Rondreis Iran, dag 8

Rondreis Iran, dag 8

Zaterdag 23 juli 
Vandaag een meer relaxte dag van 350km rijden. We vertrekken om 10 uur en gaan voor die tijd nog een keer het dorp in om foto’s te maken. Het is uitgestorven als we in alle vroegte er rondlopen, met ruim 25 graden ook een heerlijk temperatuurtje. als we terug lopen komen de oude vrouwen in klederdracht ons tegemoet.

Later vandaag zullen we de 50 graden weer bereiken als we met de lunch in Na’in zijn. Na’in ligt aan het begin van de weg door de dasht-e-kavir woestijn. We lunchen er en daarna brengen we een bezoek aan de Jameh Moskee.
De Jameh Moskee is gebouwd in de 10e en 11e eeuw. De moskee is niet gebouwd volgens de destijds gangbare regels en heeft slechts een minaret en een ondergrondse bidruimte. We krijgen wat uitleg over het watersysteem. 

Na het bezoek aan de moskee verkennen we de nabij gelegen ruïne van een oud kasteel. Ik word aangesproken door een Iranier die me kort wat uitleg gaf. Nadien heb ik hem een kleine fooi gegeven.

Dan is het tijd om het laatste stuk naar Aghda af te leggen. Aghda is een dorpje waar verder niets te doen is. De meeste reisgenoten slapen vandaag met zijn vieren op een kamer. Wij hebben een tweepersoons suite met balkon op de overdekte binnenplaats op de eerste verdieping. We klagen niet… :-).


Voor we gaan eten hebben we een paar uur tijd om te relaxen. Henri volgt de rondetijden van de kwalificatie van de grandprix van Hongarije live via de f1 app. FP3 was veelbelovend, in Q3 kwam Max jammer genoeg niet verder dan P4. benieuwd naar de race.

Ik ben ongeduldig en wil het dorpje in. Met pet, zonnebril, water en fototoestel gaan we op pad. Het dorpje is heel oud en bestaat voor een deel uit ingestorte lemen huizen. De sfeer is ontspannen en loom. Onderweg komen we voorbij een bakkerij. De bakker vraagt ons binnen en we kunnen een kijkje nemen terwijl hij brood bakt. We proeven iets van het kruiden mengsel dat hij op het brood doet. Erg leuk en we krijgen een brood van hem mee, super! 

Even verderop ontmoeten we wat groepsgenoten en proeven we van het versgebakken platbrood, heerlijk! Een voorbij komende vrouw laat ons haar mandje druiven zien en staat erop dat we ook wat trosjes nemen om te eten. Wat een onbaatzuchtige mensen die iraniers.

We lopen terug naar ons hotel om even een douche te nemen voor we aanschuiven voor het diner.

 We besluiten de dag met koffie op ons balkon en het bijwerken van de blog en bekijken van foto’s en video’s.

Dit was de eerste week Iran. Vanwege de mislukte coupe in Turkije hebben we de eerste dagen in Teheran gemist. We overwegen een dag verlenging in Teheran om toch voldoende van de stad te kunnen zien. Ook zijn de lange reisdagen ons wat tegen gevallen. Dat wordt echter beter in de komende dagen. De sfeer is prettig en ontspannen, De mensen zijn open en aardig en de groep is gezellig. Tot slot moet het mooiste van Iran nog komen. 
We verheugen ons erop.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: