Vakantie 2019, Bezoek aan Auschwitz en Krakow.

Vakantie 2019, Bezoek aan Auschwitz en Krakow.

Donderdag 8 augustus 2019

De reden dat wij deze reis maken is mede ook bepaald dat Martijn graag een keer Auschwitz wil gaan bezoeken. Wij hebben beiden een gezonde interesse in de 2e wereldoorlog. Een oorlog die wij zelf niet mee hebben gemaakt, gelukkig maar. Maar wanneer een uitzending met als thema de 2e wereldoorlog op National Geographic Channel voorbij zien komen, dan willen wij deze wel graag bekijken. Uit mijn jeugd weet ik wel dat mijn opa van mijn moeders kant de oorlog wel heeft meegemaakt, hij heeft gevochten in Nederlands-Indië. Deze oorlog heeft alles te maken met de nasleep van de 2e wereldoorlog. Hij heeft daar als soldaat zijn land moeten verdedigen en heeft daar wellicht een zware prijs voor moeten betalen. Wij kregen als kind altijd het verzoek om er niet naar te vragen. Vanuit deze ervaring kun je zien dat een soldaat zijn land moet volgen wanneer deze kiest voor een oorlog, ook al zijn de intenties goed bedoeld, als soldaat moet je bevelen opvolgen en handelingen uitvoeren die tegen je natuur ingaan.

Tijdens het uitzoeken van deze reis heeft Martijn gekozen voor deze rondreis, ik ben in 2011 al eerder in Auschwitz, maar ik wil graag met Martijn mee zodat ik het niet kan vergeten hoe gruwelijk de Nazi’s hun plan was om alle Joden te uitroeien en dat geld ook voor andere soorten groepen zoals homo’s, Roma’s, en politieke gevangenen. Maar de focus lag vooral op het vernietigen van de Joden.

In de ochtend hadden wij een miscommunicatie, wij dachten allebei dat wij voor 09.30 kaartjes hadden gekocht voor het bezichtigen van het concentratiekamp, wij kwamen bij het intoetsen van het adres in de navigatie dat wij pas om 11.00 hadden geboekt, dus wij weer terug in ons hotel. Een uurtje extra relaxen, alhoewel onze etage in het hotel had geen stroom meer. Maar gelukkig werd dat rond 09.30 hersteld.

LET OP DIT GAAT OVER HET KAMP AUSCHWITZ!!

Auschwitz ligt een uurtje rijden vanaf ons hotel, wij komen ruim op tijd aan bij het kamp, maar goed dat Martijn vooraf kaarten online heeft gekocht want anders hadden wij ruim 2 uur kunnen wachten, want zo lang was de rij met mensen die geen online kaarten hadden gekocht. Door de mensenmassa is het wel een drukke boel, alles werkt tegenwoordig met tijdsloten. Wij krijgen een sticker opgeplakt dat wij de groep van 11.00 uur met de Engelse taal zijn. Door het kamp word je rondgeleid door een gids die met jouw praat via een koptelefoon, op zich een prima manier om zo de rust in het kamp te kunnen respecteren. Jaarlijks komen er ruim 2,1 miljoen bezoekers naar dit kamp. Het is aanzienlijk drukker dan mijn eerste keer in 2011. De rondleiding begint met de poort met de tekst: Arbeid macht frei, wanneer er nieuwe joden binnen werden gebracht of wanneer de joden ging werken in de strafkampen werd er livemuziek gespeeld om zo de voortgang van de mensenmassa te stimuleren. Wij bezoeken de verschillende barakken in Auschwitz 1, dit kamp is was voor de 2e wereldoorlog al soort van gevangenis en hierdoor konden de Nazi’s al snel starten met hun grootste vernietigingsproject. In totaal zullen er 1,2 miljoen mensen over drie verschillende kampen worden vermoord. De gids verteld gedetailleerd hoe de Nazi’s het kamp aanstuurde, alles gebeurde met strakke tijdsschema’s een voorbeeld: elke ochtend kregen de joden en andere gevangen ongeveer 30 seconden tijd om in een wc-barak de behoeften te doen. Dit alles heeft te maken met de grote aantallen mensen die er gevangen zitten: Auschwitz 1 zaten er ongeveer 16.000, in Auschwitz 2 wat later is gebouwd kunnen ongeveer 100.000 mensen worden opgeborgen. Opgeborgen zo kun je het wel zeggen: een paardenstal die ruimte biedt aan 50 paarden, werd toen gebruikt om 400 tot 600 joden te laten slapen. Systematisch uitroeren van mensen is zo bizar, wanneer je beseft dat 1 persoon een heel land kan laten veranderen in haat tegenover een andere bevolkingsgroep.

Wij hebben in een snel tempo een rondleiding van Auschwitz 1 gedaan, want door de vele bezoekers krijg je haast geen tijd om alle informatie goed te laten bezinken en alles is vreselijk om te zien zoals een grote ruimte met menselijk haar waarvan de nazi’s een soort van kleden maakte of de ruimte met allemaal schoenen in allerlei vormen en maten. Ook zijn er foto’s van joden die menselijke proeven ondergingen door de dr. Mengele. In de barak die als een gevangenis dienst deed zagen wij vreselijke methoden die werden opgelegd aan Joden die opstandig waren; die werden opgesloten in ruimte van 1 meter bij 1 meter. Waarbij men niet kon zitten of liggen en hier moest men dan een aantal dagen in verblijven. Als laatste bezoeken wij de gaskamer met de naastgelegen de verbrandingsoven, dit beeld is bizar om te bevatten.

Rond 13.00 vertrekken wij met de bus naar Auschwitz 2, dit kamp is aangelegd door de joden die gevangen zaten, het park ligt ongeveer 1,5 km verder dan Auschwitz 1. Dit kamp heeft een enorm oppervlakte, hier werd het vernietigen van de joden echt een fabriek, bij aankomst werd de selectie gemaakt tussen Joden die nog konden werken of Joden die meteen werden vergast. Ook wanneer de joden in eerste instantie mochten werken, duurde dit vaak niet langer dan 3 maanden, want dan zouden ze alsnog worden vermoord. Dit kwam door het hoge tempo van het werken, te weinig voedsel (ook dit was berekend hoeveel elke gevangen mocht krijgen) en ziektes. Op het hoogtepunt van de vernietig programma werden er per etmaal bijna 5000 gevangen verbrand, je kunt nu nog menselijk asresten vinden in de omgeving van Auschwitz. Ik kan nog veel meer vertellen over Auschwitz maar ik denk dat je er een keer heen moet om zo het beeld te kunnen krijgen welke haat er was tegenover een bepaalde bevolkingsgroepen zoals Joden was.

Ik hoop dat je soms ook nadenkt als er in Nederland ook bepaalde uitspraken worden gedaan over bepaalde bevolkingsgroepen, het begint met een klein zaadje en het kan uitgroeien tot iets groots en dan zit je er middenin en dan kun je niet meer terug.

In mijn bijbel-app krijg ik elke dag een spreuk te zien en vandaag was het de volgende spreuk: Maar ik zeg: houd ook van uw vijanden! En bid voor wie u vervolgen! Noem het toeval, maar ik vond het erg passend.

Wij verlaten Auschwitz vol met indrukken en zijn er stil van, Martijn rijdt en besluit om een alternatieve route te kiezen, deze gaat niet direct naar de snelweg en komt langs kleine plaatsjes. Ik vind het allemaal prachtig maar lang hou ik het niet vol, mijn ogen vallen dicht. Halverwege de autorit word ik weer wakker, door een file en het omrijden komen wij rond 17.30 aan bij het hotel. Snel frissen wij ons op en nemen wij de bus naar het centrum van Krakow, deze stad is bijzonder omdat het vele oorlogen heeft overleefd. De binnenstad is een al historische gebouwen, op het grote plein stikt het van de toeristen. Krakow is al jaren een ideale stedentrip voor vele Europanen. Wij lopen lekker rond en bekijken de stad, wij besluiten om een terras op te zoeken om wat te gaan eten. Sophie heeft vandaag een slechte dag gemaakt qua restaurant suggestie, want zij deed een aanbeveling voor ons qua restaurant. Maar dat deze suggestie lag iets boven ons budget. Volgende keer beter, zullen wij maar zeggen.

Ik wilde wel wat Pools eten, dus ik koos voor een Poolse soep en dumpelings met een Poolse bereidingswijze. Het was erg lekker. Het personeel is superaardig en deed haar best qua bediening, op zich wel logisch want de rekening is zonder servicekosten. Dus je krijgt een rekening met smiley erop getekend door de gastvrouw. Het is allemaal erg creatief, ik vind het wel grappig.

Met de bus rijden wij weer terug naar het hotel en helpen nog twee Nederlandse mannen met het bepalen wanneer ze moeten uitstappen voor het hotel. Wij doen tegenwoordig alles met een smartphone en zij doen het nog op het gevoel. Goed dat je gevoel met techniek kunt combineren, dan blijf ik ook nog werk houden😊.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: