Rondreis Ierland dag 19

Rondreis Ierland dag 19

Vrijdag 14 augustus 2015

Vandaag rijden wij terug naar Engeland, onze boort vertrekt om 15.00 dus nog voldoende tijd om wat te ondernemen. Maar willen graag naar Newgrane en om te voorkomen dat wij weer lang moeten gaan wachten besluiten wij de wekker om kwart over zes te laten afgaan, soms is vakantie echt afzien hihi. Gelukkig kunnen wij om zeven uur snel wat toast en koffie nuttigen en verlaten wij Dublin en gaan wij op pad naar Newgrane.

Het verkeer in Dublin geeft wat vertraging. Als we vijf kwartier later aankomen staat er al een wachtrij voor de deur. We hebben helaas niet voldoende tijd om beide grafmonumenten (naast Newgrane kan je ook Knowth bezoeken) te bekijken. We gaan per bus naar het Newgrane ganggraf monument. Newgrane ligt in de Boyne Vallei en is het grootste grafmonument in zijn soort in Ierland. Knowth en nog een andere zijn van vergelijkbare omvang en daarnaast zijn er een groot aantal kleinere in de omgeving. Al deze grafmonumenten dateren van 3200 voor Christus en zijn dus ouder dan Stonehenge in Engeland en de piramides van Giza in Egypte.


We krijgen een tour met uitleg en gaan het monument in, er is een gang die uitkomt in een kamer. Op een aantal plekken in en om het monument zijn symbolen in de stenen gemaakt. In de kamer zijn drie nissen met een steen waarop de as van gecremeerde mensen is gevonden. Er valt veel meer over te vertellen, maar dat kan je zelf ook opzoeken. Bijzonder is dat het monument zo is ontworpen dat elk jaar rond de langste dag de zon opkomt en via een speciaal ‘raam’ via de gang de kamer in schijnt. Dat wordt ons met kunstlicht gedemonstreerd. Bijzonder!

We hebben tijd over voor we op de boot moeten en willen een nabijgelegen kasteel bezoeken. Dat is helaas op vrijdag gesloten. Na wat soebatten rijden we naar de haven en lunchen onderweg in Navan. Een druk plaatsje met winkels en leuke lunchtentjes. De laatste uurtjes Ierland zijn nu toch echt aangebroken.

De overtocht verloopt prima, het duurt zo’n drie uur. Het is druk op de boot dus het duurt allemaal wat langer voordat wij weer onderweg zijn naar ons hotel, Henri belt voor de zekerheid naar het hotel om te voorkomen dat wij geen diner zouden kunnen krijgen, gelukkig is dat geen punt. Tegen 20.30 zijn wij bij het hotel, na een snelle check-in gaan wij aan tafel. Het eten is prima en wij genieten van een lekker fles wijn. Morgen hebben wij een echte reisdag met 500 km dwars door Engeland heen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: