Roadtrip Schotland, dag 11

Roadtrip Schotland, dag 11

Zaterdag 8 oktober 2022

We gaan vandaag vroeg op pad want we moeten een lange route afleggen vergeleken met de andere reisdagen. Het eerste gedeelte van de route gaat via het natuurpark en dat levert zoals altijd weer prachtige vergezichten op. Dit gedeelte kent ook veel stukken waar de auto 12% moet klimmen en vervolgens ook weer 12% moet dalen. Het is prachtig rijden, Martijn geniet ervan en ik geniet mee. We komen daarna op de snelweg uit, deze worden aangeduid met M, van Motorway. We kiezen er bewust voor om zo te rijden om eerder aan te komen bij onze volgende bestemming namelijk Edinburgh.

Video onderweg

Op de M-wegen is het een stuk drukker qua verkeer, het is een groot contrast met de reisdagen die wij eerder hebben gehad. Op deze reisdagen was het lekker rustig rijden maar voelden wij ons niet alleen. Het hotel voor de komende twee nachten ligt niet in de binnenstad, dat vond ik eerder wellicht een probleem. Want nu zou je niet zo snel de binnenstad in kunnen lopen maar de locatie van het hotel maakt alles goed. Het hotel is gebouwd op een soort van heuvel en kijkt uit over een gedeelte van de stad en daarachter staan weer bossen. We parkeren de auto bij het hotel en lopen naar een bushalte. Het leek ons prettiger om niet met onze eigen auto de stad in te rijden, wij pakken liever de bus.

Uitzicht vanuit ons hotelkamer in Edinburgh

Binnen 20 minuten zijn we in de binnenstad van Edinburgh en meteen raken wij in de sfeer van de stad. Al moeten wij erg wennen aan de vele mensen die hier lopen. De overgang van het kleine dorpje in de natuur naar de hoofdstad van Schotland in 2,5 uur rijden is groot. Gelukkig kunnen wij snel schakelen aan het tempo van de stad en went het snel. Het is zaterdag de stad is overvol met toeristen, overal hoor je Nederlanders, Engelsen, Schotten, Duitsers, Noren, Denen en Polen praten. Op straat spelen veel straatmuzikanten hun muziek, veel met doedelzak. Het klinkt lekker opzwepend maar het is ook wel wat eentonig.

We komen er al gauw achter dat wij net zo goed al onze souvenirs in Edinburgh hadden kunnen kopen, er is een overkill van souvenirwinkels in deze stad. In deze winkels zien wij alle mooie souvenirs terug die wij al eerder hadden gekocht voor onze kast in de woonkamer. We vervolgen onze route via The Royal Mile, dat is de belangrijkste straat in het oude gedeelte van Edinburgh met alle topbezienswaardigheden. Halverwege maken wij een korte stop aan St. Giles’ Cathedral ook wel De High Kirk van Edinburgh genoemd.

Aan het einde van The Royal Mile komen wij uit bij het Palace of Holyroodhouse. Dit is de Schotse residentie van het Britse Koningshuis. Dit paleis wordt nog steeds actief gebruikt, zo ook voor de ceremonie van de uitvaart van Queen Elisabeth. De kist werd toen overgebracht van Balmoral Castle naar Holyroodhouse. Het paleis is weer volledig geopend voor publiek. We besluiten om er naar binnen te gaan. Door de grote poort gaan wij naar binnen en kopen toegangstickets. In het paleis is er een looproute ingesteld, gelukkig hebben wij een audioguide. Zo krijgen wij veel uitleg over de historie van het paleis en de geschiedenis van Schotland. In de afgelopen 1,5 week hebben wij veel informatie over de geschiedenis van Schotland gekregen daarmee lukt het ons steeds beter om alles te onthouden en te plaatsen.

In het paleis mogen geen foto’s worden gemaakt. Het paleis heeft prachtige kamers, veel kamers hebben in loop der jaren een andere bestemming gekregen maar nu zijn er aantal kamers teruggebracht naar een periode voordat Queen Elisabeth koningin werd. In de toren kun je de slaapkamer van Mary, Queen of Schots bezoeken. Zie de link voor meer informatie over Mary Wij verlaten het paleis via de tuin, hier worden tuinfeesten gehouden door het Britse koningshuis.

Natuurlijk kunnen wij de verleiding niet weerstaan en lopen wij de souvenirwinkel van het paleis binnen om zo te kijken of er nog een souvenir voor onze kerstboom is. Gelukkig hebben wij daar iets kunnen vinden, de boom zal dit jaar wel een extra Schots tintje gaan krijgen met al die souvenirs uit Schotland.

We lopen nu binnenstad weer in via The Royal Mile en zien mooie gebouwen en proeven de sfeer van de stad. Helaas is het gaan regenen als wij naar buiten lopen dus de hoogste tijd voor de pub. We kiezen een pub uit er is genoeg keuze in de stad. Snel naar binnen en wij bestellen er een biertje. Proost! De pub stroomt langzaam helemaal vol, wij kunnen lekker naar de mensen kijken en waarschijnlijk kijken zij ook naar ons hihi. Maar wij zitten er prima, later bestellen wij er een heerlijke steak bij. Het smaakt ons prima. We nemen de bus weer terug naar het hotel. Morgen een volle dag Edinburgh. We hebben er zin in.

1 REACTIE

comments user
Marry

Prachtige serie weer. Ik bewaar goede herinneringen aan Schotland. Jullie reisverslagen daar geniet ik van, Dank jullie wel, en nog veel plezier gewenst

Geef een reactie

%d