Rondreis Iran, dag 19

Rondreis Iran, dag 19

Woensdag 3 augustus 2016

Vandaag een dag Isfahan met twee groepsgenoten, Bert en Evelien. Na het ontbijt met de taxi naar de Jame moskee. We hebben onderhandeld over de prijs en misschien zet de chauffeur ons daarom wel af op een plek waar we nog een stuk moeten lopen :-). Een groot complex waar we de tijd voor nemen zodat ieder van ons op zijn manier de moskee kan bekijken. Het is met 35 graden Iets minder warm dan de afgelopen week in het zuiden. Of zou het ook wennen die warmte…

Na het bezoek met de taxi terug naar het imam plein en het Ali Qapu paleis bekijken. Dit staat deels in de stijgers maar is daarom niet minder mooi. De muziek kamer is bijzonder en het grote terras met zwembad biedt super mooi uitzicht over het plein.

Ik zeg, tijd voor een drankje! We doen een thee en muffins op de leuk ingerichte binnenplaats.

En dan door naar de Iman-moskee. Ook deze ligt direct aan het plein. Nog geen last van moskee moeheid 🙂

Alle bezienswaardigheden gaan om half een dicht dus wij hebben tijd om te lunchen. Een sfeervol terras in de schaduw, dat willen we. Een oudere man wil ons wel naar het Abassi hotel begeleiden. Helaas er is daar wel een mooie grote binnenplaats maar geen schaduw. We hebben wat moeite de man kwijt te raken en besluiten een broodje falafel te eten. Daarna relaxen in het park. Bert en Henri hebben een stroef gesprek met twee jongens die ons aanspreken nadat ze eerst al eens langs ons zijn gelopen. Met een vertaalapp op hun mobiel begrijpen we elkaar toch niet echt :-). De truuk om mensen af te wimpelen blijkt simpel, gewoon een hand geven en bedanken. Om drie uur gaat alles weer open en gaan we weer op pad. Het is even zoeken naar het 16e eeuwse Chehel Sotun paleis. Onderweg komen we een sapbar tegen en nemen verse meloen- en wortelsap, heerlijk! Het paleis heeft een mooie grote Perzische tuin met vijvers en groen. Het interieur is gaaf met fresco’s van veldslagen en het leven aan het hof van de shah.

Voor vandaag staat nog een laatste bijzondere moskee op het programma, de Sheikh Lotfollah moskee. Deze heeft in tegenstelling tot de anderen geen binnenplaats en minaretten. waarschijnlijk omdat de moskee alleen bedoeld was voor de vrouwen van de shah. Het licht in de koepel is echter speels genieten.

Op de bazaar gaan we op souvenir jacht en drinken espresso bij een klein tentje dat gerund wordt door een jong echtpaar. Natuurlijk even op de foto.

Snel met de taxi naar de Si-o-Seh Pol brug voor de zonsondergang. Na een tijdje gaat de verlichting van de brug aan. Sfeervol decor om even van te genieten voor we gaan eten.
Voor het eten gaan we terug naar het Abassi hotel. Het is gezellig druk op het terras met diverse restaurant terrassen. We eten lamskoteletten, eens wat anders dan kebab. Het is natuurlijk wel wat duurder, 1,3 miljoen rial voor ons beide (dat is ongeveer 34 euro), meestal hebben we voor ongeveer een derde daarvan gegeten. Om de avond af te sluiten nemen we een muntthee. Jammer dat ze in Iran dan muntblaadjes in de gewone thee doen :-). We raken kort in gesprek met een Amerikaanse die ook een Iraans paspoort heeft, ingewikkelde combinatie kunnen we ons voorstellen.

Op de weg terug naar het hotel steken we de straat over tussen de rijdende auto’s en motoren door. We horen een man met kinderwagen achter ons in het Nederlands zeggen dat we wel veilig moeten oversteken :-). Beetje lastig als men zich van zebrapaden niks lijkt aan te trekken.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: