Roadtrip Schotland, dag 5

Roadtrip Schotland, dag 5

Zondag 2 Oktober 2022

Wij hebben goed geslapen ondanks het bruiloftsfeest. Ik hoorde ze nog wel om 6.30 uur door de gang lopen, volgens mij gingen ze toen pas slapen. Wij zitten al om 08.00 uur aan het ontbijt, verschil moet er zijn. Vandaag is een reisdag, dus wij gaan weer snel op pad. Eerst nog een stop bij een supermarkt en tankstation. Onze directe buren hadden ons een tip gegeven: rij altijd met voldoende benzine. Tijdens hun eigen rondreis in Schotland hadden zij opgemerkt dat de tankstations niet overal beschikbaar zijn, dat geldt vooral voor de kleine plaatsjes. Wij kopen daar wat brood en een flesje wijn voor vanavond op de kamer. Helaas worden wij het winkelpersoneel op de vingers getikt. Je mag in Schotland geen alcohol voor 10.00 uur kopen, weten wij veel. Wij denken de hele dag aan alcohol maar gelukkig drinken wij het alleen in de avond, hihi.

Onze volgende bestemming is het havenstadje Oban, wat aan de westkust van Schotland ligt. Wij kunnen gelukkig door het natuurpark Loch Lomond rijden, langs het meer van Loch Lomond. Wij krijgen prachtige vergezichten te zien. Het uitzicht is adembenemend. De berghellingen zijn steil en groen dit afgewisseld met bomen. Overal lopen schapen te grazen op de groene weiden. Ik wil continue de GoPro aanzetten om alles te filmen vanuit de auto maar het is gewoon te veel.

In het kleine plaatsje Luss maken wij een korte tussenstop Hier kunnen wij het meer van de andere kant zien (zie vrijdag dag 3). Het is vandaag zondag en er gaan zelfs mensen het meer in om te zwemmen. Ik kan eindelijk met mijn drone spelen, in Nederland is het lastig om deze te gebruiken door het gebrek aan beschikbare plekken.

Ik laat mijn drone naar boven vliegen, het is een kleine drone dus ook gevoelig voor windvlagen. Het geeft een leuk uitzicht over het meer. Het blijft toch leuk speelgoed😊. Op de parkeerplaats wordt het nu wat drukker, er komen steeds meer Schotse mensen hier hun weekend vieren. Velen gaan zwemmen in het meer en kleden zich nadien om bij de auto’s. Het doet mij denken aan mijn kindertijd dat wij naar het Heerderstrand gingen. Je moest je dan altijd omkleden met de handdoek om je middel en dan stoeien met je onderbroek. Bij de wc’s staat een lange rij met pubers, deze gaan waarschijnlijk naar een rugbywedstrijd en ze zijn baldadig: ze willen niet betalen voor de wc’s. Zij lopen door het exit poortje als er iemand de wc verlaat. Wij volgen het voorbeeld van hun… slecht van ons.

Wij vervolgen onze autotocht door de prachtige natuur, onderweg stoppen wij verschillende keren. Bij een baai met een prachtig uitzicht op de bergen, weer tijd voor de drone. Helaas moet ik door de regen stoppen met filmen.

De volgende tussenstop is Inveraray Castle, bekend van de televisieserie Downtown Abbey. Voor deze televisieserie is de kerstaflevering van 2012 hier opgenomen. Het kasteel is sinds de 17e eeuw bewoond door hertogen van Argyll, de familie had/heeft een hoog aanzien in het Verenigd Koninkrijk. Er is zelfs een Brits marineschip naar de hertog van Argyll vernoemd. Zie link; https://nl.frwiki.wiki/wiki/HMS_Argyll_(F231). In het verleden is de vierde dochter van Koningin Victoria met een hertog van Argyll getrouwd. Het kasteel is de laatste keer in 1978 hersteld na een grote brand, wij kunnen een aantal kamers zien. Niet alle kamers kunnen wij bezoeken want de familie woont nog steeds in het kasteel. In het kleine restaurant eet ik een heerlijke stuk worteltaart en Martijn kiest voor een scone met jam en clotted cream. Daarna lopen wij door de prachtige aangelegde tuin, de tuin is vooral aangelegd met vaste planten en dat geeft de tuin een volwassen indruk. Helaas moeten wij af en toe schuilen voor de regen, gelukkig staan er veel bomen in de tuin.

De autorit wordt vervolgd en Martijn rijdt nog steeds. Wij proberen de formule 1 te volgen via de app van Grandprix Radio, dat lukt in het begin nog wel maar later valt de verbinding weg. Wij vinden het ook wel goed zo, Max heeft vandaag niet zijn dag. Ons uitzicht vanuit de auto trekt toch meer onze aandacht. Martijn ziet een kasteelruïne genaamd: Kilchurn Castle aan de andere kant van de baai van een loch. Om bij Oban te kunnen komen moeten wij deze baai toch volgen en zo kunnen wij stoppen bij de ruïne. Het kasteel kunnen wij niet bezoeken i.v.m. instortingsgevaar, maar het levert wel mooie plaatjes op.

Tegen 18.00 uur rijden wij Oban binnen, het is even zoeken waar wij de auto kwijt kunnen. Het hotel is een stadshotel zonder eigen parkeerplaats, gelukkig worden wij goed geholpen door de medewerker en geeft hij een aantal suggesties. De kamer is prima, lekker ruim, dat geldt ook voor het bed en er hangt een mega televisiescherm.

We lopen de stad in en kijken wat rond, de sfeer is prima maar je merkt ook wel dat de toeristen die in deze stad “de muziek maken”. Het is niet echt bruisend te noemen, in een restaurant aan de haven nemen wij plaats. Je moet je bestelling plaatsen via een app en vervolgens wordt je bestelling aan tafel geserveerd. Het personeel kan op deze manier nooit persoonlijk contact met de gasten maken maar ook hier zien wij dat elke restaurant/hotel een briefje op hun ramen hebben geplakt: personeel gevraagd. Wij bestellen een pizza met een halve liter bier erbij. Wij proosten op deze dag: veel mooie natuur en een prachtig kasteel gezien!

Geef een reactie

%d