje zoals vorig jaar in Slovenië. Deze grotten zijn in 1780  ontdekt door een Nederlandse boer; Jacobus van Zyl. De grotten zijn groot. De eerste kamer van de grot, die ook de grootste is, heeft een hoogte van 16 meter en een lengte van 107 meter.  In het verleden werden er zelfs concerten gegeven, vanwege de goede akoestiek. In de grot zijn prachtige druipsteenformaties te zien. Wij worden rondgeleid door een vrolijke donkere Zuid-Afrikaanse. nicht. Volgens hem zijn wij allemaal maximaatjes of beatrix, hij doet het leuk!!.
image
image

Vervolgens rijden wij naar ons volgende hotel, in het centrum van Oudtshoorn. Het is even zoeken omdat de straatnamen soms in het Engels of in Zuid-Afrikaans worden aangegeven, dit geld ook voor onze Tom-Tom. In onze reisbescheiden staat dan Highstraat, dat herkent de Tom-Tom niet, maar wel hoogstraat. Uiteindelijk komen we aan bij guesthouse Avondblij en worden welkom geheten door Gerrit, de Zuid-Afrikaanse eigenaar.

Snel pakken wij onze auto leeg en installeren ons op hotelkamer. Met een kaart op zak, die we van Gerrit hebben gekregen gaan we op pad om het dorpje te verkennen. Er staan mooie villa’s in Victoriaanse stijl. We doen nog wat inkopen en gaan terug naar de kamer om wat te lezen.
image
image

Rond een uur of zeven gaan we naar een restaurant om de hoek voor het diner. Het lijkt uitgestorven maar binnen is het gezellig en het eten is er heerlijk. We bestellen carpaccio vooraf, ik de zalm en Henri de struisvogel. Als hoofdgerecht de biefstuk van struisvogel en kudu.
image

Dat was een mooie afsluiting in Oudtshoorn, morgen een lange rit naar Stellenbosch.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: