Roadtrip Schotland, dag 9

Roadtrip Schotland, dag 9

Donderdag 6 oktober 2022

We laten Beauly achter ons en reizen door naar onze volgende bestemming: Dinnet. Dinnet is een klein plaatsje in het natuurpark genaamd: Cairngorms National Park.

Op een bepaalde manier zijn wij vanmorgen wat later weggereden dan wij zelf hadden gepland. Gelukkig geeft Martijn aan dat het niet erg is, hij heeft al een route uitgestippeld. Ik kan qua routes nooit zo goed kiezen, ik wil altijd te veel zien maar dat kan natuurlijk met een rondreis niet. Het blijft altijd keuzes maken mede ook door gebrek aan tijd. Als ik aan het werk ben kan ik veel makkelijker een keuze maken maar tijdens vakanties heb ik daar meer moeite mee. Gelukkig is Martijn daar veel makkelijker in om zo voor ons een keuze te maken.

De route die Martijn heeft uitgekozen gaat via de historische Highlands route, het blijkt een fantastische route te zijn. Zo komen wij bij toeval ook in de buurt van Culloden. Meteen moet ik weer denken aan Dave, onze gids is Stirling Castle. Hij wist ons toen al te vertellen dat het museum goed de laatste veldslag tussen de Schotten (Jacobites genoemd en waar we tijdens ons reis steeds meer geschiedenis over horen) en Engelsen kon vertellen. Wij besluiten een kleine omweg te nemen en er een bezoek aan te brengen. Trouwens Dave had het helemaal goed, dat het museum op een duidelijke manier de veldslag in beeld brengt. Wij starten de tour door het museum met een Nederlands audioguide, dat maakt het een stuk makkelijker vooral als je veel namen en jaartallen krijgt te horen. Buiten het museum is het veld waar de veldslag in 16 april 1746 plaats heeft gevonden. Wij bezoeken het buitenterrein onder begeleiding van een gids. Hij geeft ons veel informatie over de veldslag maar hij sluit af met de volgende samenvatting: Er was een Schotse koning en een Engelse koning, beiden hadden twee zonen, deze zonen gingen het gevecht aan om zo de heerschappij over geheel Engeland te kunnen krijgen. Dat is een stuk makkelijker om te onthouden voor ons. De veldslag zal nog geen 1 uur duren en de Schotten verliezen deze veldslag. Het veld is tegenwoordig nog steeds opgedeeld in het Engelse gedeelte aangeduid met rode vlaggen en het Schotse gedeelte met blauwe vlaggen. De slachtoffers aan Schotse zijde waren rond de 1500 krijgers en bij de Engelsen zullen dat er maar ongeveer 300 zijn geweest.

Daarna rijden wij door en komen door Cairngorms National Park. Het is een prachtig gebied met veel vergezichten en prachtige natuur maar waar ook plek is voor de lokale bevolking om te wonen in kleine dorpjes. Verder zijn er ook veel boeren actief met schapen, runderen, zo wordt er op dit moment veel grasgemaaid. Het gebied is het grootste natuurgebied van het Verenigde Koninkrijk. Nu pas besef ik mij dat dit de Schotse hooglanden zijn, ik heb jullie in mijn eerdere berichten tijdens deze rondreis verkeerde informatie gegeven. Sorry!

Het gebied bestaat uit heuvels, bergen met veel heide afgewisseld met stukken met veel bomen. Op een gegeven moment zien wij in de verte rookpluimen. Wanneer wij dichterbij komen te rijden, zien wij dat de heide in brand is gestoken. Wij gaan even Googlen waarom dit gebeurd: Heide wordt in brand gestoken om de vegetatie te verjongen. Op de kale heuvels met heide heeft de wind vrij spel en dat kun je op deze dag goed voelen.

Mede door het overlijden van Queen Elisabeth heb ik wat meer informatie gekregen over het Britse Koningshuis. Martijn heeft iets meer kennis van het Britse Koningshuis dus een bezoek aan Balmoral Castle moesten wij zeer zeker gaan doen. Balmoral Castle is op dit moment helaas gesloten omdat daar de Queen op 8 september 2022 is overleden, voor het personeel is er nog sprake van een rouwperiode. De tuinen zijn wel opengesteld, zo kunnen wij het paleis/kasteel aan de buienkant te bezichtigen. Als wij aankomen lopen over de smalle brug zien wij de vele bloemen al liggen er is echt sprake van een bloemenzee. Veel mensen hebben een persoonlijke kaart aan hun bloemen gehangen om zo hun condoleance aan de Koninklijke familie te geven. Als je goed door de bloemenzee kijkt dan zien je ook knuffels liggen zoals Beertje Paddington. Het deed mij denken aan de bloemenzee bij Schiphol tijdens de MH17 ramp.

We lopen door de entreepoortjes heen en komen in de tuin terecht en na wat bijgebouwen zien wij het kasteel door de bomen heen verschijnen. Het is een prachtig kasteel wellicht is een groot landhuis een betere benaming geweest. Het voelt een beetje raar om rond te lopen want nergens zie je personeel lopen. Je kunt bijna helemaal om het kasteel heen lopen en ook mag je in de bloemen, groenten en kruidentuin lopen. Het is bijzonder om te zien dat er prei staat te groeien wat bedoeld is voor het koninklijke huis. Ik denk niet dat je in Nederland zo vrij kunt lopen in en rond de paleizen van onze Koninklijke familie. Het winkeltje bij het kasteel is wel geopend en daar kopen wij wat souvenirs voor onze kerstboom.

We lopen weer terug naar onze auto, over de smalle brug, kijkend naar het water en daardoor lopen wij op het weggedeelte. Op een gegeven moment komen er twee nieuwe type landrovers met hoge snelheid aangereden, de voorste auto gaat met zijn koplampen knipperen. Wij moeten van de weg af en dat doen wij natuurlijk ook. De auto’s passeren ons met hoge snelheid, wij krijgen een ‘dank je wel’ in een vorm van een handgebaar van de chauffeur van de eerste auto. Wij kijken een beetje nonchalant de auto in en steken ook onze hand op. Daarna kijken wij elkaar aan en zeggen wij verbaasd tegen elkaar.

“Zag jij hetzelfde wat ik zag?” “Ik zag Koning Charles achter het stuur zitten”.

Wat bleek Koning Charles III reed zelf en zwaaide naar ons!!! Wij zijn helemaal verbaasd en hierdoor zijn wij ook vergeten om een foto te maken. Martijn is al gauw weer terug op aarde en zegt: “ach het zijn ook maar gewoon mensen”. Ja dat klopt wel maar ik geloof niet dat onze Koning zo snel zelf achter het stuur gaat zitten. Wat ik wel geloof dat het Britse Koningshuis zich hier in Schotland erg thuis voelt en hierdoor zich anders gedraagt dan wanneer zij in London zijn. Ik vond het een bijzondere ervaring om mee te maken.

We rijden daarna door naar het hotel in Dinnet, het is een kleinschalig hotel. De kamers zijn klein maar wel mooi ingericht, zo hebben wij een mooi klassiek bed, het is een soort van hemelbed maar dan zonder dak. In de omgeving van het hotel zitten geen eetgelegenheden daarom eten wij in het restaurant van het hotel. Het is erg lekker inclusief een flesje wijn erbij.

Wij proosten op deze koninklijke dag.

1 REACTIE

comments user
Linda Zonnenberg

Zeker een bijzondere ervaring om King Charles voorbij rijd. En wat een mooie bloemen, tuinen om er zo vrij rond te lopen bij Balmoral. Ook de natuur in Schotland een plaatje !

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: