Rondreis Iran, dag 7

Rondreis Iran, dag 7

Vrijdag 22 juli 2016.

Rolling rolling rolling… 
Vandaag vertrekken we om 8 uur en rijden de hele ochtend. Met het verstrijken van de tijd komen we dichter bij de dasht-e-kavir woestijn en stijgt de temperatuur. We gebruiken de lunch in een fastfood restaurant direct aan de snelweg. Het is daar 43 graden. We eten een hamburger met frietjes.

We vervolgen de weg naar Kashan en bezoeken een historische huis en een tuin. Inmiddels is De temperatuur opgelopen tot – volgens zeggen – 50 graden 🙂

De Fin tuinen zijn eeuwen geleden aangelegd bij een natuurlijke waterbron. We krijgen wat uitleg van de gids en lopen zelf wat rond en gaan los met foto’s en de GoPro. De tuin is niet te vergelijken met De bloemenpracht die we kennen van een botanische tuin. De tuin is mooi aangelegd met groen en vijvers en er staan rijkelijk gedecoreerde gebouwen. De bomen in de tuin zijn meer dan 500 jaar oud en er staan ook vijgen-, granaatappel- en olijfbomen. Het is wel haast klus want Martha de lokale gids heeft besloten dat wij maar een klein uurtje de tijd hebben, een lekker kop thee in deze tuin zit er niet in. Ik voel mij een klein beetje een Japanner hihi. 


Onze bestemming voor vanavond is het dorp Abyaneh, nog een kleine twee uur rijden. Onderweg passeren we een van de twee (vermeende) nucleaire installaties van Iran. Er staan overal wachttorens en op kunstmatige heuvels is afweergeschut geplaatst. De gids verzoekt ons zeer dringend om geen foto’s te maken. Het is sowieso verboden om van politie en militaire zaken en douane foto’s te maken. Iets verderop maken we een fotostop bij een fort uit de tijd van de sassenieden. 

Abyaneh staat op de Werelderfgoedlijst. Het dorpje ligt aan de voet van de Karkas berg, er staan vooral roodlemen huizen. De mensen zijn nog gekleed in de traditionele kleding. We bezoeken het dorpje voor het eten. Het is lekker om samen ons tweeën op stap te zijn, langzaam wennen wij aan deze reis.
In het hotel wordt een lokale specialiteit chelo fesenjun geserveerd, dat is kip gekookt in walnootsaus geserveerd met rijst en kip.

Na het eten genieten we buiten op lounge banken van een kopje thee en een alcoholvrij biertje. Het is een mooie relaxte afsluiter van deze dag.

Geef een reactie

%d