Rondreis Iran, dag 16

Rondreis Iran, dag 16

Zondag 31 juli 2016

Vandaag bezoeken wij één van de hoogtepunten van deze reis; het oude Perzië.

Persepolis

Dit is een stuk geschiedenis vergelijkbaar zoals de piramide van Egypte.

Persepolis is vanaf 520 voor Christus in de 150 jaar van haar bestaan gebouwd. De stad maakte onderdeel uit van het Achemedische rijk, het eerste Perzische rijk. Het ceremoniële complex werd vooral met No Ruz, het Zoroastrische nieuw jaar gebruikt. Er zijn nog veel overblijfselen te zien. Dit ondanks dat de stad tijdens het bezoek van Alexander de Grote in 330 voor Christus tot de grond toe is afgebrand. Absoluut fantastisch zijn de reliëfafbeeldingen op de muren van het Apadana paleis. Helaas is er vrijwel geen schaduw en is de hitte om 10:00 uur al intens. We struinen wat in een souvenirshop en kopen een beeldje voor op ons dressoir.


Er zijn twee rotsgraven in Persepolis. Een daarvan bekijken we. Hier is ook weer een Zoroastrisch symbool van een Fravashi (beschermengel) te zien. Even verderop bezoeken we nog drie oudere graven bij Naqsh-e Rostam. Hier is ook een wat vreemd aandoend gebouw waarvan de functie niet eenduidig is vastgesteld.


Onderweg komen we ondermeer langs rijstvelden, verbazingwekkend dat men met de zomerse droogte hier toch rijst weet te verbouwen.

De laatste stop zijn de overblijfselen van de stad Pasargadae. Hier staat ook het grafmonument van Cyrus, stichter van de stad.


Terug in het hotel relaxen we wat en gaan in de avond nog even een kijkje nemen in de bazaar van Shiraz. Onderweg kopen wij een brood bij de bakker, deze bakt elke avond verse brood, het rolt zo de band af. Erg smakelijk.

De Vakil bazaar begint vlak bij ons hotel en is meer dan een kilometer lang met daar omheen diverse andere bazaars en winkels, een wirwar van straatjes en steegjes. Het is enorm druk en soms persen we ons door de menigte.

 

Een lokale  man sprak ons aan, dat gebeurt veel in Iran, meestal zijn ze nieuwsgierig naar ons of ze willen hun Engels oefenen. Deze man wilden ook zijn Engels oefenen, het gesprek was in het begin leuk, het ging over zijn land en over Nederland. Maar hij ging ons later op de bazaar volgen, dat voelde niet prettig. Hij was een soort van schaduw van ons, hij bleef dezelfde vragen stellen. Maar toen ik wat persoonlijke vragen aan hem ging stellen vond hij het ook niet meer leuk en droop hij af.

Elke stad heeft een bazaar, vaak met dezelfde producten maar toch met zijn eigen sfeer. Dat geldt ook voor Shiraz, wij hebben genoten van deze stad.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: