Dagje Breda met F1 en stadswandeling met Street-Art

Dagje Breda met F1 en stadswandeling met Street-Art

Woensdag 8 december 2021

Het formule 1 seizoen van dit jaar nadert haar einde, de spanning is voor de fans met een oranjebril niet meer te doen. Zal Max Verstappen dit jaar de eerste Nederlands rijder gaan worden die wereldkampioen gaat worden? Ik hoop het echt, want door Max is Formule 1 een volksport geworden in Nederland.

Vandaag zijn Martijn en ik naar de expositie: “Vleugels to the Max” – Van Kaart tot Formule 1 geweest, op een hele bijzondere locatie in de voormalige Koepel- gevangenis te Breda. In deze expositie wordt aan de hand van foto’s van de fotograaf: Frits van Eldik, het verhaal vertelt van de driejarig Max Verstappen die voor het eerst in een kart plaats nam. Omdat Frits erg close is met de familie Verstappen, kan hij veel foto’s nemen en zo het verhaal laten zien hoe Max groeit van supertalent in de kartwereld tot aan nu: een Formule 1 rijder die rijdt met passie en het maximale doet om te zorgen dat zijn Red Bull auto als eerste over de streep komt.

In de koepel staan drie Red Bulls formule 1 opgesteld:

  • Toro Rosso uit 2015, waarin Max zijn debuut maakt in de formule1.
  • Red Bull (RB12) uit 2016, waarin Max in Spanje zijn eerste formule 1 overwinning behaalt. Ik had het geluk om er toen bij te mogen zijn. Ik hoor mijn vader nog steeds schreeuwen: GO MAX, GO MAX.
  • Red Bull (RB16) uit 2020, de laatste is vooral nu te herkennen aan de halo.

Wij krijgen nu echt de kans om de auto’s goed te bekijken, dat lukt op de circuits tegenwoordig niet maar. Het viel ons eigenlijk op hoe de achter-vleugels in loop der tijd zijn veranderd. Ook zijn de kleine vleugels, inkepingen, luchtgaten goed zichtbaar, allemaal om te zorgen dat de auto’s aerodynamisch zijn en voldoende downforce blijven houden. Misschien was het stuurtje van de formule 1 auto wel het meest bijzondere om te zien: het bestaat uit zoveel knoppen en functies, echt bijzonder hoe Max dit allemaal kan regelen terwijl hij met meer dan 300 km over het circuits racet.

Hoe moeilijk het rijden is blijkt wel als wij plaatsnemen achter het stuur van de Playseat, dat is een racespel met een echte racestoel vergelijkbaar met een formule 1 stoeltje. Martijn heeft zoals verwacht meer gevoel erbij en kan zich nog aardig redden op het circuit van Zandvoort maar ik geef het al snel op want het valt gewoon niet mee om hard te rijden en met de kleinste stuurcorrectie lig je al naast de baan. Nogmaals alleen maar respect voor Max, hoe hij dit doet! Bij de uitgang krijgen wij nog een blikje Red bull, want zij hebben deze expositie mogelijk gemaakt om het Nederlands publiek (gratis) extra te laten genieten van het succes van Max. *Helaas zijn er geen kaarten meer te krijgen.

In de oude gevangeniscellen staan allemaal foto’s van Frits opgesteld, zij vertellen de geschiedenis van Red Bull, waar Max nu ook een deel van uit maakt. Mooi om te zien dat deze cellen op deze manier zijn ingezet.

Stadswandeling

Wij lopen de binnenstad van Breda in: tijd voor een lunch, wij kennen beiden Breda niet, gelukkig navigeert Martijn ons al gauw richting een restaurant. Wij nuttigen onze lunch in relatief druk restaurant, terwijl het op straat niet druk is wellicht spelen de corona maatregelen een rol hierin. Ik had gisteren al een wandeling gevonden genaamd: Blind Walls Gallery. Na de lunch beginnen wij aan deze wandeling door de stad Breda, kunstenaars hebben een flink aantal gebouwen voorzien van muurschilderingen. Het is weer is gelukkig droog en de wind waait wel flink: “het is gewoon waterkou” volgens Martijn. Al snel zien wij de eerste muurschilderingen al verschijnen op een grote parkeerplaats. Ik maak de foto’s en Martijn navigeert ons steeds naar het volgende gebouw met een nieuwe muurschildering. Het is geweldig om zo de stad te ontdekken. Na een wandeling van 1 uur hebben wij de meeste muurschilderingen kunnen vinden en vastgelegd op de gevoelige plaat oftewel er is een foto van gemaakt.

We besluiten om nog even wat te gaan winkelen en al snel kunnen wij onze kledingkast weer verrijken met een enkele nieuwe kledingstukken. Hadden wij het nodig? Nee, maar het is wel lekker om af en toe te shoppen hihi.

Wij lopen weer terug naar onze auto en rijden weer terug naar Deventer, het was een mooi dagje uit.

Geef een reactie

%d