Roadtrip Schotland, dag 4

Roadtrip Schotland, dag 4

zaterdag 1 Oktober 2022

We slapen in het hotel met een prachtige klassieke naam: The Golden Lion. Het hotel bestaat al sinds 1786 en daarmee is ook het karakter tot stand gekomen, dat merken wij ook aan de kamers die zijn klein. Zo hebben wij geslapen in een twijfelaar met een tweepersoons dekbed, wij hebben vannacht wel prima geslapen maar we moesten wel stil blijven liggen hihi.

Na het ontbijt gaan wij de stad in, wij zijn nog in Stirling. Het verkennen van de stad doen wij per voet. Altijd lekker de afwisseling; dagje autorijden en daarna wandelen in de stad. De oude stad is erg heuvelachtig, sommige stukken gaan steil omhoog. Mijn conditie is nog niet op niveau, gelukkig heb ik mijn pufje bij de hand als wij licht hijgend aankomen bij het VVV-punt. Hier halen wij een plattegrond van de stad en boeken toegangskaarten voor de oude stadsgevangenis. Stirling stond bekend om haar harde manier van straffen van mensen die volgens de toenmalige wetten iets fout hadden gedaan, er was geen sprake van een gevangenis. Dat was een doorn in het oog van de landelijke overheid en daarom moest er een nieuwe gevangenis worden gebouwd, het gebouw was in 1847 klaar voor de eerste gevangenen. Wij kregen vandaag een rondleiding in deze oude gevangenis, dit gebeurde door een acteur die ons op een vermakelijk manier een tour door de gevangenis gaf. In Stirling zijn wel toeristen maar gelukkig is er geen sprake van overkill dat maakt alles een stuk prettiger. Tijdens de tour door de gevangenis deden wij dat samen met twee Duitsers en een Britse vrouw.

Na het bezoek aan de gevangenis lopen wij door en komen aan bij de kerk genaamd: The church of the Hole rude. Bij binnenkomst in de kerk valt ons het houten plafond op, dat is gemaakt zonder spijkers en bouten. Een vrijwilliger van de kerk geeft ons een gids van de kerk en dat is in het Nederlands, altijd makkelijk om te lezen. Buiten de kerk is er een grote begraafplaats, waar de inwoners uit Stirling nog steeds kunnen worden begraven.

Wij wandelen door naar Stirling Castle. Het kasteel heeft in de geschiedenis van Schotland een belangrijke rol gespeeld en was vaak een onderdeel bij belangrijke veldslagen. Het kasteel steekt boven de stad uit, dus het wordt weer klimmen. Hier is het wat drukker qua toeristen maar wij kunnen makkelijk aansluiten met de rondleiding van 12.00 uur. De tourgids heet Dave en kan de groep met 30 personen makkelijk met een luide stem toespreken. Hij vertelt veel over de geschiedenis van het kasteel, ik zal jullie niet vermoeien met deze data maar wij krijgen veel informatie mee. Het maakt de bezichtiging van het kasteel een stuk interessanter voor ons. Na de rondleiding van Dave gaan wij eerst wat eten in het restaurant van het kasteel en daarna verkennen wij het kasteel zelfstandig.  Er valt genoeg te zien en wij vermaken ons prima en lopen rond 16.00 uur weer terug naar de stad. Gelukkig hebben wij het vandaag op een paar druppels na het droog gehouden, terwijl de weersvooruitzichten voor vandaag erg slecht waren.

In het hotel doen wij een Cream tea, dat zat bij ons vakantiearrangement inbegrepen. Ik heb trouwens nooit geweten dat er verschil zat tussen een high tea en cream tea. We genieten ervan alleen slaan wij de thee af en bestellen er koffie bij, helaas zit hier ook cream in. Ach je moet je overgeven aan de culturen van het land.

In het hotel is er een bruiloft, veel mannen in Schotse kilts en de dames zijn in gala maar het blijft in onze ogen toch iets ordinairs hebben. De dames kunnen namelijk niet op hakken lopen en hun jurken zijn niet echt smaakvol. Hoe later de avond hoe meer alcohol er doorheen gaat, in de hotellobby zien wij overal lege glazen staan maar ook liggen er kledingstukken zoals hoedjes van de gasten. We zijn benieuwd hoe het vannacht gaat.

Wij hebben niet echt honger na de Cream tea, dus wij halen een pastasalade en een fles rode bij de supermarkt en eten dat op onze kamer op. De avond is relaxt, Martijn kijkt tv en ik werk aan mijn blog. Ondertussen hoor ik de muziek van Robbie Williams, mooi om te horen. Vooral omdat het Martijn is gelukt om concertkaarten te kopen voor zijn nieuwe tour die in januari 2023 in Nederland zal zijn.

Rond 23.30 liggen wij in bed, wij slapen bijna in en dan horen wij een alarm afgaan. Beiden schrikken wij wakker, snel trekken wij onze kleding aan. Maar toch hebben wij paniek in onze hoofden gaat de vraag: welke spullen moeten wij nog meer meenemen? Ik pak snel mijn cameratas want ik wil mijn vakantiefoto’s niet kwijtraken. Martijn pakt de tas met belangrijke papieren. Maar terwijl ik de hotelkamerdeur dichttrek, bedenk ik mij dat ik geen jas aan heb, dus ik ga weer terug. Ondertussen lopen de hal en trappen vol met hotelgasten en bruiloftsgasten. Iedereen is rustig want iedereen denkt dat het loos alarm is. Maar toch moeten wij buiten wachten op de stoep voor het hotel. Na een minuut of vijf komt er een brandweerwagen met sirenes aanrijden. De brandweermannen gaan het hotel in en komen na tien minuten naar buiten. Het is opgelost, iedereen mag weer naar binnen.

Slaap lekker voor de tweede keer.

Geef een reactie

%d