Rondreis Iran, dag 17

Rondreis Iran, dag 17

Maandag 1 augustus 2016

Vandaag staat er een bergrit op het programma. We reizen via de waterval van Margoon naar Yasuj.

Iraniers picknicken graag met de hele familie in de schaduw buiten. In de vrije natuur maar vooral ook in aangelegde parken. Elk dorpje heeft ten minste een park, soms meerdere. Ook groenstroken langs (snel)wegen worden benut. Ze nemen hun hele hebben en houden mee, soms een tent maar zeker kleden, eten en drinken en een bbq of gaspit.

In Iran wonen veel verschillende bevolkingsgroepen. De meeste daarvan zijn regionaal gelokaliseerd en hebben we tijdens de reis gezien: Perzen, Azari, Koerden, Arabieren, Lor, Turkmenen en Baluchies. Ze zijn te herkennen aan hun gezichtskenmerken en vooral hun kleding. Onderweg maken we in een dorpje waar veel Lor wonen een korte wandeling en koffiestop in een park. Het is er vanwege de hoogte relatief koel.

Naast parken vind je in elk dorpje of stad portretten van de religieuze leiders. Ook vind je overal portretten van de martelaren van gesneuvelde mannen en jongens die hebben gevochten in de Iran – Irak oorlog.

Onderweg langs de prachtige slingerwegen en vergezichten zien we appelbomen, bijenkorven en een enkele vis kweekvijver.

Aangekomen bij de waterval blijkt dat de bus niet verder mag en dat we een paar kilometer moeten lopen. Ik ga wel lopen maar Henri besluit om met de auto met open laadbak mee te rijden.Want volgens hem is het te warm, pff… Wat een mietje.

Het bleek erg druk te zijn en hij moest alsnog een eind lopen omdat het verkeer op de smalle weg muurvast stond, hihi.

De weg naar de waterval is een grote picknick plaats. Mensen uit Shiraz en het warmere zuiden zoeken hier verkoeling. Aangekomen bij de waterval is van rustig genieten geen sprake, iedereen klautert tot aan het water en je kan zelfs met een rubberbootje een kort stukje varen. Gekkenhuis! Op de terugweg eten we koekjes en fruit.

Ondertussen betrekt de lucht en begint het licht te druppen. Gaan we het meemaken dat het in Iran regent? Lang hoeven we niet op antwoord te wachten. Het wordt een flinke bui. We schuilen bij een winkeltje. Het dak bestaat uit rieten matten en dat houdt ons hier droog. Als Het iets minder wordt lopen we snel door. De bui is echter nog lang niet over. We schuilen opnieuw bij een tent op een grasveld. Hier wachten we tot de regen stopt. We raken in gesprek met de mannen daar. Een ervan is dienstplichtig militair en een ander is landbouw ingenieur. We krijgen thee aangeboden. De ingenieur laat een foto van het Nederlandse regeringstoestel zien en hij met anderen en de minister van economische zaken Henk Kamp. Henri wordt weer herkend als Arjen Robben. Een van de jongens wil ons wel met zijn auto naar de bus brengen. We slaan dat niet af. Bij De bus aangekomen geven we hem maar wat fooi en bedanken hem hartelijk. Dat was een mooi avontuur :-).

We rijden vervolgens door naar ons hotel in Yasuj. Het hotel ligt op een heuvel aan de rivier met mooi uitzicht over de stad en de bergen op de achtergrond. In tegenstelling tot de meeste rivieren staat hier wel water omdat Yasuj vrij hoog in de bergen ligt. Tijdens het avondeten worden live tv opnamen gemaakt voor het hotel.

1 REACTIE

comments user
Bert

Mooie foto Hans-Erik, haha. Leuk om de reis eens vanuit andere ogen te beleven!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: