Roadtrip Schotland, dag 8

Roadtrip Schotland, dag 8

5 oktober 2022

We kunnen de ochtend op een rustigere tempo doen want wij hoeven pas om 10.00 uur weg te rijden. Nu hebben wij ruim de tijd voor het ontbijt. In dit hotel komen de koude gerechten via het buffet en de warme gerechten worden netjes aan tafel geserveerd. Ik ervaar het als luxe maar volgens Martijn kun je nu niet voor een extra ronde gaan. Dat is natuurlijk ook weer waar maar ik word af en toe toch gewoon graag verwend.

Klokslag 10.00 uur rijden wij weg naar het bekendste meer van Schotland: Loch Ness. Onderweg kunnen wij eindelijk wat Schotse Hooglanders op de foto zetten en toevallig zien wij ook nog een groot hert. Het hert stond net te burlen, een mooi geluid. Helaas was ik te laat met filmen.

Onze rondreis hebben wij via ANWB geboekt en aangezien ik al 100 jaar lid ben, kregen wij bij deze boeking een aantal extraatjes. Vandaag is het zo’n dag van de extraatjes: een boottocht over het meer de Loch Ness. De medicijnen zijn weer ingenomen en wij varen om 11.00 uur weg, gelukkig is het weer voor deze boottocht prima. Het water op het meer is daarom ook rustig, er schijnt zelfs een klein zonnetje. De boot vaart ons een uur over het meer. Het meer is enorm qua formaten: lengte is 36 km, diepte is 226 meter en op het breedste deel 1,6 kilometer breed. Het water is erg donker van kleur. Wij varen langs de kasteelruïne genaamd: Urquhart Castle. Het uurtje varen vliegt voorbij, wij genieten ervan. Het monster van Loch Ness krijgen wij niet te zien. Maar wij willen er wel meer over weten, daarom rijden wij door naar het bezoekerscentrum Loch Ness.

De entree van dit bezoekerscentrum valt ook onder de extra’s van onze reis. Wat zijn wij toch een stelletje geluksvogels hahaha. De verwachtingen van het bezoekerscentrum wat helemaal in het teken staat van het monster van Loch Ness waren voor ons beiden niet hoog. Maar wij werden aangenaam verrast. Het is gevestigd in een oud hotel en is omgebouwd tot het bezoekerscentrum. Via zes kamers krijg je het hele verhaal van het monster te horen/zien. Alles scenario’s die moeten aantonen dat het monster heeft bestaan worden uit de doeken gedaan. Maar het bezoekerscentrum neemt geen stelling in want de mythe moet wel blijven bestaan.

In het winkeltje hebben wij wat souvenirs gekocht, voor onze kerstboom. Deze boom wordt elk jaar versierd met vakantiesouvenirs, vaak zijn dat sleutelhangers en dit geval een hangertje van het monster Nessie. Zo gaan wij elk jaar tijdens het versieren van onze kerstboom weer even terug naar onze oude vakanties.

Onze volgende stop is de stad Inverness, deze stad wordt beschouwd als de hoofdstad van de Schotse Hooglanden. Er hangt een andere sfeer in deze stad, wat losser wellicht komt dat er meer jongeren lopen. De stad zelf kent niet echt toeristische hoogtepunten, de auto parkeren wij in de binnenstad en wij lopen wat rond. Wij bezoeken wel de Victoriaanse markthal, Martijn kent deze typische bouwstijl qua markhallen vanuit Londen. Hier valt het natuurlijk wel iets tegen vergeleken met die in London. Bij toeval komen wij aan bij Museum and Art Gallery, we besluiten om binnen te gaan kijken. In het museum is de geschiedenis te zien van dit gedeelte van Schotland, de tentoonstelling is leuk om te zien. Maar ik zou er normaal gesproken geen kaartje voor hebben gekocht maar de entree was gratis dus dat maakt het makkelijker om door het museum te lopen.

In de stad zijn veel toeristen te vinden, er wordt veel Duits om ons heen gesproken. Waarschijnlijk is er een cruiseschip onlangs aangemeerd. Het weer is nog steeds droog, wij kunnen lekker verder wandelen in de stad. We bezoeken een aantal kerken en zien prachtige gebouwen. Wanneer wij de wandeling hebben afgerond besluiten wij nog even om het winkelcentrum in te lopen. In deze winkelcentra vind je veel winkels die ook bij ons zitten. Het valt mij wel op dat er veel juwelierszaken zijn.

Martijn kan het niet laten om een ansichtkaartenwinkel (typisch Engels) in te lopen, hij wordt helemaal blij bij het zien aan de variatie van kerstkaarten. Je kunt elk familielid afzonderlijk een kerstkaart sturen: aan je broer, aan je moeder, aan je tante enzovoort. De hele rechterkant van de winkel is helemaal vol met deze type kerstkaarten. Wij kopen een aantal kerstkaarten en dus wie weet krijgen jullie dit jaar een Engelse kerstkaart van ons.  

Helaas heb ik mijn belofte verbroken die ik vooraf aan deze vakantie had gezegd: We gaan geen kleren kopen. Ik ben dus de spelbreker: ik heb een nieuwe windjack en trui gekocht. Mijn huidige jas die ik mee had genomen was achteraf gezien op sommige momenten te koud.

Nu moeten wij gauw terug naar ons hotel, anders gaan wij nog meer kleren kopen en dat mag niet. Ook wij hebben crisis hihi.

Als wij aankomen bij ons hotel in Beauly is het nog steeds lekker droog en ik ga nog even met de drone vliegen. Martijn blijft lekker relaxen op onze hotelkamer. Ik vlieg met de drone door de Priory van Beauly. De buitenmuren van Priory staan nog overeind, ik kan er makkelijk door heen vliegen.

We eten vanavond weer in het restaurant van het hotel, het eten smaakt prima. Ik eet een lekkere indiaanse curry en Martijn blijft trouw aan zijn hamburgers. Het valt mij op dat al het horecapersoneel tijdens onze reis ons steeds anders aanspreekt zoals: Hi guys, hi boys, hi gents en hi lads.

De rest van de avond blijft het voor ons rustig want Martijn valt al vroeg in slaap en ik werk aan mijn vakantieverhalen en video’s.

Morgen gaan wij naar het grootste natuurpark van Schotland, tot morgen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: