Roadtrip Zeeland, dag 1

Roadtrip Zeeland, dag 1

28 september 2021        

Onze eerste vakantiedag in Zeeland zit er op; het was een topdag: samen met Martijn na 2 jaar op stap. De omgeving verkennen, gelukkig kan het eindelijk weer. Onze grote vakantie is eindelijk begonnen, ik ben er wel aan toe. De afgelopen maanden liep ik een beetje op mijn tandvlees, ik was erg negatief en kon mij moeilijk focussen op mijn werk en privé was ik niet altijd gezellig.

De laatste twee jaren ben ik alleen maar bezig geweest met het behalen van mijn HBO diploma, gelukkig heb ik dat vorig jaar met succes kunnen afronden maar snel daarna hebben wij ons nieuwe huis gekocht en kon vorig jaar augustus het klussen beginnen. Helaas liep de verbouwing op een aantal fronten helemaal fout, ik zou jullie alle details besparen maar voor een control-freak zoals ik ben was het vaak afzien. Met onze badkamer zijn ze sinds maart bezig en nog steeds is alles nog niet juist geplaatst, om gek van te worden. Op mijn werk gaat het sinds december 2020 wat minder en moeten wij als team harder werken omdat er een collega langdurig is uitgevallen. Een spontane vrije dag zit er niet meer in. Gelukkig kan iedereen in mijn team wel met vakantie doordat er collega’s uit andere winkels komen invallen. Super bedankt collega’s.

Maar nu terug naar onze vakantie in Zeeland, het was lastig kiezen naar welke bestemming wij zouden gaan. Maar het afgelopen 1,5 jaar zijn er verschillende bestemmingen geannuleerd door Covid-19: zo zouden wij naar Brazilië gaan, dat werd omgeboekt naar Griekenland en stedentrip naar Boedapest, dit werd vervolgens weer omgeboekt naar Madeira. Maar uiteindelijk gingen wij door de negatieve reisadviezen helemaal niet meer op vakantie. Toen wij weer een vakantie moesten gaan boeken wilden wij wat zekerheid. De zekerheid krijg je alleen als je een vakantie boekt in eigen land en de provincie Zeeland kennen wij beiden niet echt. Ik ben als puber alleen met de trein naar een camping in Zeeland gereisd omdat daar een jeugdvriend met zijn ouders op een camping stond en ik een dagje op bezoek kwam. Het was toen een “wereldreis” met verschillende overstapmomenten. Helaas kan ik mij niets meer van Zeeland heugen dus de hoogste tijd voor een nieuwe reis.

Gisteren zijn wij vertrokken naar Zeeland, wij hebben gekozen voor een huisje van Center Parcs in Port Zelande, de reis verliep voorspoedig en vooraf hadden wij ons al digitaal ingecheckt. Het huisje staat aan het water en geeft een mooi uitzicht op de haven. Het huisje valt ons wat tegen maar het kan ook zijn dat wij verwend zijn hihi.

We hebben lekker geslapen en na een goed ontbijt, zijn wij vertrokken met de auto, de eerste stop is het watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Zoals velen van jullie weten heeft er 1953 een grote ramp in Zeeland plaatsgevonden, grote delen van de provincie ondergelopen met zeewater doordat er tijdens een heftige storm de dijken zijn doorgebroken. In Ouwerkerk is het laatste gat in de dijken gedicht door grote betonnen blokken genaamd caissons te plaatsen.

Deze betonnen caissons zijn pas 9 maanden nadat de watersnoodramp had plaatsgevonden geplaatst, in sommige dorpen ging het zeewater door eb en vloed 2x per dag door de huizen heen. Een verschrikkelijk beeld moet dat zijn geweest en sommige families verloren tijdens deze ramp meer dan 20 familieleden. Door de aanleg van dijken zijn de vier caissons overbodig en sinds 2001 worden de caissons gebruikt door het watersnoodmuseum om het verhaal te vertellen van de watersnoodramp. Vanuit de lucht zijn de vier caissons goed te zien en gelukkig heb ik sinds kort een nieuwe drone dus die kon ik mooi uittesten. zie onderstaande video.

We hebben zin in wat eten en besloten na het museum om door te rijden naar Zierikzee, het is een kort ritje en Martijn rijdt lekker door maar neemt wel nog even de tijd om te stoppen bij een uitkijkpunt waar je in de verte de Zeelandbrug kunt zien.

In Zierikzee aangekomen parkeren wij gauw de auto en lopen de stad in, het voelt prettig aan. Het stadje neemt ons mee terug in de tijd en je gaat terug denken aan 1953 hoe hoog het water in deze stad zou hebben gestaan. We lopen langs wat kerken maar onze zin naar eten zorgt ervoor dat wij deze nog niet gaan bezoeken. We komen uit op Havenplein en gaan lekker op het terras zitten en bestellen een lekkere lunch. We genieten, de zon schijnt en er waait een frisse wind. Met een volle maag gaan wij de stad verkennen, op internet vinden wij een stadswandeling en zoals altijd navigeert Martijn ons door de stad. De wandeling zou bijna 5 km gaan duren en voert langs allemaal historisch gebouwen door de stad zoals molens, kerken, haven. Prachtig om te zien en onze vakantie is goed begonnen. Vol van indrukken rijden wij terug naar Port Zelande, terug in ons huisje pakken wij onze zwemspullen. Lekker even zwemmen in het zwembad, beiden voelen wij ons kleine kinderen wanneer wij de glijbanen nemen. Lekker plonsen in het water. Een mooie afsluiter van onze eerste dag in Zeeland.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: