Rondreis Zuid-Afrika, dag 19

Rondreis Zuid-Afrika, dag 19

Zaterdag, 9 augustus 2014

Vandaag staat Robbeneiland op het programma. We hebben een kaartje voor de boot van 11 uur geboekt vanuit Nederland, alle tijd dus. Rustig wakker worden, opstaan, ontbijten en lezen voor we op pad gaan. Het is opnieuw een prachtige zonnige dag in Kaapstad. Goed zicht op de stad, het stadion en de tafelberg vanaf het water. 

image

image

Na een dik half uur varen arriveren wij op Robbeneiland. Ik heb bij vertrek gate een tabletje gekocht tegen zeeziek, het heeft gewerkt hihi. Allereerst krijgen we een bustour over het eiland. De gids vertelt het nodige over wat we zien. We komen langs oude graven van lepra patiënten die hier begraven zijn, de extra beveiligde gevangenis is op deze graven gebouwd. Daarna rijden we verder langs gebouwen die zijn gebruikt als kennels voor de honden van de bewakers. Ook heeft hier de eerste en enige politieke gevangene van het eiland gezeten. Alle andere gevangenen zijn officieel als terroristen aangemerkt. Onderweg naar de volgende stop komen we langs gebouwen van de Britten in de tweede wereldoorlog en een dorp voor gevangenis personeel dat ook nu nog bewoond wordt. Wij staan stil bij een van de steengroeven waar Mandela gewerkt heeft en zien een stapel stenen liggen die hij is gestart.  Tot slot van de tour rijden we rond het eiland en zien een aantal springbokken die er leven en wat scheepswrakken langs de kust. 

image

image

image

Volgens krijgen we een tour door de gevangenis zelf. Een aantal gidsen die de rondleiding in de gevangenis verzorgen zijn oud gevangenen en wonen ook op het eiland. Zo ook onze gids, hij heeft zelf 5 jaar als gevangene op Robbeneiland gezeten. We zien een groepscellenblok, lopen over de binnenplaats en bekijken de cel waar Nelson Mandela 18 jaren heeft vastgezeten. Nelson Mandela heeft in 1963 een levenslange gevangenisstraf opgelegd  gekregen. In 1990 kwam hij vrij en heeft in totaal 27 jaar van zijn leven als gevangene doorgebracht. Nelson Mandela heeft op Robbeneiland in een 1 persoons cel doorgebracht, zonder sanitaire voorzieningen en elke dag mocht hij een uur lang luchten, de overige tijd bracht hij in zijn kleine cel door of werkte hij in de steengroeve. Het werken in de steengroeve was zwaar, veel gevangenen zijn later overleden aan longkanker door de stofdeeltjes van de stenen. Ook beschadigen aan hun ogen (door het weerkaatsen van zonlicht) zijn klachten van oud gevangenen. Wie een compleet beeld van het leven van Nelson Mandela wil hebben, moet de film kijken of het boek lezen met de titel: A long walk to Freedom.

image

image

image

image

image

image

Na de tour zien we dat het weer omslaat en dicht miste ontstaat. We kopen een replica van de sleutel van de cel van Mandela voor in de kerstboom. We varen terug en na een lekkere bak thee en een broodje gaan we wat shoppen. Resultaat is een kunstzinnige pinguïn voor op het dressoir. 

Ons laatste avondmaal deze vakantie gebruik en we bij Mano, het restaurant waar we eergisteren ook waren. Opnieuw heerlijk gegeten. 

Morgen vliegen we naar huis.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: