Rondreis Ierland, dag 18

Rondreis Ierland, dag 18

Donderdag 13 augustus 2015

Vandaag een heerlijk relaxte zonovergoten zomerdag in Dublin. Het is met 23 graden de mooiste dag van onze vakantie met een strak blauwe hemel.

We gaan Dublin te voet verkennen. Henri heeft de route globaal uitgestippeld. Vanuit ons hotel, aan het St. Stephen’s Green park, worden we omringend door gregoriaanse huizen en we beginnen met het Merrion Square, een park met rondom nog meer mooie gregoriaanse huizen.

We vervolgen de weg naar de universiteit, Trinity College. Daar bekijken we de bibliotheek. Er is een 64 meter lange hal met oude boeken en het Book of Kells (een rijk geïllustreerde middeleeuws manuscript) wordt tentoongesteld. Wij hebben geluk wanneer we de bibliotheek uitlopen staat er een meterslange rij bezoekers te wachten.

Na een kort bezoek genieten we van een koffie op binnenplaats, we lopen verder richting O’Connell Street en zien onder andere een millennium monument, de 120 meter hoge roestvrijstalen naald, Spire of Dublin. Ook werpen we een blik in de St. Mary’s Pro-Cathedral.

We halen lunch bij de Lidl in de Moore Street, waar veel fruitkramen zijn. Als we even zitten valt op dat hier nogal opzichtig in sigaretten gehandeld wordt. Vermoedelijk om niet gepakt te worden, gaan de pakjes en sloffen van hand tot hand, in tassen en ook verstopt in lege marktstalletjes.

Ook valt het ons op dat, net als in de andere Ierse steden die we hebben bezocht, veel mensen dronken zijn op straat.

Via een mooie stalen brug lopen we door een gezellige en drukke buurt,Temple Bar. We blijven even luisteren naar een jonge muzikant die Henri doet denken aan Jake Bug. Niet te lang want we moeten door :-).

Onderweg naar een middeleeuws stukje van de stad komen we langs Dublin Castle. Op de binnenplaats zijn enkele zandsculpturen gemaakt. De oudste kathedraal van Ierland, de Christ Church is de volgende stop, deze kerk heeft een hele grote crypte onder de kerk. Hier ligt ook een servies geschonken door de Nederlandse Koning Willem III van Oranje.

Het slenteren door de stad voelen we inmiddels in onze benen. We besluiten een koffie in een parkje bij de Saint Patrick’s Cathedral te doen. Heerlijk even in het gras liggen.

Daarna bezoeken we de kerk, de Saint Patrick is de grootste van Ierland.

We maken het rondje compleet en gaan terug naar ons hotel via de grote winkelstraat Grafton Street). We genieten even van wat straatartiesten en een Italiaans ijsje, voor we het St.Stephens Green park doorkruisen. Even chillen op de kamer, lekker kneuterig met groene thee.

Terug de stad in om te eten. Een modern ingerichte cocktail bar. Ze serveren een soort van Japanse tapas. Lekker! Na het eten nog even de sfeer proeven in de Temple Bar wijk. Ook zien wij de brandweer van Dublin in actie, met het blussen van een containerbrand.

Het was een mooi dag, lekker om weer in een stad te lopen, dat bleek ook wel aan het aantal km wat wij hebben gelopen, namelijk 14 km. Morgen vroeg op om op tijd te zijn voor de grafmonumenten.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: