Rondreis Iran, dag 15 

Rondreis Iran, dag 15 

Zaterdag 30 juli 2016

Vandaag een relaxt dagje Shiraz. In Iran is het weekend op donderdag en vrijdag en vandaag een extra lang weekend in verband met de sterfdag van de zesde imam. Veel winkels, de bazaar en alle musea zijn deze zaterdag dicht.

Vanochtend wel de Aramgah-e Shah-e cheragh, Het mausoleum van een van de broers van imam Reza, bezocht. Het grafmonument staat in een enorm moskee complex dat aan de binnenzijde volledig is versierd met spiegel mozaïek. We krijgen uitleg van een vrijwillige gids. Tijdens het wekelijkse vrijdaggebed om 12 uur bidden hier zo’n 25.000 mannen en vrouwen. Als Henri vraagt naar de onderwerpen van het vrijdaggebed vertelt de gids dat het vooral over het geloof gaat en steekt vervolgens een verhaal af over hoe Iraniërs naar de rest van de wereld kijken. Dat het niet de mensen maar regimes zijn die kwaad doen. En dat Amerika en Israël de leiding hebben in de hetze tegen het land. We stellen verder maar geen vragen meer 🙂

Na het bezoek krijgen we nog een drankje aangeboden en nemen een folder mee met een boodschap van ayatollah Ali Khamenei gericht tot de jeugd in het westen na de aanslagen in Parijs in 2015. Hij roept ons op om op een gepaste en eervolle manier om te gaan met de moslim wereld.

De volgende stop is de bekende Nasir-al-Molk Moskee. Een groot contrast met het mausoleum. Deze moskee heeft een intieme serene uitstraling. In tegenstelling tot de meeste andere moskeeën heeft deze vooral roze tegels. Het mooiste is de zaal met glas-in-lood ramen. Elke reisgids over Iran toont wel een foto van het licht in deze zaal.

Daarna op een rustig tempo de stad verkend. Bij Madraseh-ye Kahn een Koranschool was het erg druk. Veel politie en bewaking. Er werd een herdenkingsdienst gehouden vanwege de moord op de zesde imam, Jafar Sadegh, in 765. We mochten naar binnen, De rugzak van Henri werd nog wel gecontroleerd. De binnenplaats was afgeladen vol en een imam was aan het bidden. De menigte leek wel in trance en barstte in tranen uit terwijl de Imam sprak.

We wandelen verder langs het Karim Khan fort midden in de stad en gaan lunchen bij het luxe vijf sterren hotel Zandiyeh. We blijven natuurlijk Hollanders en dus maken we gebruik van het buffet. Evengoed heerlijk soep, brood, een uitgebreid assortiment salades en lekkere zoetigheden.

Tijd om even te relaxen op de kamer. Aan het begin van de avond gaan we weer op pad. We gaan met de voetgangersbrug over de rivier. Helaas staat de rivier droog, geen idee hoe lang al en of dit ook een seizoenrivier is. Het ziet er troosteloos uit. Aan de overkant staat de Imamzadeh-ye Ali Ebn-e Hanze. Dit mousoleum heeft ook een met spiegels ingelegde binnenkant.

We vervolgen de weg richting de stadspoort Darvazeh-ye Quran. Het ligt aan een zeer drukke rotonde en was vroeger de ingang naar de stad. Nu is het mooi aangelegd voetgangersgebied en park. Het is er gezellig druk met families, flanerende mannen en vrouwen. Er wordt door mensen waterpijp gerookt. Heerlijk mensen kijken en vooral bekeken worden. Er zijn veel hippe en goedgeklede Iraniërs hier. Opvallend is dat een aantal mannen zien met hun neus in het verband. Naar verluid is een cosmetische neusoperatie hier hot. Hopelijk kunnen we dat nog op de foto zetten.

Lekker relaxt mensen kijken en daarna drankje gedaan op een super mooie plek met uitzicht over de stad. Onderweg terug naar het hotel een hamburger gegeten. Een geslaagde dag, blij dat we kunnen douchen en thee drinken op onze kamer.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: