Warhorse

Warhorse

Zaterdag 7 februari 2015

Vanavond mochten wij weer naar het theater, ditmaal naar de voorstelling: Warhorse. In de afgelopen maanden had ik al verschillende malen sneak previews gezien en ik was erg nieuwsgierig hoe deze voorstelling zou zijn.

Ik kan er duidelijk over zijn: GEWELDIG, MEESLEPEND, PUUR EN EMOTIONEEL.

In deze musical wordt het verhaal verteld van Michael Morpurgo. Hij schreef het boek en later werd er een toneelstuk van gemaakt. In 2011 heeft Steven Spielberg het boek verfilmd verfilmd. Bekijk via de trailer van de film:

Het verhaal gaat over Joey, een raspaard dat per ongeluk wordt verkocht aan een boer die eigenlijk geen geld heeft. Joey kan eigenlijk alleen maar bereden worden en geen zware werkzaamheden uitvoeren op het land. De zoon van de boer; Albert, leert Joey het onmogelijk te doen: het land te bewerken. Joey en Albert groeien naar elkaar toen en zo ontstaat er een onverbrekelijke band. De komst van de 1e Wereld Oorlog zorgt voor een grote omkeer, alle paarden moeten dienen aan het front, De boer verkoopt Joey aan het Engelse leger, Albert is woest op zijn vader. Joey wordt ondergebracht bij een eenheid dat onder leiding staat van een officier, die aan Albert heeft belooft om goed voor Joey te zorgen.

Aan het front is het zwaar, de omstandigheden zijn slecht, er vallen veel gewonden en doden. De officier die voor Joey zou zorgen wordt ook gedood, per ongeluk komt Joey bij Duitsers terecht. Gelukkig is er Duitse zijde ook een officier die voor Joey gaat zorgen, Joey moet gewonden gaan transporten. Gelukkig heeft Joey van Albert geleerd om zware ladingen voort te trekken. Albert wordt ondertussen in Engeland steeds ongelukkiger en besluit om ook het leger in te gaan, om Joey te gaan zoeken.  Via vele zware veldslagen en voor Joey als zowel voor Albert zijn het persoonlijke beproevingen, vinden zij elkaar…. maar is het op tijd.

Nu terug naar onze voorstelling:

Want hoe kun je een musical/toneelstuk uitbeelden waar paarden de hoofdrol hebben? Eigenlijk heel simpel door een paard nabouwen zodat deze acteurs of anders gezegd poppenspelers erin kunnen en zij gaan zorgen dat het paard gaat leven.Bij de eerste scenes denk je nog, ik zit naar een metalen paard te kijken waar mensen inzitten, maar al gauw wordt je meegenomen door het verhaal. De paarden gaan leven, de acteurs naast de paarden worden min of meer onzichtbaar. De belichting van de voorstelling zorgen ervoor dat het verhaal levendig wordt, alles is heel subtiel gedaan. De kleinste rollen zorgen voor een grote bijdrage, zoals een gans die via een grote stang door een acteur wordt bestuurd, de acteur loopt achter de gans aan, maar ik merk de acteur niet op.

Joey wordt echt neergezet als een echt paard wat echt leeft, de ademhaling van hem is constant zichtbaar middels het bewegen van zijn lichaam, hij reageert heel puur op Albert. Elke beweging van Joey is echt, zoals het bewegen van zijn oren, het briesen enzovoort. De zaal van Orpheus wordt bij de voorstelling betrokken want de acteurs inclusief Joey lopen door de zaal heen, dit alles zorgt ervoor dat Joey nog meer gaat leven. 

De komende maand februari is deze voorstelling nog te zien in Orpheus te Apeldoorn, dus ben je een theater liefhebber dan adviseur ik om deze voorstelling te gaan zien, je zult verrast worden door de echtheid en puurheid van Warhorse.

De trailer van Warhorse Nederland:

Het verhaal achter Warhorse:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: