Roatrip Zeeland, dag 5

Roatrip Zeeland, dag 5

Zaterdag 2 oktober 2021

Wij naderen het einde van onze week in Zeeland, we hebben al veel gezien van Zeeland, maar nog niet alles. Zo kregen wij nog een tip om naar Goes te gaan van een collega van mijn broer, dus de hoogste tijd om naar Goes te rijden. Om in Goes te komen rijden wij via de Zeelandbrug naar Zuid-Beverland. De Zeelandbrug bestaat sinds 1965 en heeft een lengte van 5 km en is de langste brug van Nederland. Het is weekend en dat valt te zien op de Oosterschelde qua boten, het is een gezellige drukte met allemaal zeilboten op de Oosterschelde.

Wij parkeren de auto in een parkeergarage in het centrum van Goes, het is druk in de stad. Goes staat bekend als winkelstad van Zeeland. Wij besluiten om naar VVV/Tourist-Point te gaan om te kijken naar informatie over de stad. Al snel vinden wij het VVV/Tourist-Point in een museum, een vriendelijke mevrouw komt met een plattegrond van Goes op de proppen. Maar mevrouw is behulpzaam en commercieel dus wij krijgen twee tips erbij. 1e tip: een stadswandeling in een klein boekje en de 2e tip is het bezoeken van het museum. Wij kiezen voor de stadswandeling, dus mevrouw heeft haar werk goed gedaan.. zij heeft 2 euro verkocht😊. Het boekje met de wandeling laat ons door de stad lopen en geeft een goed beeld van de rijke historie van de stad. Het oude gedeelte van de stad is niet groot, dus wij kunnen de wandeling met een redelijke tempo afronden maar wij willen wel van de stad genieten. Als wij aankomen bij de Grote Markt ook wel Korenmarkt genoemd, gaan wij eerst lunchen in het stadhuis, de toren dateert uit 1389. 

Veel gebouwen in Goes zijn in goede kwaliteit, dat is vooral te danken dat Goes in de 2e wereldoorlog weinig last heeft gehad van de bombardementen. Vanuit het stadhuis kijken wij uit op de korenmarkt, hier is op zaterdag een kleine markt. Helaas is het gaan regenen en zien wij het aantal mensen langzaam steeds minder worden op het korenmarkt. Jammer genoeg kunnen wij niet blijven zitten in het stadhuis, dus na onze lunch vervolgen wij onze wandeling, wij komen nog langs de haven. Het zijn allemaal prachtige huizen maar helaas regent het nog steeds en wij raken een beetje vermoeiend door al die verschillende bouwjaren van de huizen. Het is gewoon teveel maar wij maken de wandeling wel af en komen weer terug naar de Korenmarkt. Vervolgens lopen wij de verschillende winkelstraten in bezoeken wat kledingwinkels, maar wij kunnen geen leuke kleren vinden althans wij trekken de conclusie dat wij alles al hebben. Bij een souvenirwinkel vinden wij nog wat leuks voor in de kerstboom, namelijk de vuurtoren van Ouddorp, zie dag 3

Om wat op te warmen gaan wij nog een kop koffie drinken in het stadhuis en daar bestellen wij ook nog een Goesenaartje bij. Dat zijn altijd bijzondere gebakjes, elke stad heeft deze typische gebakjes die allemaal op elkaar lijken. De ouders van Martijn hebben deze ook vaak en die komen uit Heerde en heten dan Heerdernaartjes. Volgens Martijn zijn deze gebakjes uit Goes anders qua smaak dan die uit Heerde, Ik proef geen verschil. Misschien krijgen alle toekomstige bakkers op de bakkersschool  op hun eerste schooldag les om zo’n taartje te bakken.  

De klok geeft ondertussen 16.00 aan en wij besluiten om Goes te verlaten en wij rijden naar een andere plaats in Zeeland. Het gaat om het dorpje Colijnsplaat, dit plaatsje is een typisch Zeeuwse dorpje met 1600 inwoners, er is een grote haven maar het kreeg tijdens een watersnoodramp meer bekendheid door

“ Het Wonder van Colijnsplaat”.

In de nacht van de watersnoodramp leek het dorpje onder te gaan lopen met water, maar een aantal mannen onder leiding van de lokale schoolmeester hebben de vloedplanken en steunbeer die dreigde te gaan bezwijken tegen gehouden en gelukkig kwam er losgeslagen vrachtschip voor het dijkgat te liggen en zo werd het dorpje behouden. Er staat nu een moment.

Martijn besluit om nog naar Renesse te rijden, voor mij gevoel valt daar nu niet zoveel te zien en dat blijkt. Het dorpje en het strand liggen best ver uit elkaar, de weg naar het strand blijkt een flinke klim te gaan worden en het regent ook nog steeds. We besluiten om terug te keren naar ons huisje.

Ik maak onderweg nog een laatste foto voor vandaag, het is een foto van een molen. Het valt mij op hoeveel molens er nog in Zeeland staan, elke dorpje/stadje heeft er minimaal 1 molen, vaak zijn deze molens meer dan honderd jaar oud. Het blijft prachtig om te zien, vaak hebben ze mooie kleuren, je kunt zien dat ze er trots op zijn.

Aangekomen bij het park besluiten wij om pizza’s te bestellen, het duurt even voordat deze klaar zijn  want het is topdrukte bij pizzeria. We laten ze prima smaken met een herfstbokje erbij, want ondertussen horen wij de wind flink blazen rond ons huisje en wij merken dat de temperatuur in het huis aan de lage kant is. Wij kijken beiden naar de cv-ketel deze geeft een foutmelding wellicht heeft dat nog te maken met de stroomstoring van gisteren maar nadat wij de cv-ketel twee keer hebben opgestart gaat de temperatuur omhoog in ons huisje.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: