Rondreis Iran, dag 9

Rondreis Iran, dag 9

Zondag 24 juli 2016

Week twee, dag negen, op naar Yazd! Een van de parels van Iran. Het is een rit van maar 100 km, volgens Ton onze reisleider zullen wij in totaal 4500 km gaan reizen. Dat is voor mijn gevoel niet zo extreem veel zulke afstanden reizen wij ook als wij een autorondreis doen.

Halverwege maken we een tussenstop in Meybod, een oud lemen stadje. We bezoeken het Narin kasteel. Op het dak van het kasteel hebben we een mooi overzicht over het stadje. Het kasteel is een van de oudste lemen gebouwen in Iran.
Vlak bij bekijken we een yakh dan, dat is een hal waarin in vroeger tijden in de zomer ijs werd bewaard. Voor het gebouwd werd in de winter in twee bassins ijs gemaakt dat in stukken werd opgeslagen in de ijshal. Tegenwoordig heeft iedereen natuurlijk een koelkast.
Aan de andere kant van de weg is een caravanserai. Een caravanserai is een rustpost op de zijderoute die zo’n 500 jaar geleden is gebouwd. Er is ook hier een ab anbar, een waterreservoir met koelsysteem voor drinkwater. Ernaast is een wisselstation voor de paarden, dat niet geopend was. Snel verder naar Yazd.

Yazd is een goed onderhouden en gerestaureerde lemen stad met veel bezienswaardigheden. Na het inchecken laten we ons leiden door drie meiden uit de groep en gaan met de taxi naar een restaurant om samen te eten. Een mooie ambiance, goed eten en lekkere drankjes, ik heb een zoet drankje met witte basilicum zaadjes. Een vlotte jongen die wat vrouwelijke trekjes heeft zette een Belgisch en Nederlands vaandeltje voor onze bank. Wij kunnen niet met hem over zijn eventuele geaardheid praten omdat homo’s in Iran niet worden geaccepteerd, helaas.
Na het eten gaan we op verkenning door de stad. Onverstandig in deze hitte, de meeste winkels zijn dan ook gesloten en gaan pas in de namiddag weer open. Ik moet nu ook echt rustig aan doen hoe moeilijk dat ook is voor mij. We worden loom van de hitte. We bekijken het Amir Chakhmaq Complex, dat heeft een mooie facade. En vervolgens de oude Jame moskee, Masjed-e-Jameh. Daarna besluiten we terug te gaan naar het hotel en kopen koekjes en een watermeloen voor vanavond en gaan op de binnenplaats lekker relaxen en aan de thee.
Op het dak van het hotel hebben we een mooi overzicht over de stad en zien de minaretten en koepels van de moskeeën en de bagdirs van de huizen. Veel van de huizen werden vroeger gebouwd met een systeem voor luchtkoeling met behulp van een toren (bagdir) die aan twee of meer zijden wind kan opvangen die dag door het huis geleid wordt.

Helaas de zonsondergang net gemist, morgen een nieuwe poging.

Nu lekker aan de watermeloen en koekjes met koffie 🙂 Het is goed toeven hoewel Te temperatuur nog altijd 36 graden is.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: