Vakantie 2019, Polen, Krakow.

Vakantie 2019, Polen, Krakow.

Vrijdag 9 augustus 2019

Vandaag blijft de auto lekker op de parkeerplaats staan en wij reizen met de bus naar de oude binnenstad van Krakow. Het wordt mij 2e keer in deze stad en de vorige keer heb ik gemerkt dat er veel te zien was, dus ik ben blij met deze tweede keer. Wij besluiten vanaf de bushalte door de stad te lopen, richting de Wawel. Hier is het enorm druk, helaas konden wij geen online kaarten kopen, dus snel sluiten wij aan in de rij. Martijn ontdekt een tweede verkooppunt, hij koopt er snel kaartjes, later blijkt het toch iets anders te zijn dan wij op dat moment konden overzien. Met de gekochte kaarten bezoeken wij de Wawelkathedraal, helaas mogen er geen foto’s binnen worden gemaakt. In de gewelven van deze kathedraal liggen de oude vorsten van Polen begraven en sinds kort ligt daar ook de president genaamd Lech Kaczyński, hij is samen met zijn vrouw en andere hogere ambtenaren van de Poolse regering in 2010 overleden door een vliegtuigcrash. De Wawelburcht is gebouwd op de Wawelheuvel en het bestaat uit verschillende gebouwen met verschillende bouwstijlen. Hier werden de vroegere koningen van Polen gekroond en begraven. Wij komen er achter dat elk gebouw zijn eigen kaartverkoop heeft en dat deze kaarten elke dag in een beperkte aantal worden verkocht. De wachtrij van vanmorgen bleek de wachtrij van deze kaartverkoop te zijn. Wij sluiten alsnog aan in deze wachtrij en het duurt uiteindelijk meer dan een uur totdat wij onze kaartjes kunnen kopen. Jammer van de tijd maar het kon niet anders want deze kaarten worden niet online verkocht.

Wij hebben niet alle keuze om te bepalen welke ruimtes van het burcht te gaan bezoeken, wij kiezen uiteindelijk voor de koninklijke vertrekken en drakennest. Wij gaan eerst de drakennest, wij dalen af via een smalle wenteltrap naar de grotten van de burcht, hier gaat het verhaal dat daar een draak heeft geleefd, het was een prachtige grot maar de draak was niet aanwezig, ik denk dat hij een blokje om was hihi. Aansluitend bezoeken wij de koninklijke vertrekken, hier mogen geen foto’s worden gemaakt. De draak heeft Martijn iets beïnvloed en wij bezoeken verschillende souvenirwinkels en langzaam word ik ook steeds enthousiast over de mythe van de draak. Dus wij besluiten om een mini-draak te kopen voor onze souvenir wand, leuk nu heb ik drie draken in huis: Draak vanuit Krakow, knuffeldraakje (op de kermis in Deventer uit de grijpmachine gehaald) en natuurlijk mijn echte lieve draakje: Martijn.

Martijn heeft voor morgen kaarten geboekt voor een rondleiding, deze moeten nog worden opgehaald bij het informatiecentrum in de lakenhal, dat is een overdekte markthal. Met allerlei ruimten om producten aan te bieden en aan de buitenkant zijn horecazaken gevestigd, wij besluiten om een drankje te doen, lekker een zomer cocktail zonder alcohol.

Uit onze reisgids pakken wij de wandelroute door de stad weer op en zo bezoeken wij een aantal kerken zoals Petrus en Pauluskerk en de Andreskerk maar ook bezoeken wij de binnenplaats waar Paus Johannes II heeft gewoond als aartsbisschop van Krakow. De wandeling voert ook door het park  en dat is lekker verkoelend onder de bomen lopen. De temperatuur is vandaag rond de 27 graden, prima weer om wat te doen. De volgende stop is bij Kunstpaleis, het gebouw aan de buitenkant mooi gedecoreerd. Wij besluiten om binnen de tijdelijke tentoonstelling te bekijken van twee Poolse kunstenaar, de ene maakt schilderijen en de andere affiche voor  voorstellingen en heeft daar verschillende prijzen mee gewonnen. De affiches zien er goed uit. De wandeling gaat nog verder naar een andere kerk genaamd Kapel van de heilige Kasimir. Wij lopen terug naar het grote marktplein en besluiten de Mariakerk te bezoeken, dit is de grootste kerk van Krakow. De kerk heeft twee ingangen, een normale ingang voor de gelovigen en voor de toeristen. Het is een prachtige gedecoreerde kerk, helaas kan de toren na 14.00 niet weer worden bezocht. Dat is het nadeel van reizen in een korte tijd wil je zoveel mogelijk zien.

Het is tijd voor een hapje eten, Sophie heeft ons geen suggestie gedaan, wij maken het ons niet te moeilijk en maken een keuze uit de restaurants die op het marktplein zijn gevestigd. Dit keer wordt het Italiaans, Martijn is een echte pizzaliefhebber en ik eet toch bijna alles. Ik ga voor een lekker bordje spaghetti en Martijn eet natuurlijk een pizza. Terwijl wij eten wordt er op het marktplein een demonstratie gehouden tegen abortus, dat is natuurlijk prima en zet mensen aan het denken om deze moeilijke beslissing niet te nemen, maar deze demonstratie is echt vreselijk omdat ze een foto op een grote spandoek hebben geplaatst van een jonge baby van 19 weken, die tijdens abortus is weggehaald. Je eten wordt er niet echt beter van, gelukkig stopt de demonstratie na 15 minuten. Wij laten ons niet beïnvloeden, eten netjes onze bordjes leeg. Wij sluiten beiden af met een tiramisu geserveerd in een rode bloempot.

Voldaan en moe van deze dag van nieuwe indrukken van deze prachtige stad, stappen wij de bus in en komen 15 minuten later aan bij ons hotel aan. Het was een mooie dag!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: