Keep pushing.

Keep pushing.

Zaterdag, 27 augustus 2016

De wekker gaat om 05.00, ik heb goed geslapen. Henri heeft een mindere nacht gehad, typische gevalletje van één wijntje teveel hihi.

De laatste spullen worden ingepakt, brood is gesmeerd, om 05.45 rijden wij weg vanaf ons huis. De reis verloopt voorspoedig, het is rustig op de weg. Maar de auto’s die er rijden, zijn wel veelal F1 fans. Te herkennen aan oranje of aan racekleding van de verschillende raceteams. Dat blijkt wel als wij na twee uur rijden een koffie/wc-stop maken. Een mooie verzameling van racefans.

Om 8.45 komen wij aan bij de afslag naar het circuit, de auto’s staan al op de snelweg. Het is mega druk, heel Nederland lijkt wel naar België te zijn gekomen. Voor velen zal het de eerste keer zijn dat ze een Formule 1 race zullen gaan zien. Het zou in totaal drie uur gaan duren voordat wij aan de baan konden gaan zitten. Want het circuit van Spa Francorchamps ligt in een dal en is nooit aangelegd met als doel om een Formule 1 circuit te gaan worden. Het is zo gegroeid van een stratencircuit tot uiteindelijk bestaande F1 racecircuit, helaas is de infrastructuur niet echt aangepast. Zo telt het circuit maar drie ingangen en met mensenmassa van meer dan 100.000 bezoekers, geeft het megawachtrijen en door verhoogde terreurdreiging in België moesten alle tassen worden gecontroleerd. Gelukkig stelde dat niet zoveel voor, want wij Nederlanders kunnen echt veel meenemen: stoelen, koelboxen, parasols, tassen vol drank en eten en ik heb zelfs een diepvrieskist naar binnen zien gaan. Die was niet gevuld met cola😂😂.

Door onze late binnenkomst hebben wij de derde laatste training gemist. Heel toevallig hadden meer mensen deze training gemist waaronder Max Verstappen zelf, zijn versnellingsbak gaf wat problemen. Hierdoor kon hij niet starten of was het misschien wel tactiek.

Wij zitten langs de baan met in de verte uitzicht op een groot tv-scherm, de sfeer is goed. De toeschouwers zijn allemaal in het oranje gekleed afgewisseld met de kleding van Red Bull.  De temperatuur doet zijn werk en tikt makkelijk de 30 graden aan. Gelukkig hebben wij onze paraplu van Red Bull (in Spanje gekocht vier jaar geleden tijdens de Formule 1 race) meegenomen, hij doet goed zijn werk en zorgt voor verkoeling  Om 14.00 is de start van de kwalificatie, hier draait het om. Gelukkig kan Max wel starten, de problemen met zijn versnellingsbak zijn verholpen. Hij komt de verschillende sessies goed door en kan zich als 2e kwalificeren. Bam, P2!!! Zijn beste kwalificatie ooit en verbreekt het oude Nederland record.

Max z’n motto: Keep pushing heeft gewerkt!

Na de kwalificatie verlaten wij het circuit, wij kunnen relatief snel het circuit verlaten via een binnendoor weggetje richting Duitsland. Wij hebben een hotel geboekt in Aachen, dat ligt ongeveer 60 km vanaf Spa Francorchamps. Alle slaapplekken rondom het circuit waren allemaal volgeboekt of extreem duur (1000 a 1500 euro voor dit weekend. In Aachen hebben wij een leuk hotel gevonden, na een douche lopen wij de stad in. Hier lijkt het ook een Nederlands invasie, overal zie F1 shirts en hoor Nederlands praten. Wij gaan op één van de vele terrassen zitten. Het is broeierig dus tijd voor een wit biertje, lekker hoor. We besluiten om hier ook wat te gaan eten, ik kies voor een biefstuk en Henri besluit een vleesgerecht met zuurkool te kiezen. Het smaakt ons prima, op een andere terras drinken wij koffie en ik kan de verleiding niet weerstaan wanneer mijn ogen de dessertkaart ziet. Ik kies een dessert met kersen, het smaakt mij prima hihi. Wij lopen terug naar het hotel en besluiten om vroeg te gaan slapen want onze wekker gaat morgen om 0500 weer.

Zondag, 28 augustus 2016

Wij rijden om 05.45 weg uit het Aachen, we hebben beiden goed geslapen en zijn onderweg naar het circuit. Onderweg zien wij veelal Nederlands auto’s rijden, Henri dacht nog wel dat wij extreem vroeg zouden zijn, maar dat blijkt tegen te vallen. Rond 06.45 komen wij aan bij de afslag naar het circuit, het is hier iets rustiger dan gisteren. Wij parkeren onze auto in van de vele weilanden die bij het circuit ingericht zijn als parkeerplaatsen, het blijkt dat er veel Nederlanders zijn die alleen een kaartje voor de zondag hebben gekocht. De sfeer is uitgelaten, iedereen heeft er zin in ondanks dat het pas 7 uur in de ochtend is. Wij lopen in een grote optocht naar de ingang, daar staan al vele honderden Nederlanders te wachten om naar binnen te mogen gaan. Ik had al zo iets verwacht maar Henri is echt verbaasd. Blijkbaar hadden wij nog een uur eerder weg gemoeten, wij staan ongeveer een uur in de rij. Blijkbaar had het Belgische leger deze drukte op dit moment ook nog niet verwacht want zij laten een Belgische legertruck door de mensenmassa heen rijden om zo bij de ingang hun controlepost op te zetten. Als ik kwade bedoeling had gehad dan had ik in deze ongecontroleerde mensenmassa al een bom af kunnen laten gaan. Gelukkig gaat het allemaal goed, waarschijnlijk zijn de terroristen ook fan van Max😀.

Na de controlepost lopen wij snel door, wij vinden al een plek in de bochten Fagnes en Pouchon met uitzicht op een tv-scherm. Ondanks dat helling erg stijl kunnen wij op een redelijk plat stukje goed zitten, waarschijnlijk hebben onze voorgangers dit stukje uitgraven, onze dank is groot. Zo eerst maar even ontbijten, want dat hebben wij door onze vroege vertrek niet kunnen doen. Het smaakt ons prima, wij zien in de ochtend de race’s van GP3 en GP2 en de Porsche Supercup. Het is leuk om te kijken maar omdat wij het niet volgen, is het lastig om de race te ervaren.  Ondertussen komen er nog steeds bezoekers bij, wat een mensenmassa. Een tochtje naar de wc duurt al gauw een half uurtje, maar de sfeer is prima, want zou Max voor zijn tweede zege kunnen gaan. Ik denk zelf van niet, want de Mercedes zijn te sterk maar je weet het maar nooit.

Om 12.30 is de rijders-parade, alle F1 rijders komen langs rijden in klassiekers, ook Max komt langs rijden. Max besluit om twee keer te gaan stoppen langs de tribunes, de mensen worden gek. Hij gooit een stapel petten in het publiek, hij geeft interviews. Je hoort de mensen reageren als hij praat, het oranje legioen reageert enthousiast. Mooi om te zien, er wordt zelfs een oranje rookbom afgestoken. De helikopter die de tv-opnames verzorgt zoomt in op het publiek. We kunnen tijdens de race luisteren naar het commentaar van Olav Mol, want zijn radiostation: Grandprixradio.nl heeft het recht gekregen om het hele weekend uit te mogen zenden op een lokale FM frequentie.

Om 14.00 begint de race, iedereen is gespannen, misschien al licht dromend over hoe ons volkslied hier zou kunnen gaan klinken. Maar wij worden al gauw wakker geschud, Max kan tijdens zijn start zijn nummer 2 positie niet vasthouden, hij probeert de corrigeren door in de eerste bocht zijn auto voor de Ferrari auto’s te positioneren maar helaas levert het Max een gebroken voorvleugel op. Dat is een flinke tegenvaller voor hem maar ook voor ons als toeschouwers, de race gaat door. Hij komt snel binnen en zijn auto krijgt een nieuwe neus en banden. De megacrash van Kevin Magnussen zorgt voor lichte onrust onder ons als toeschouwers, want het ziet er heftig uit. Gelukkig kan hij zelf uitstappen, maar door zijn crash wordt de race stil gelegd want de baan moet worden hersteld. Helaas kan Max niet optimaal profiteren van deze situatie, hij blijft in de achterhoede. De race wordt weer hervat en Max blijft vechten voor zijn 10e plek, door flink te racen met Vettel en Raikkonen. Ik hoor via het radioverslag van Olav Mol dat Raikkonen flink op Max loopt te schelden. Max finisht helaas als 11e en Rosberg wint de Grote Prijs van België. Gelukkig komt Max z’n teammaat Ricciardo als tweede over de finish, Hamilton maakt het podium compleet. Voor Hamilton is het een knappe prestatie omdat hij van de laatste startrij is vertrokken.

Enigszins teleurgesteld verlaten wij het circuit, want hoe mooi had het kunnen zijn dat Max hier een mooie race had neergezet. Wij komen rond 16.45 bij onze auto aan, helaas zouden wij hier ook de komende drie uur blijven staan. Alle wegen rondom het circuit zitten potdicht, wij zien geen politie of verkeersregelaars die het autoverkeer doseert. Natuurlijk is het te verwachten dat wij zouden moeten wachten want de toestroom van 50.000 a 70.000 Nederlanders en de overige bezoekers moeten geleidelijk gaan oplossen. Dus ik ga lekker liggen in het gras, val wat in slaap en lees een nieuw boek van Max. Het is wel bijzonder: Max is nu 18 jaar en heeft nu al een biografie gekregen. Maar na 2,5 uur worden de Nederlanders die op de parkeerplaats staan te wachten ongeduldig en gaan claxonneren, het klinkt indrukwekkend hihi. Ondertussen zijn alle eettentjes gesloten en wij kunnen geen gebruik maken van het toilet, het wordt nu wel vervelend. Maar dan gaan er langzaam meer auto’s rijden maar dat is wel een weiland naast ons. Wij staan nog steeds vast maar dan is het iemand zat en haalt een aantal paaltjes met prikkeldraad weg. Zo ontstaan er een doorgang van ons weiland naar het weiland met een aantal uitgangen naar de hoofdweg. Wij maken ook gebruik van deze route, eindelijk kunnen wij naar huis.

We kunnen Spa achter ons laten en rijden naar huis, wij stoppen bij een tankstation in Nederland voor een hapje en kop koffie. Het blijft fascinerend hoe Nederlanders om gaan met hun toppers: Ik stap de auto uit bij het tankstation en wordt begroet door een Nederlander.

Nou, dat shirt van Red Bull kun je wel uitdoen!

Nee, natuurlijk doe ik het shirt niet uit, want Max heeft vandaag niet slecht gereden. Een F1-race hangt van zoveel factoren af en als je regelmatig kijkt dan zie je bepaalde verbanden ontstaan. Max is een fantastische rijder maar hij is ook nog zo jong en zit pas sinds mei in deze auto. Hij rijdt erg aanvallend en dat is voor gevestigde orde soms even slikken. Max komt er wel, maar laten wij hem ook even de tijd geven.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: