Roadtrip Zeeland, dag 2

Roadtrip Zeeland, dag 2

Woensdag 29 september 2021

Vandaag starten wij wat langzamer op.. eerst lekker ontbijten met een eitje erbij. Maar om 10.30 rijden wij alsnog weg, onze eerste stop is de kerktoren genaamd: Plompetoren. Zeeland heeft veel N-wegen en dat is als toerist erg prettig, je kunt op een makkelijke manier de omgeving zien. Om bij de Plompetoren te komen, moet je via allerlei smalle weggetjes rijden. Prachtig om te doen en in de verte zien wij de Plompetoren al verschijnen. Deze toren is het enige overblijfsel van het dorp Koudekerke, dit dorp is honderden jaren geleden langzaam opgeslokt door de Oosterschelde. De toren is open en wij gaan gauw naar boven toe. Het is smal en de stenen trap geeft niet veel houvast maar het uitzicht bovenop de toren is fantastisch. Je ziet in de Oosterschelde en in de verte varen verschillende vissersboten maar ook zien wij de Oosterscheldekering. Tijdens de terugweg komen wij een groepje jongeren tegen, blijkbaar hebben zij een excursie. Het is even lastig passeren in de toren, maar gelukkig geven wij elkaar de ruimte en kunnen wij afdalen naar beneden. We stappen de auto in en rijden door naar onze volgende stop: Westenschouwen.

Bij aankomst in het dorpje Westenschouwen zien wij voor het eerst strandtenten en voelen wij een beetje de sfeer van de toeristen die hier in de zomer komen. Met een stevige klim via een stenen trap bereiken wij het strand, het waait flink maar gelukkig is het droog. Het schijnt in de rest van Nederland flink te spoken maar hier valt het gelukkig mee. Martijn en ik wandelen langs de zee, een gedeelte van een zandplaat komt door eb steeds meer droog te liggen. Wij lopen deze zandplaat op en ik speel wat met de meeuwen. Na het strand lopen wij via een bospad naar onze auto, Het is echt genieten! Aansluitend nemen wij een lunch bij een van strandtenten, je merkt dat het personeel moeite heeft met het handhaven van de Corona Checkapp. Het maakt voor ons niet zoveel uit, wij zijn voorbereid.

De lunch was lekker en wij rijden door via de N57 over de Oosterscheldekering. De Oosterscheldekering blijft iets bijzonder om te zien, iets surrealistisch in mijn ogen. Ik weet als kind nog goed de opening in 1986 door Koningin Beatrix, deze dam moest ervoor gaan zorgen dat Zeeland veilig zou zijn tegen het water. De huidige situatie is dat deze waterkering zijn werk goed doet. Wij kiezen ervoor om geen bezoek te brengen aan het naastgelegen Neeltje Jans, wellicht doen wij dat later deze week. Wij vervolgen de weg over de Oosterscheldekering en komen aan op Walcheren, de weg voert ons naar het stadje Veere. Over de weg gesproken deze is prachtig, de bomen en struiken zijn dichtbegroeid en vormen een natuurlijke groene muur langs de weg. Aangekomen in Veere ervaren wij hoe Zeeland omgaat met haar toeristen. Je kunt je auto net buiten de stad parkeren weliswaar tegen betaling, is aan de hoge kant 3,40 per uur maar alle parkeerplaatsen zijn voorzien van wc’s en zijn op loopafstand van het historisch centrum.

Veere ademt oude historie, overal zie je oude gebouwen zoals het stadhuis, de Campveerse toren aan de haven, de Grote kerk. Ook het winkeltje genaamd Oma’s snoepwinkel ademt de oude historie door verschillende oudhollands snoep te verkopen. Wij lopen lekker door het stadje en zien alle historisch gebouwen vanaf de buitenkant maar bij het snoepwinkeltje gaan wij wel naar binnen. Met een goed gevuld tasje met oudhollands snoepgoed verlaten wij Veere.

Onze laatste stop voor vandaag is Domburg, het dorp ken ik zelf van horen zeggen als badplaats en dat blijkt ook helemaal te kloppen. Wij parkeren de auto snel en lopen het dorp in, overal zien wij briefjes aangeplakt op de huizen met de tekst: vakantiehuis te huur. Het voelt allemaal super toeristisch aan en dat gevoel wordt bij aankomst op het strand alleen maar versterkt door de aanwezigheid van een strandwacht en twee grote strandtenten. Het weer wordt wat guur en de wolken geven donkere kleuren aan, maar het blijft nog wel droog. Op het strand staat een schommel en Martijn neemt als eerste plaats en ik volg al snel en samen kijken wij naar de zee met zijn grote schuimkoppen. Domburg staat ook bekend om haar bijzonder licht, zo hebben er verschillende kunstenaar zoals Mondriaan hier een aantal schilderijen geschilderd. Ik heb het ook geprobeerd maar zonder succes hihi. In het centrum van Domburg zijn er verschillende winkels en restaurants te vinden, het geeft een warme sfeer.. wij hebben nog even wat rond gesnuffeld maar niets gekocht. Je zou verwachten dat er veel souvenirwinkels zouden zijn maar dat blijkt niet zo te zijn, dus nog geen vakantiesouvenir voor in de kerstboom.

Onderweg naar ons huisje worden wij verrast door een flinke bui met veel regen en hagelbuien maar het was even kort en hevig en in de auto voelt het toch minder erg. Het was weer een mooie dag in Zeeland.

1 REACTIE

comments user
marry Van Dooren

Mooie reportage, genieten van ons mooie land.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: